Korszerű konyhai gépek és technológiák

A fejlődés megállíthatatlan, mérnökök hada dolgozik nap, mint nap azon, hogy az életünk egyre több területén nyújtsanak számunkra segítséget a különféle elektromos készülékek, és ezek közül a konyhai gépek sem képeznek kivételt! A legkorszerűbb berendezések túl azon, hogy a kényelmünket fokozzák, egyre több esetben a munkavégzés hatékonyságát, minőségét is jelentős mértékben javítani képesek. Ebbe az iparágba is beszivárogtak már a különféle okosfunkciók, melyeknek köszönhetően elképesztő precizitással kerülnek kiszolgálásra a felhasználó igényei. Néhány ötletes, újszerű berendezés meg is érdemli a bemutatást!


Indukciós főzőlap, beépített páraelszívóval! Innovatív és kényelmes: mert az elszívó automatikusan reagál a főzőlap beállításaira. (Miele Experience Center/ a szerző saját felvétele)

A prémium minőségű háztartási és ipari készülékeket gyártó Miele, Németország egyik legismertebb és legpatinásabb vállalatának története immár több mint százhúsz éves múltra tekint vissza. Carl Miele és Reinhard Zinkann 1899-ben alapította, és máig családjaik tulajdonában van! Világszerte csaknem száz országban érhetőek el a cég termékei. „Immer besser” azaz „Mindig jobbat” – ez a szlogenjük, mely nem pusztán üres frázis, hanem valódi tartalommal bír, ezt írták fel az első, 1901-ben gyártott, még fából készült mosógépükre is. A Miele háza táján mindig érdemes szétnézni, ha a legmodernebb megoldásokat keressük.

Rendkívül ötletes a Con@ctivity nevű funkciójuk, mely már a harmadik generációnál tart és elsősorban a fűzőlap, valamint a páraelszívó kapcsolatáért felel: lényegében az elszívó automatikusan reagál a főzőlap beállításaira. A világítás felkapcsolására a fűzőlap vezérlő gombjainak háttérvilágítása is bekapcsol. A tűzhely használatakor a páraelszívó magától aktivizálódik, sőt az elszívás teljesítményét is a főzőlapon történtekhez igazítja, így a konyha klímája állandóan kellemes marad a főzés során. A készülékek WiFi-kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással. A vezeték nélküli internetkapcsolat további lehetőségeket is rejt: a Miele@home abszolút kihasználja ezeket. Minden intelligens Miele háztartási készülék kényelmesen, biztonságosan hálózatba kapcsolható, és az egyszerűen kezelhető Miele@mobile App-on keresztül, igény szerint más meglévő okosotthon-vezérlésbe is integrálhatóak a rendszer elemei. Meglepő lehetőségeket is találunk a portfólióban: például FoodView-val ellátott sütő esetében az ételkészítés folyamata mindig szem előtt tartható – akkor is, ha ön nincs otthon! A prémium kategóriás sütők ugyanis sütőtéri kamerával is el vannak látva, és az ezek által készített képek okostelefonon vagy tableten ellenőrizhetőek. Szükség szerint ugyanilyen kényelmesen módosíthatók is a hálózatba kötött sütő beállításai, a mobileszköz segítségével – bárhonnan! A végeredmény nagyobb kontroll a konyhában, mely nagyobb szabadságot jelent a felhasználó számára!


A sok lehetőséget nyújtó kombinált sütőberendezések esetében egyre nagyobb jelentősége van a vezérlésnek, ezt a gyártók gondosan meghatározott programokkal és jól megtervezett kezelőfelületekkel teszik használhatóvá. (Miele Experience Center/ a szerző saját felvétele)


A döntött páraelszívókra nagy teljesítmény jellemző, miközben egyáltalán nincsenek útban a főzés során. (Miele Experience Center/ a szerző saját felvétele)

