Bútorvasalat-szerelő sablonok a Blumtól

A nyolcvanas években kérdés volt mifelénk: Mi vagy? Duranos vagy depeses? Nem árulok el nagy titkot, hogy ha tőlem valaki megkérdezi, milyen vasalatot használok, akkor álmomból felkeltve is az osztrák Blumot mondom. Ez egyébként nagy szó, mert 40 felett ébredés után van minimum 10 perc, amikor azt se tudom, hogy jutottam el az ágytól a konyháig… A válasz után persze jönnek a kérdések, de az tény, hogy hihetetlen régre vezethető vissza a Blum komplex termékkínálata. Itt nem arra gondolok, hogy mindenre van megoldás, mert ez sajnos nem igaz. Nincs például tolóajtó- és cipősszekrény-vasalatuk. Van viszont terméktámogatás, szoftver, sablonok, gépek. Ezt kevés gyártó tudta így egybegyúrni. Konkrétan, egy sem. Röviden, én ezért szeretem a Blumot. Amit nem szeretek, az az ára, de a megbízhatóság és a precizitás hosszú távon megér ennyit. De a lényeg, a sablonjaik. 20 évig a mérőszalag-winkli-„bökö” szentháromságot alkalmaztam, némi dynalogos támogatással. Pontos volt, de időigényes. Aztán volt két év, amikor a forgalmazóknál akciós áron bevásároltam. Egy közepes méretű konyha vasalatainak az ára ugrott ekkor, de megérte.

BLUM UNIVERZÁLIS BOTSABLON 65.1000.01

A Blum botsablonjai legendásak. Egyszerű használat, jó anyagválasztás, kifinomult minőségű gyártás és pontosság jellemzi. Igaz, a sablonok is kaphatnának nevet (pár azért kapott, szerencsére). A botsablon lényege, hogy egyszeri beállításokkal az adott korpuszmagasság mellett egységesen tudjuk kezdő furattal ellátni az alkatrészeket. Azért univerzális, mivel a fiókvasalatokon túl, akár a kivetőpántok helyét is lokalizálhatjuk. Kapásból három módot kínál az eszköz a jelölésre. Lehet pontozóval és kétféle fúróval operálni. Utóbbi kettőnél egy 2,5, vagy 5 mm átmérőjű furat készíthető. Ennek az a függvénye, hogy forgácslapcsavarral, vagy euro-csavarral kívánjuk a rögzítést abszolválni. A sablon kialakítása is példás. Jellemzően alumíniumprofilokból építkezik, ezek szinterezettek, és acélperselyeket tartalmaznak a kopó részeken. A csatlakozások az egyes komponensek között azonban masszív műanyagból állnak. Itt kapásból olyan kis részletet is kapunk, hogy a sablonban elhelyeztek egy további sablont, amely a fúrók beállítását hivatott egyszerűen segíteni. A nevezetes pontok egyébként mind dedikált pontokat kaptak. Ilyen például a 37 mm-es bázistávolság. Így nem kell csak a szemünkre és a skálára hagyatkozni. A különböző tengelyvonali ellenőrzésre kialakított „ablakok” és nyilak már hab a tortán. A beállítást követően a munka rendkívül gyors és egyszerű. A sablon felrögzítésénél a meghúzásra oda kell figyelni, mert ha „megtépjük” a csavart, akkor a „C” profil enyhén meghajlik és a derékszög oda. Akár korpuszkész, akár alkatrész állapotban is végezhetjük a furatok kialakítását. A „C” profil 1 m hosszú.


Sablon a sablonban…


Határozott skála, dedikált 37 mm.


Bárhova nézünk, 32–32 mm…


A sablon „C” profilján a skála tartós és pontos.

Aki a botsablont drágának, kihasználatlannak ítéli, annak kiváló alternatíva a szóló megoldás. Eleve „terepen” is könnyebben alkalmazható. Viszont kompatibilis a négyes nagytestvérrel, így a későbbiekben az kiegészíthető ezzel.

Az univerzális botsablon támogatja az AVENTOS, CLIP top BLUMOTION/CLIP top, MODUL, TANDEMBOX intivo/TANDEMBOX plus, METABOX, TANDEM és a STANDARD rendszereket.

