Forradalmian új élzáróanyagragasztás

A ragasztóanyag-gyártásban és az ehhez kapcsolódó innovációban évtizedek óta élenjáró résztvevő a németországi Jowat AG, mely céghez olyan világújdonságok köthetők, mint az első diszperziós ragasztó (PVAC) a bútoripar területén, vagy a 3D vákuumfóliázásban használt poliuretán diszperzió egykomponensű változata.
Jelenlegi újdonsága a faipari élzáró gépekben alkalmazott olvadékragasztók poliolefin alapú változata, melynek kifejlesztésében a Jowat vezetőnek tekinthető e termékkörben. A poliolefin ragasztóanyagok régóta bizonyítanak a csomagolástechnikában. Rendkívül jó tapadóképességükkel, kimagasló anyagkihozatalukkal, valamint kitűnő hőtűrésükkel emelkednek ki a többi termék közül. Ezen előnyös tulajdonságaik a faiparban ugyanúgy megmutatkoznak az általánosan használt etilén-vinil-acetát (EVA) olvadékragasztókhoz képest. Általánosan felhasználhatók valamennyi élzárótípus ragasztásához, legyen szó akár melaminfóliáról, különféle műanyag, illetve fa éllécekről. Hőtűrésük (olvadási tartomány) az EVA ragasztók 80–90 °C értékéhez képest kimagaslóan magas, mintegy 110–120 °C, melynek következtében tartós kötést biztosítanak erősebb hőhatás (pl. konyhabútorok) esetén is. A jobb hőtűrés számos előnye azonban nemcsak a végtermék magasabb műszaki értékében mutatkozik meg, hanem a feldolgozást is megkönnyíti; ugyanis a magas hőtűrésből kifolyólag a poliolefin ragasztók nem égnek be, így a felhordó berendezés tartályának tisztítása tág időintervallumot és minimális időráfordítást igényel, abban az esetben is, ha a gép szakaszosan, gyakori lehűlési-felmelegítési fázisokban üzemel.
E típusok magasabb kötésereje miatt vékonyabb ragasztófelhordásra nyílik mód, mely egyrészt mennyiségi szempontból előnyös, másrészt az ennek következtében kialakuló vékonyabb fuga szinte „láthatatlan” ragasztást eredményez, mind világos, mind sötét élzáró anyagok esetében.
A poliolefin ragasztók ugyanakkor minden géptípusban alkalmazhatók, legyen szó akár lassú vagy gyors előtolású berendezésekről, illetve CNC-megmunkálóközpontokról.


Greenteam kft.
www.greenteamkft.hu


Tetszett a cikk?