Az újabb sütőtípusok sok különleges tulajdonsággal bírnak, de az az igazság, hogy önmagában az a kifejezés, hogy „sütő”, ma már nem is elég pontos meghatározás, ugyanis vannak hagyományos sütők, hagyományos mikrohullámú sütők, sütők mikrohullámú funkcióval, gőzpárolók, kombinált gőzpárolók, és gőzpárolók mikrohullámú funkcióval… Tehát a lehetőségek tárháza rendelkezésre áll, és nagyon sok szempontot vehetünk figyelembe a kiválasztáskor. Ne feledjük, hogy a kombinált készülékek esetében nem csak helyet spórolhatunk! Például a száraz és nedves (gőz általi) sütésre képes gépek megfelelő programon használva újszerű konyhatechnikai lehetőségekkel szolgálnak, ugyanez igaz például a mikrohullámú technológiával ellátott gépekre is – ezek a berendezések a sütési technológiákat kombinálni, párhuzamosan alkalmazni is képesek, a tökéletes eredmény érdekében. Nagy jelentősége van tehát a vezérlésnek és a kezelésnek, ezt pedig egyre látványosabb és igényesebb – már színes kijelzőkkel, könnyen használható érintőfelületekkel –, valamint rengeteg előre meghatározott programmal oldják meg a gyártók. Néha nem elég, ha látjuk, hogy mi történik a sütőben, tudnunk kell azt is, hogy mi történik az étel belső rétegeiben, erre ad választ a „vezeték nélküli húsmaghőmérő tű” (Wireless Food Probe). Húsok, halak és szárnyasok egyedi, fokra történő pontos sütése a maghőmérséklet mérésével oldható meg, a hátralévő idő hajszálpontos megjelenítése mellett. Így a sütési folyamatot szinte már nem is kell figyelemmel kísérni. A húsmaghőmérő kezelése nagyon felhasználóbarát, a Miele legügyesebb megoldása pedig, hogy mindig kéznél van: ugyanis a sütő ajtajának sarkában alakítottak ki számára tárolóhelyet. Ha elkészült az étel, akkor a sütési folyamat befejezésekor a Miele TasteControl funkciójával a sütő az ajtaját automatikusan kinyitja, így a belső tér gyorsan lehűl. Ha viszont valamit még éppen melegen akar tartani vagy a húst pihentetni szeretné, akkor ehhez is beállítható a pontos, megkívánt hőmérséklet és időtartam a berendezésen.

A klasszikus sütő alatti tepsitároló fiókok helyén ma már egészen elképesztő eszközökkel is találkozhatunk. Általában itt kap helyet a legmagasabb kategóriás konyhákban a melegen tartó fiók: ez tányér-előmelegítéshez és étel melegen tartáshoz is használható, így a jobb éttermekben megszokott élményt kapjuk. De beszélhetünk vákuumfiókról is: ez az ételek vákuumcsomagolására, sous vide előkészítéséhez szolgál. Hosszabb idejű tároláshoz vagy éppen extra intenzív fűszerezéshez is alkalmazható. A vákuumtasakban jól adagolhatók, készletezhetők, marinálhatók a húsok, halak és zöldségek. Egyszerűen a kibontott csomagolás gyors visszazárására is alkalmazható. Érdemes tudni, hogy a fagyasztás előtt levákuumozott élelmiszer jobban megőrzi a vitaminokat és az ízeket, és fagyási égés sem keletkezik. Eközben még helyet is megtakarít a mélyhűtőben.


Ez az LG Signature hűtőberendezés automatikusan, motorosan nyíló ajtókkal és fiókokkal, hatékony és takarékos inverteres kompresszorral, gondosan szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú beltérrel rendelkezik! Többet tud, mint gondolnánk, a legújabb lakberendezési trendek szerint viszont a klasszikus hűtők mégis eltűnőben vannak. (grx.hu)


Könnyíti a felhasználó életét a Miele FlexiLight-rendszere: mivel a világítótest a hűtő polcába van integrálva, így átrendezés esetén sem kerül „árnyékba” semmi. (miele.hu)

A főzőlapok esetében a beláthatatlanul változatos formai kivitelek és az indukciós technológia térhódítása uralja a piacot. Sok kombinált kivitellel is találkozhatunk, például wokzónákkal, grill vagy teppanyaki felületekkel. A gázrendszerű tűzhelyeknél nem ritkán már ipari teljesítményt nyújtó „rózsákkal” szerelt fajtákat is kínálnak a különböző gyártók, az elrendezés pedig ezek esetében is felfoghatatlanul változatos.

