Pellet vagy fűtőolaj?

A biomasszafűtés piaca az év elején a magas olajárak és a vonzó támogatási rendszer miatt, valóságos robbanást élt meg. Ausztriában a mintegy 2,3 millió üzemelő fűtőberendezésből minden ötödik pellet- vagy aprófatüzelésű. Különösen jelentős ez az arány Alsó-Ausztria tartományban, ahol jelentős a mezőgazdasági területek nagysága. Ezen belül 2008-ban 11 000 db új pelletkazánt állítottak üzembe.
Ezzel szemben érdekes az Ausztriában üzemelő olajkazánok számának alakulása: 1999-ben 30 000 db, 2008-ban 4100 db. Ezért érthető, ha az olajkazánok gyártói küzdenek a számukra negatív folyamatok ellen. Állításuk szerint az elmúlt 12 hónapban a pellet áremelkedése 20% volt, miközben a fűtőolajnál az árcsökkenés több mint 40%. A csökkenő ár a pellet erős konkurenciájával magyarázható, viszont a pellet ára valóban emelkedő tendenciát mutat.
A felsorakoztatott vádakkal kapcsolatban, a másik oldal véleményét a Pro Pellet Austria szervezet vezetője képviseli: az elmúlt 9 évben a pellet ára 3,8 és 4,8 cent között ingadozott kilowattóránként. 2008 elején pelletből túltermelés volt az osztrák piacon, az akkori, nyomott árhoz képest valóban 21%-kal magasabb a pellet ára. Viszont a többéves átlaghoz viszonyítva és az inflációs hatásoktól megtisztítva, az áremelkedés mértéke csupán 5%. A pellet árelőnye az olajjal szemben 28%, a földgázzal szemben 36%.
A tartalék kérdésében utalt rá, hogy a fűrészáruipar 40 százalékos visszaesése nem érintette a pellettermelést, tehát idén is a tavalyival megegyező mennyiségű pellet készül Ausztriában. Ennek oka, hogy már nemcsak a fűrészport, hanem egyéb hulladékot (kéreg, rost, korhadék stb.) is felhasználnak. A pelletüzemek erre már felkészültek, megteremtették a technikai lehetőségét. Bár a bezárt, megszűnt fűrészüzemek helyett is új cégek lépnek a piacra, akik szolgáltatják a pellet alapanyagát, a pelletgyártók mégis egyre inkább függetlenednek a fűrészipartól és az erdők felé fordulnak, amelyek határtalan mennyiségű nyersanyagot biztosítanak akkor is, ha csak az erdőtisztításokra gondolunk. De jelenleg az ausztriai, vágásérett kort elérő erdőknek a kitermelési aránya csupán 70%. Természetesen pelletre is van tárolókapacitás, főleg a forgalmazók rendelkeznek hatalmas tárolókkal, de a gyártók és a felhasználók is megteremtették a saját raktáraikat. A finompor kérdéséhez hozzá kell fűzni, hogy a pellet elégetése során extra kevés port bocsát ki, 95%-kal kevesebbet, mint a hasáb-fatüzelés. Egy átlagos pelletkazán kéménye évi 1 kg (!) hamut bocsát ki, amely ráadásul vízzel oldható ásványi anyagokat tartalmaz. A pelletfűtés poremissziós értéke olyan alacsony, hogy szinte mérhetetlen, értékelhetetlen. Hogy az olajfűtés mennyivel kevesebb port bocsátana ki ennél, az nem meghatározható, hiszen nem léteznek olyan műszerek, amelyek az ilyen alacsony értékeket képesek diagnosztizálni.

Kis teljesítményű (80 kg/ó) pelletáló rendszer


A gazdasági válság ellenére az osztrák iparnak a pellethez kapcsolódó szegmense a csúcson teljesít.

A pelletkazán- és kandallógyártók exportja megközelíti a tavalyi szintet.

Az országon belüli pelletértékesítés az elmúlt 6 évben
30%-kal növekedett.
Ezek alapján a döntés a fű¬tőberendezések használóinak kezében van, mindenki eldöntheti, hogy a maga területén lát-e perspektívát a pelletben vagy inkább az olaj?
A Holz-Zentralblatt 2009/25. számában megjelent cikk alapján.

 

 

Tóth Gusztáv


Csiba Kft.
9730 Kőszeg, Rohonci út
Tel.: 94/562-050.

 


Tetszett a cikk?