JAF Holz bútorelem gyártás

"Már a 2010-es évektől egyre erősebben láttuk, hogy a kereskedelmi tevékenység terén milyen fontossá válik a különböző csatolt szolgáltatások minősége, és ennek a szektornak a fejlesztése. Ezekben az években kezdte felépíteni a JAF Holz azt a szolgáltatási portfóliót, amit aztán 2017-től tettünk igazán teljessé. Nyilván itt nemcsak a szolgáltatási, vagy mondjuk inkább úgy, hogy gyártói háttér fejlesztése zajlott, hanem alapos piac elemzés és a vásárlói kör monitorozása is. Hiszen csak olyan technológiai fejlesztésekbe akartunk invesztálni, amire a hazai piac vevő és egyben érett is."

Kezdi a beszélgetést Borsits András a JAF Holz Ungarn megmunkálásért felelős szakértője.

A konfekcionálás és lapszabászati szolgáltatásoktól indulva, mára komplex gyártói háttér kiépítésénél tart a cégcsoport. Hogy látod a piacot, mekkora perspektíva van ezen a területen?


Egyszerű a kérdés, de a válasz nagyon összetett. Amikor elkezdtük ezeket a fejlesztéseket, nem akartunk mást, mint az ügyfeleink számára olyan szolgáltatásokat nyújtani, amivel erősítjük a lojalitást, segítjük a napi munkát.

Az elmúlt időszakban azonban azt látjuk, hogy a kereskedelem, a hazai kkv szektor, de sok esetben a nagyobb vállalkozások is rengeteg olyan problémával kerültek szembe, ami a mi piaci magatartásunkat is befolyásolja.

Mondok egy példát, mert ez konkrétan mi is érezzük a bőrünkön. A szakember hiány olyan szinten van jelen a faiparban, hogy mi konkrétan két műszak helyett csak egyet tudunk működtetni. Vagy említhetném a pandémia okozta nehézségeket és még hosszan sorolhatnám.

Adódik a kérdés, hogy függ ez össze a gyártásfejlesztéssel. Roppant egyszerű. A bútorgyártás, pontosabban a korpusz bútorok gyártási folyamatában számos olyan technológiai pont van, ami egy asztalos műhely esetében extra fejlesztést, vagy plusz munkaerőt igényelne. Erre sok esetben se kapacitás, se az erőforrás nem áll rendelkezésre.

Míg korábban szabászati munkákat, élzárást, egyéb korpusz elem kialakítást saját erőforrásból próbáltak megoldani, mára előszeretettel veszik igénybe a minőségi szolgáltatásokat.
 

Magyarán azt látjátok, hogy a hazai piac igényli és nem mellékesen meg is tudja fizetni a minőségi szolgáltatást?


Pontosan. Másrészt azt is látni kell, hogy a egy asztalos vállalkozás nem fog több tíz milliót a konfekcionálás vagy az élzárás fejlesztésére áldozni, ha nincs munkatárs aki üzemelteti és nem tudja rentábilisan fenntartani.

Akkor inkább beépíti az árba, adott esetben a mi szolgáltatásunkat és kockázat mentesen tud fejlődni. De a szabászat az élzárás vagy íves élzárás, a korpusz elemek teljeskörű megmunkálása csak a jéghegy csúcsa. Az igazi versenye előny a komplexitásban rejlik!
 

Pontosan mit értesz ezalatt?


Amikor a JAF Holz a gyártói hátterét fejleszti piackutatással és a gyártási folyamatok elemzésével kezdi a munkát. Azt láttuk hogy a projektek hangsúlyos része a tervezés, anyag kiírás, árajánlat készítés, komissiózás stb. Ezért mi nemcsak gyártókapacitást biztosítunk, hanem a gyártás előtt és után is jelen vagyunk a projektben.


 

Mennyire vevő a piac az online platformok használatára, hiszen ezek nélkül a fenti szolgáltatások elképzelhetetlenek?


Szépen lassan zajlik ez az átalakulás. A kockás papír után jöttek az excel táblázatok, ma pedig már egyre többen használják a webes felületeinket. Nyilván ez egy folyamat, amiben vannak nehézségek, de egyértelmű az irány.

Árajánlat, optimalizálás, szabászati terv, majd gyártási rajzok, korpusz tervezés, adott esetben front választás speciális anyagok megmunkálása és még hosszú a sor ahol kapcsolódni tudunk a partnereink munkájához.

A gyors és pontos árkalkuláció nagyban segíti a folyamatokat. A kiválasztott alapanyagok listázása mellet azonnal készül egy árkalkuláció, ami a vevő felé az árajánlat gerincét jelenti.

A szabászatot kiszolgáló felületen az alapanyagot a méreteket, darabszámot, élzárás típusát egyszerűen megadhatják partnereink. Azonnal kapnak határidőt, a háttérben lefuttatunk egy optimalizálást, egyszóval gyorsabbá és pontosabbá válik az előkészítési folyamat.
 

Faalapú laptermékek konfekcionálása, élzárása után a következő szint a korpusz bútor alkatrészek komplex gyártása. Ezen a téren mennyire vagytok felkészültek?


Speciális CAD alapú tervezőszoftverünket már használják az ügyfeleink, viszont még nem tettük teljes mértékben szabadon elérhetővé, egyszerűen abból az okból, mert szükségünk van még a piac visszajelzésére.

A program egyébként rendkívül gyakorlatias és tárgyilagos. Több mint 100 féle előre definiált korpusz, óriási vasalat és bútorláb kínálat segíti a felhasználókat. Mondanom sem kell talán, hogy a legjobb gyártókkal karöltve. Vasalatoknál például a Blum és a Häfele a kizárólagos partnerünk.
 

Lehet azt mondani, hogy a szakkereskedelem már nem azt jelenti mint 15 évvel ezelőtt? 


Szinte biztos vagyok abban, hogy a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerep jut majd a csatolt szolgáltatásoknak. A JAF Holz mint sok minden más területen, ebben is úttörő szerepet vállal, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

Ami számunkra igazán fontos, hogy a szakma átstruktúrálódása mellett továbbra is az asztalos vállalkozásokra fókuszáljunk, ugyanakkor a piac új szereplői is partnerként tekintsenek ránk.
 

Kik számára és hol érhető el a szolgáltatás?


A bútorelem gyártás kizárólag regisztrált partnereink számára elérhető. A hozzáférést online van lehetőség igényelni egy igénylőlap kitöltésével, majd a jóváhagyást követően a partnerünk a JAF webshopban használt belépő adataival tud belépni a bútorelem gyártás online felületére is.  

A bútorelem gyártás online felületének működését megtekintheti itt.


Kapcsolódó dokumentum:


jafholz-butorelemgyartas


Tetszett a cikk?