A páraelszívók terén sok új ötlet közül választhatunk. A hagyományos ernyős elszívók megfelelőek lehetnek, de az előírt szabványos magasságba szerelve, gondot okozhatnak a magas felhasználók számára – én legalábbis majd két méter magasként nagyra értékelem a döntött kivitelű elszívókat, melyek elsőre ugyan meghökkentő látványt nyújtanak, de meggyőző teljesítményük mellett sincsenek útban. A kisebb beépíthető elszívók, bár könnyen integrálhatók a konyhabútor felső szekrényébe, sajnos gyakran elégtelen teljesítményt nyújtanak, a megfelelő hatékonyságú páraelszívás viszont elengedhetetlen a konyhánkban! Egyéb lehetőségeink is vannak! Sajnos, mint minden motoros készülék, zajjal jár a páraelszívó használata is. Ugyan a gyártók törekednek arra, hogy minél halkabb készülékeket gyártsanak, azonban egyik sem olyan csendes, szinte hangtalan, mint a külső motoros kivitel. Egyre több vásárló választja ezt a megoldást! Külső motoros rendszernél a motorzaj szinte teljes egészében megszüntethető, csak a levegő áramlását lehet hallani (ezért is javasolt a szigetelt légtechnikai cső használata). A külső motoros páraelszívóknál az elszívómotor nem a páraelszívóban kerül elhelyezésre, hanem egy külső egységben, ez lehet a padlástérben, vagy falon kívüli részen. A páraelszívó ernyő a távolabb lévő motorral, egy vezérlőkábel segítségével kommunikál, ezzel lehet bekapcsolni a készüléket, és fokozatokat is állítani. Mire figyeljünk a tervezésnél? Nagyon fontos, hogy minimum 3 méter legyen a távolság a páraelszívó ernyő és a külső motor között. Ha túl kicsi a távolság, akkor a légtechnikai csövön keresztül hallható lesz a motor zaja – így értelmét veszti a technológia. A külső motorok teljesítménye 1000 m3/h-tól indul, de léteznek motorok akár már 2000 m3/h légszállítással is, tehát ezzel nem lesz probléma. Fontos tudni, hogy a külső motoros páraelszívók nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak, az ötletet mindenesetre érdemes mérlegelni és az ügyfelek részére bemutatni.


A képen egy páraelszívót rejtettünk el! A Miele Aura 4.0 Ambient úgy néz ki, mint egy vagány lámpa, de valójában ez egy szénszűrős páraelszívó, hangulatvilágítással ellátva. (rakispilacourisltd.com)

