Multifunkcionális munkabakok

Amikor asztalosként épp az ügyfélnél helyszíni munkát végzünk, nincs annál rosszabb, ha nem találunk egy olyan munkafelületet, ahol kényelmesen és stabilan dolgozhatnánk. Ekkor sok esetben előkerülnek a gépes kofferek, szerszámosládák, s mintha pont erre tervezték volna, ezen felületeken ejtjük meg – például szúrófűrésszel – a kívánt vágást. Hosszabb távon azért nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás! Munkánk elvégzésében segíthetnek a munkabakok, amelyekből az egyszerű, alap funkciójú, tehát a „csak kinyitom és használom” típusok mellett, mára már megjelentek a többfunkciós bakok is. A modern munkabakokat úgy alakították ki, hogy egészen kis méretűre össze tudjuk zárni. Kevés helyet foglalnak szállításkor, munkára fogva viszont amellett, hogy alap bakként szolgál, egyéb lehetőségeket is kapunk, úgymint a satu funkció. Beruházási költsége ezeknek a bakoknak viszonylag magas. Nyilván úgy tud működni jól a dolog, ha párban vesszük meg a bakokat. A magas ár mellé negatívumként hozzá vehetjük még, hogy kitelepüléskor plusz tételeket kell pakolni. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy jó szolgálatot tehetnek nekünk ezek a szerkezetek: nem kell térdelni, görnyedni, kényelmesen, precízen tudjuk végezni a munkánk.

Belépő szint

Egy viszonylag olcsó megoldás a LUX márkájú bak, amit párban 18 ezer forint körül kapunk meg. Felfekvő felülete 92 cm széles és gumírozott. A munkabak teljesen összecsukható, teherbírása 250 kg, magassága nem állítható.

A Keter Lumberjack fantázianevű bak már állítható magasságú, egy mozdulattal összecsukható. Lábai nagy teherbírásúak. Középen kapunk egy szerszámtárolót, ami praktikus tároló elemként funkcionál. A Keter Lumberjack ára 30 ezer forint körül van.

A DeWALT DWST1 egészen kis méretűre összezárható, könnyen hordozható, kis helyen elfér. Ennél a típusnál már kialakítottak egy profilt, ami a vágásban segíthet. 46 ezer forint körüli összegért tudjuk beszerezni.

MULTIFUNKCIÓS BKOK

Strongbold S1

A Strongbold S1 hordozható állványos satu és munkabak egyben, mely lehetővé teszi munkaanyagok befogását 95 cm szélességig maximum 10 kN (1 tonna) szorítóerővel. A szorítópofák a beépített pedállal állíthatók, így a kezek teljes mértékben szabadon maradhatnak a munka során. Széles talpainak köszönhetően még egyenetlen felületeken is stabil.
Maximális teherbírása 250 kg.
Ára: 85.000 forint.

Forrás: www.regals.hu

Worhan S600

Az állítható magasságú WORHAN munkabak ideális segítőtárs minden szakember számára, akinek hordozható munkapadra vagy univerzális vágási segédeszközre van szüksége. A munkabak felső része csúszásmentes felülettel és praktikus fogantyúval rendelkezik, melynek segítségével könnyedén szállítható a munkabak egyik helyről a másikra. Szélein állítható pallótartók találhatók, melyek segítségével munkaasztal is kialakítható. A láb végei csúszásgátlóval rendelkeznek a maximális stabilitás érdekében. A munkabak magassága 82 cm-ig állítható.
Maximális teherbírás 1180 kg.
Ára: 73.000 forint.

Forrás: www.regals.hu

Toughbuilt C700

Az amerikai, TOUGHBUILT márkájú, C700-as típusú összecsukható munkabak előnyei például az összecsukható, elfordítható és magasságában állítható, csúszásgátló felülettel ellátott lábak. A fa behelyezésére szolgáló szélső bevágások szélessége állítható és gyors rögzítővel fixálható. Szintén praktikusak a gerendák vagy egyéb anyagok megtartására szolgáló, további lehajtható oldalsó támaszok. Praktikus összecsukható szerkezet, amelynek köszönhetően a munkabak kiválóan kezelhető, szállítható. Felülete porszórt festékkel és horganyozással borított, így korrózióálló és jól ellenáll a kopásnak is. A bak tetején csúszásgátló szalag található.
Szerkezete acélból készült, teherbírása párban akár 1180 kg, míg egyetlen darab használata esetén 590 kg. A bak felső részén praktikus, süllyesztett fogantyú van elhelyezve, amely megkönnyíti a bak egyik helyről a másikra történő áthelyezését.
Ára: 84.000 forint.

Forrás: www.regals.hu


Tetszett a cikk?