BLUM UNIVERZÁLIS SABLON C-PROFILLAL 65.1051.02

Aki a botsablont drágának, kihasználatlannak ítéli, annak kiváló alternatíva a szóló megoldás. Eleve „terepen” is könnyebben alkalmazható. Viszont kompatibilis a négyes nagytestvérrel, így a későbbiekben az kiegészíthető ezzel. Ez egy ötfiókos szituációban nagyon hasznos. A kistestvér használata annyival körülményesebb, hogy a szerelni kívánt vasalatok középvonalát fel kell jelölni az adott alkatrészre. A használatot illetően teljes az egyezés. Az ütközőket, tüskét ugyanúgy mellékelik.

BLUM UNIVERZÁLIS FÚRÓSABLON ZML.0040

A másik nélkülözhetetlen sablon a ZML.0040. A fiókkávák előlapjának biztonságos és gyors furatainak elkészítését segíti. Aki készített már akrilfrontos „D” kávás fiókot, az tudja, hogy lábon lehet agyvérzést kihordani. Ennek oka egyetlen eltévesztett furat. A sablon előlaprögzítő vasalatok rögzítési pozícióinak bejelölésére vagy előfúrására szolgál, beleértve a korlátot, a fiókhátfalat és a fiókfenéklapot (csak METABOX C15 dugaszolható verzió), valamint az AVENTOS előlaprögzítő vasalatait. Pár apró hiányossága azonban van a sablonnak, amit szokni kell. Az egyik ilyen az oldalütköző állíthatósága, melyhez keresztélű csavarhúzóra lesz szükségünk. A másik az elnagyolt skálák, míg a harmadik a nem jelölt furatpozíciók. Ez utóbbit egy alkoholos filctollal könnyen pótolhatjuk.


A botsablon felső és alsó ütközője.

A sablon azonos tervezési paraméterekkel működik hatékonyan. Azaz a fugaméreteknek azonosnak kell lenniük, különben az ütközőket folyamatosan állítani kell. Az anyagfelhasználás kiváló, és sok kiegészítőt is kapunk. Ezek: fúrásmélység-ütköző ø 10 mm, fúrásmélység-ütköző ø 5 mm, pontozó ø 10 mm, pontozó ø 5 mm. A sablon támogatja az AVENTOS, TANDEMBOX intivo/TANDEMBOX plus, METABOX, TANDEM és MOVENTO rendszereket.

ECODRILL FÚRÓSABLON M31.1000

A negyedik hasznos sablonunk egy rendkívül komplex és szintén életmentő eszköz. Ára borsos, de ha a beépített fúrószerszámokat vesszük alapul, illetve azt, hogy egy állványos fúrógépet tudunk kiváltani, akkor már kellemesebb az összkép. Az Ecodrill egy olyan fúrósablon, amely kivetőpántok edényfuratait képes egy külső meghajtóval kimunkálni. Ehhez egy közepes fordulatú akkus, vagy vezetékes fúrógépre lesz szükségünk. Ajánlom az előbbit. 1800–2000 1/ perces fordulat javasolt. A sablont nagy biztonsággal tudjuk a fronthoz rögzíteni két excentrikus szorítóval. Ezek karjaiban van elhelyezve a fúrók működtetéséhez szükséges 40-es torx bit is. Így gyakorlatilag a meghajtás függetleníthető a készüléktől. A rögzítéshez egy előzetes beállítás szükséges a két fekete kézi kerékkel. Ezeket azonban nagyon meg kell húzni. A sablon alján egy revolverütköző is van, amivel a furatközepet tudjuk beállítani 2–8 mm között.


A „csonkított” botsablon a helyszíni szerelés nélkülözhetetlen sablonja lehet.

A sablon pozicionálásához csak egy tengelyvonalat kell feljelölnünk. Hatalmas előnye, hogy nem a frontot kell asztalra helyezni és rettegni a sérüléstől, hanem a sablont kell a megfelelő pozícióba helyezni. További előnye a már többi sablonnál is említett mobilitás.

A sablon alkalmazható az AVENTOS HF, CLIP top BLUMOTION/ CLIP top, és a MODUL rendszereknél.