De egyéb lehetőségek is vannak, a Miele Aura 4.0 Ambient például úgy néz ki, mint egy vagány lámpa, de valójában ez egy páraelszívó, hangulatvilágítással. Vékony sodronnyal történő felfüggesztése az áramellátást is magába rejti. Szabályozza a légnedvességet, és három különféle, választható illattal javítja a konyha levegőjét. A már említett funkcióval képes a főzőlappal is együtt működni, kommunikálni. De ha nem akarunk felső elszívást még egy ilyen csinos designcsoda formájában sem, akkor sem kell gőzfürdővé alakítani a konyhánkat! Erre a piaci igényre fejlesztették ki a munkalapba építhető elszívókat, melyek jelenleg nagy karriert futnak be! Ezek használatakor sem kell lemondani a kellő teljesítményről, miközben egy olyan páraelszívót kapunk, amely igazán nem zavarhat a látványban senkit sem. Az 1877-ben alapított NEFF számos pultba építhető kivitelt ajánl. Remekül párosíthatóak az indukciós főzőlapokkal, leginkább a divatos konyhai szigetekhez vannak kitalálva. Domino-rendszerként sorolható, vagy különálló kivitelek is rendelkezésre állnak. A NEFF-nél a Domino-elven összeállítható tűzhelyeknek nagy hagyománya van, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy édesanyám konyhájában már a ’80-as évek óta üzemel egy ilyen gáz + elektromos szett. A több átrendezést, átépítést és számos munkalapcserét megélt készülékek működése máig hibátlan. Ma már a legkorszerűbb üveg-kerámia és indukciós hőforrásokkal látják el ezeket, modern dizájnnal tervezve. A NEFF klasszikus, pultba építhető páraelszívója egyszerűen egy gombnyomásra kiemelkedve, csendesen és hatásosan kezd el működni. Szabályozható meleg fényt is szolgáltat, és a bekapcsolása után a páraelszívó akár automatikus légfrissítőként is működhet: minden órában öt percig üzemel, hogy a konyha környezete folyamatosan kellemes legyen. De főzőlapba integrált modellek is rendelkezésre állnak, melyek mozgó, kiemelkedő elemek nélkül dolgoznak. Power Transfer fantázianevű funkcióval is bírnak a NEFF csúcsmodelljei: – amikor az edényt áthelyezi, a beállítások automatikusan követik a főzőedényeket, nekem ez már egy kicsit túlzás, remélhetőleg nem fog öntudatra ébredni és teremtője ellen fordulni egy ilyen gép, mint a Terminátorból ismert Skynet… A Miele is kínál integrált elszívós indukciós főzőlapot, a KMDA 7633 például két PowerFlex főzőfelülettel és egy középen elhelyezett páraelszívóval van ellátva. Automatikusan szabályozza a ventilátor fordulatszámát a főzési folyamatnak megfelelően, és a hatékony, 10-rétegű nemesacél zsírszűrő kíméli az energiatakarékos, csendes üzemű motort, valamint a csőrendszert is a káros lerakódásoktól. A hűtőszekrények terén formailag több eltérő trend fut párhuzamosan. Divatosak a látványos, akár vidáman színes, retró, vagy éppen ipari hatású inox/fekete burkolatos, hatalmas különálló készülékek is, ugyanakkor keresettek a teljesen beépíthető ajtó mögé rejthető változatok is. A legújabb meglátások szerint a hatalmas, fémből készült hűtőszekrény eltűnőben van a tehetős háztartások konyháiból. Egyre többen kerülik még akkor is, ha szép faborítás fedi! Persze mindez nem azt jelenti, hogy visszamegyünk a kőkorszakba és ne lenne hűtő a konyhákban többé. De a legmodernebb elvárások alapján készült bútorokban csupán egy-egy hűtött fiókban lehet elhelyezni a romlandó ételeket és az italokat. Igaz, a háztartások rejtettebb zugaiban – például az alagsorban vagy a garázsban – még gyakran megtalálhatók a hagyományos hűtőszekrény-óriások, de ezek használata is változóban van. A friss ételek iránti igények fokozódásával, egyre kevesebb alapanyag kerül a hűtőkbe. Az amerikai háztartásokban gyakran a hűtő feladata volt a jégkockakészítés és a csapvíz tisztítása, de ezeket most már jellemzően a mosogató környékén elhelyezett, külön készülékek végzik el. A háztartásokban a nappali helyett egyre inkább a konyha adja a kötetlenebb összejövetelek helyszínét, ahelyett, hogy a főzésnek biztosítana teret: a konyhaszigeteket például már nem munkaterületként, hanem zömmel étkezőasztalként használják, és ehhez nem kell a háttérbe egy ruhásszekrény-méretű kombinált gép. Mindez pedig lassacskán lecsorog a társadalom kevésbé fényűző rétegeibe is. Azért ez még a nagyon távoli jövő, a hagyományos hűtő még velünk van, és sokáig velünk is lesz – csak éppen kibővített tulajdonságokkal szolgál bennünket.


A vákuumozó fiók a legkülönfélébb alkalmazási területeken nyújt segítséget: legyen az marinálás, sous vide párolás, helytakarékos tárolás, vagy csak egyszerűen biztos visszazárás. (netmarkabolt.hu)


A NEFF Domino-rendszerű tűzhelyei az igények szerint kiválasztható elemekből szabadon összeállíthatóak és sorolhatóak, már pultba építhető elszívóelemekkel is lehet őket kombinálni. (designelementi.it)

