Festool ExoActive: leveszi a terhet a vállunkról

Jó hírünk van azok számára, akik napi szinten végeznek olyan munkákat, ahol a magasba kell nyújtózni, amikor fej fölé kell emelni valamit. Ilyenkor az ember keze hamar elfárad, nagy teher nehezedik a nyakra és a vállra, de mindez már a múlté, mert a Festool folyamatosan fejleszti forradalmi újdonságát, az ExoActive-ot, amely megkönnyíti a feladatunkat ezeknél a munkáknál. Az új terméket a Festool exoskeletonnak hívja, ami utalhat a bogarak kitinpáncéljára, mivel ez egy hasznos kitinváz, amely a testünknek nagy segítséget biztosít ahhoz, hogy az adott munkafolyamatot biztonságosan és kényelmesen el tudjuk végezni.

Közel százéves története során először hozott létre a Festool egy aktív exoskeletont – 18 voltos akkumulátorral táplálva, ExoActive néven. Ez az új termék forradalmasíthatja az építőipar gyakorlatilag minden területét, mivel a piacon jelenleg elérhető rendszerekkel ellentétben az ExoActive exoskeleton aktívan támogatja a dolgozó karjait a magasabban végzet munkálatoknál, további lendületet ad a felhasználónak, amikor elfáradnak a kezeink, s leveszi a terhelést a nyakról és vállakról. Az ExoActive kényelmes és könnyen viselhető, akár egy hátizsák – és gyorsan a felhasználó egyéni testméretéhez igazítható.

 

Aktív rendszer – könnyű viselet, akár egy hátizsák

Az ExoActive egy aktív exoskeleton. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó pontosan beállíthatja azokat a támogatási paramétereket, amelyek az adott feladat elvégzéséhez szükségesek. A nagy teljesítményű, 18 voltos Festool akkumulátorcsomagnak köszönhetően az ExoActive pontosan azt a lendületet adja a felhasználóknak, amelyre szükségük van – a fárasztó, fej feletti feladatok könnyű elvégzéséhez. Deréktól felfelé, mellmagasságban vagy fej felett – a felhasználók pillanatok alatt beállíthatják, hogy hol és milyen támasztékra van szükségük. Ha szükséges, a felhasználók teljesen szüneteltethetik a támogatás növelését. Gyorsan beállítható a különböző testméretekhez, így ergonómiája minden testtípushoz tökéletesen illeszkedik. Az ExoActive akár 30%-kal* csökkenti a felhasználók vállizmainak elülső részének terhelését. Ez azt jelenti, hogy a munka egyharmadával könnyebbnek tűnik. Az ExoActive ugyanazt a fajta 18 voltos Festool akkumulátort táplálja, mint amit a többi szerszámunkhoz használunk.

 

Akár 5 kg alátámasztást biztosít

Az ExoActive a viselője számára karonként akár 50 newtonos segítséget is biztosíthat. Összehasonlításképpen: a PLANEX LHS 2 225 EQI hosszú hatótávolságú csiszoló 4,7 kilogrammot nyom, mégis olyan könnyűnek érzi a dolgozó, mintha egy tollat tartana a kezében.

Az ExoActive által nyújtott támogatás szintje kifejezetten az adott feladathoz igazítható. A vezérlő elforgatásával bármikor beállíthatja a szükséges támogatást. Az exoskeleton esetében három előre definiált érték közül választhatunk a könnyű irányítás érdekében: deréktól felfelé, mellkastól felfelé vagy fej fölötti munkákhoz. A Festool Work App (ingyenesen letölthető az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból) további profilok kiválasztására is használható az optimális támogatás érdekében. A könnyen elérhető vezérlőelem segítségével a felhasználók szükség szerint be- és kikapcsolhatják az ExoActive-ot, beállíthatják a támogatási szintet az öt beállítás bármelyikére, s kiválaszthatják a munkaterületet. Ha a felhasználónak egyelőre nincs szüksége támogatásra – például csavart akar felvenni vagy festéket keverni –, a gomb megnyomásával szüneteltetheti a rendszert.


Tetszett a cikk?