Fahulladék energetikai célú felhasználása

HERZ Biomatic kazán metszete

A feldolgozott fahulladékok között a legelterjedtebb a fabrikett és a fapellet. Közös jellemzőjük, hogy csak és kizárólag fahulladékból: fűrészporból, faaprítékból préseléssel állítják elő. Fűtőértéke kb. 18 MJ/kg. Nedvességtartalma alacsony, 12% alatti. A technológiának köszönhetően könnyen szállítható, jól adagolható, kiváló tüzeléstechnikai tulajdonságokkal rendelkezik. Halomsűrűsége ~600–650 kg/ m3. A brikett a nagyobb méretű, a pellet általában 6 mm-es átmérőben készül. Az előnyök mellett a hátrányokról is essen szó: az előállítása többletköltséggel jár, ezért drágább tüzelőanyag, mint a faapríték. Beszerzési ára kb. 40 Ft/kg.
A „feldolgozatlan” fahulladékokon belül a szabályozott hőenergia előállítására a faapríték a legalkalmasabb. Fűtőértéke kb. 14 MJ/kg 30%-os nedvességtartalom mellett. Halomsűrűsége 150–250 kg/m3. Ez a rendelkezésre álló legolcsóbb ilyen jellegű biomassza. Hátrányaként talán a tüzelőanyag-tároló nagyobb helyigényét és a szárítást lehet megemlíteni. Beszerzési ára kb. 17 Ft/kg.
A fahulladék hasznosításakor hőenergiát nyerünk, melyet fűtésre, melegvíz-előállításra vagy technológiai célokra is fel lehet használni. Közelítőleg 2 kg pellettel vagy 2,4 kg faaprítékkal állítható elő ugyanaz a hőenergia, mint 1 m3 földgázzal. Ebből számítható, hogy pellettel kb. 60%, míg faaprítékkel kb. 30% lesz a fűtési költség a földgázhoz viszonyítva. Nagyobb létesítmények esetén sincs rendelkezésre állási díj, ezzel további kiadások takaríthatóak meg.

Keverőmű ferde csigávalTolórudas kiszállítá

A korszerű fatüzelésű rendszerek mindamellett, hogy rendkívül gazdaságos és környezetbarát üzeműek, teljesen automatizálhatóak. A készülék a tárolóból beszállítja a tüzelőanyagot, begyújtja azt, vezérli a fűtési rendszert, igény esetén akár sms-ben értesíti a megadott számot, ha működési zavar lépne fel. Nem igényel állandó felügyeletet, komfortja a gázkészülékekkel vetekszik.
A készülékek telepítésekor figyelembe kell venni a helyi adottságokat is. Ebben segítséget a gépész tervezők és a készülékgyártók tudnak adni. Többféle tüzelőanyag-beszállítási megoldás létezik, melyek közül az adott feladathoz leginkább megfelelőt kell kiválasztani. Erre nyújt lehetőséget az egyszerűbb kialakítású keverőmű ferde csigával és a bonyolultabb gépészeti megoldású, de nagyobb kapacitású tolórudas kiszállítású tüzelőanyag-szállító rendszer.
Összefoglalásként: a mai technikai szinten rendelkezésre állnak azok a korszerű és környezetbarát tüzelőberendezések, mellyel a keletkezett fahulladékból alacsony költséggel hőenergiát tudunk előállítani, automatikus üzemmel, viszonylag alacsony szintű felügyelet nélkül.


HERZ Armatúra Hungária Kft.
1172 Budapest, Rétifarkas u. 10.
Tel.: 1/254-0580.
www.herz-hu.com
www.herz.eu


Tetszett a cikk?