A hűtőgépek esetében az energiatakarékosságra nagyon odafigyelnek a gyártók, ebben például az LG Centum System hűtőszekrény új mércét állít fel. Ez volt az első olyan hűtő a piacon, melynek kompresszorára 20 éves garanciát adtak. Ez nem véletlen: az inverteres lineáris kompresszor nemcsak energiahatékony, de jóval megbízhatóbb és tartósabb is más rendszereknél. Terméktesztek alapján az LG inverter lineáris kompresszorával felszerelt Centum System hűtőszekrény nemcsak jól bírja a napi használatot, hanem akár 25 százalékkal csendesebben is dolgozik. A Linear Cooling™ rendszer a hőmérséklet-ingadozást mindössze ± 0,5 Celsius-fokon belül tartja, míg a Fresh Balancer és a Fresh Converter rekeszek a felhasználóra bízzák a páratartalom és a hőmérséklet beállítását, hogy ideális feltételek álljanak rendelkezésre az egyes élelmiszerek tárolásához. A Door Cooling+™ technológia révén pedig hideg levegő áramlik a hűtőszekrény teteje felől az olyan, nehezebben hűthető területekre is, mint például a hűtőajtó kosarai. A Miele korszerű hűtőberendezéseinél is több funkció keresi a vevők kegyeit, például akár ötször hosszabb ideig friss ételeket garantál a PerfectFresh Pro megoldás révén, mely folyamatosan felügyelet alatt tartja, így ideális páratartalmat szavatol a zöldségek, gyümölcsök részére fenntartott fiókokban. Könnyíti a felhasználó életét az úgynevezett FlexiLight világításmegoldás is, ami egyedileg állítható üveglap-megvilágítás funkciót jelöl, tehát egy átrendezés esetén is jól látható lesz a hűtő beltartalma. A hűtőszekrény tisztán tartása rendkívül fontos, saját egészségünk megőrzése miatt is, ebben sokat segítenek a mosogatógépben tisztítható polcok és rekeszek, melyeket fokozott karcállóságú anyaghasználat és átgondolt méretezés jellemez (ComfortClean). Mivel az ételeket nemcsak hidegen, hanem szagsemlegesen is érdemes tartani (ez a borok esetére különösen érvényes!), a hűtő terét érdemes aktívszén-szűrőn keresztül áramoltatni. A Miele AirClean néven jegyzi saját szűrőrendszerét, melynek aktív szenet és természetes kitozánt egyesítő kombinációja kizárja a kellemetlen szagok keletkezését, és megelőzi a káros mikrobák elszaporodását is.

Ha már méretezés, akkor megemlítendő, hogy bizonyos hűtőberendezések extra mélyek, és belső kialakításuk az adott márkára jellemző termékcsaládnak megfelelően van tervezve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy tepsi sütemény problémamentesen és stabilan, egyben behelyezhető a szokásos hűtőpolcok közé, ami nagyra értékelhető.


A vezeték nélküli hőmérő szonda könnyen kezelhető, adatai a kijelzőn vagy az applikáción is megjeleníthetőek, a hagyományos ellenőrzésekre így többé nincs szükség. (facebook.com/Miele.SouthAfrica)


Amit a sütő lát… azt ön folyamatosan nyomon követheti, a beépített kamerának és az internetkapcsolatnak hála, a nappaliból, vagy a kertből… igazából bárhonnan! (dirkweyer.com/miele-food-view)

Viszont nem élhetjük bele magunkat abba, hogy egy márka, illetve az általa képviselt minőség önmagában garanciát jelent a tartósságra. A tartósság minden esetben a felelős fogyasztói attitűd függvénye is! Ahogy egy konyhai munkalapnál, egy csúcsminőségű frontnál vagy vasalatnál is komoly károkat okozhat a hibás használat, vagy a nem rendeltetésszerű tisztítás! A konyhai gépek esetében a rendszeres karbantartás és a tudatos használat nélkül még a legszebb, prémium kategóriás berendezés is hamar a fémhulladékgyűjtő-telepen köthet ki.

 

Források:
bosch-home.com/hu
g7.hu/elet/20210901/eltunnek-a-hutoszekrenyek-a-tehetos-haztartasok-konyhaibol/
lakbermagazin.hu/lakberendezes-haztartas-berendezesek
lg.com/hu
Miele Experience Center (Miele Kft., 1022 Budapest, Alsó Törökvész út 2.) miele.hu
mielemed.hu
neff-home.com/hu


Kapcsolódó dokumentum:


korszeru-konyhai-gepek-es-technologiak


Tetszett a cikk?