ÜTKÖZŐLEMEZ 65.5310, ÉS A FÚRÓSABLON KIVETŐPÁNTHOZ 65.059A

A két legolcsóbb sablon szintén alkalmas műhelyben és terepen történő alkalmazásra. Szintén csupán tengelyvonalak felrajzolása szükséges. Mindkét sablon az AVENTOS HF, CLIP top BLUMOTION/CLIP top és MODUL rendszerekhez. Azért van pár különbség köztük, nézzük is, melyek ezek.


Jól látszik a jobb felső sarokban a 10-es pontozó

Az ütközőlemez alkalmas pánttalpak és TIP-ON hüvelyek rögzítéséhez. Azonos rögzítési pozíciók esetén több hajlított ütközőlemezt csavarozhatunk fel egy rétegelt lemezre, vagy MDF-re, így egy botsablont is készíthetünk, amely nagyon költséghatékony. A lemezen egy kis tüske is található. Az alkatrészre felhelyezett sablont megütve, pozícionálja azt és nem engedi elmozdulni. A jelölés történhet 2,5-ös fúróval, vagy dornival, esetleg ceruzával.

A két legolcsóbb sablon szintén alkalmas műhelyben és terepen történő alkalmazásra. Szintén csupán tengelyvonalak felrajzolása szükséges. Mindkét sablon az AVENTOS HF, CLIP top BLUMOTION/CLIP top és MODUL rendszerekhez.

A direkt kivetőpántokhoz fejlesztett fúrósablon (65.059A) egyenes és kereszt alakú talpak rögzítési helyeinek előfúrásához készült. Ezt a háromszög alakú rész teszi lehetővé, s a kihajtott fülek adják az ütköztetést. A másik oldalon egyből szembetűnik a 35-ös furatba illeszthető peremes nyílás. Mellette a két furat lesz a segítségünkre, hogy a különböző szerelési módokhoz tudjuk igazítani a fúrási képet. Ez alapból 8 mm átmérőjű (INSERTA), de szűkítő hüvelyt is kapunk 2,5-ös jelölőfurat elkészítéséhez. A sablon ezen részét egy ékes kialakítású állítható ütköző teszi stabilabbá, illetve egyúttal ellenőrző sablonként is használható. Így a széltől történő furatközép távolsága is ellenőrizhető.


Aki használta, szereti. Aki nem, annak ajánlom.


Excenterkar a bittartóval, és a rögzítéshez szükséges fekete kar.


A két 8-as fúró a felhelyezett távtartó, csupán pontoznak, de ez is óriási segítség


A fúrószerszámok minősége kiváló, éltartósságukra sem lehet panasz.


Alapszituációban a 3-as ütközőt ajánlott használni.

Aki elfogultsággal vádolna meg a Blum-termékekkel kapcsolatban, az joggal teheti. A sablonok beszerzése költséges, nekem is évekbe telt a sablonparkom felépítése, de megéri. A korábbi olykor 2–3 napos idegeskedéssel teli vasalási mizériát sikerült ezekkel egy munkanapra redukálni. Még úgy is, hogy a Dynalog által kapott rajzok alapján jelölgettem. Ez egyébként most sincs máshogy. A sablonok beállításához a Blum szoftverek (offline, online) nagy előnyt biztosítanak. Erről tavaly már írtam egy nagyobb cikket, azóta sokat fejlődött az online elérhető „Blum korpusztervező”. Aki CNC felsőmarógéppel furatol, azoknak is ajánlom a „szóló” sablonok beszerzését, mivel helyszínre nem vihetjük a CNC-t, viszont a hibafaktor nem válogat műhely és terep között.


A két legolcsóbb sablon a Blumtól


65.5310 a legolcsóbb és nagyon hasznos sablonja a Blumnak.


A kombinált 65.059A sablon lényegében magában foglalja a 65.5310 sablont is, de sorolása nem lehetséges.

Remélem, sikerült kicsit segíteni az eligazodást a sablonok világában. Hozzáteszem, ezek az általam preferált sablonok. Pár egyedibb eszköz még hever a polcaimon, amelyek szintén jó szolgálatot tesznek.


Kapcsolódó dokumentum:


butorvasalat-szerelo-sablonok-a-blumtol


Tetszett a cikk?