„Zöld ragasztóanyagok”

A detmoldi családi vállalkozás alapvető vállalati filozófiája a környezet és erőforrás védelméért, a jövő generációjáért érzett felelősség. Ez a környezetért és erőforrások védelméért érzett felelősség áll a ragasztóanyag-gyártásuk középpontjában is. Az egész iparágban sok vita, értekezés folyik az újratermelhető alapanyagokra épülő bio-ragasztóanyagok gyártásáról. Végül is a ragasztóanyag gyártás elsősorban kőolajszármazékokra épül – habár a kőolaj nem áll végtelen mennyiségben rendelkezésre és állandó áringadozásnak van kitéve.
A ragasztóanyagok alapvető elemeit figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy nem minden alapanyag helyettesíthető újratermelhető anyagokkal. A Jowat ezért részterületeken vezeti be az újratermelhető anyagokat, mint: a természetes alapú szénhidrátok, cellulóz, keményítő vagy természetes gumi, melyek ragasztó tulajdonságúak, akár a természetes gyanták, kolofónium, balzsamgyanta, fagyanta.
Az elmúlt években a Jowat az oldószeres ragasztók területén is folyamatosan fejesztett. Korábban a ragasztóanyag 70 – 80 %-a oldószer formájában párolgott el a felhasználás során – terhelve a környezetet nemkívánatos anyagokkal. A „Jowatac HighSolid” jelzésű ragasztókban az 1990-es évek kezdetétől már csak 40 % oldószert tartalmaztak. A „Jowatac Super-HighSolid” ragasztók oldószertartalmát már 20 %-ra csökkentették.
A Jowat már évek óta a hőre lágyuló olvadékragasztókhoz újratermeszthető természetes alapú gyantákat alkalmaz. A diszperziós ragasztókhoz is jelentős mértékben alkalmaznak az újratermelhető alapanyagokból összetevőket.
„Green adhesives” – zöld ragasztóanyagok – feliratú zöld terméklapok mutatják, hogy a Jowat amerikai leányvállalata, a Jowat Corporation a fenti törekvésekkel együtt halad, a környezet védelme érdekében. A felirattal jelzett termékeket, melyeket az USA piacára visznek, „zöld”-del jelölik, ami azt mutatja, hogy a termék 10 – 50 % mértékben természetes, újratermelhető nyersanyagokra épül, mentes formaldehidtől, alacsony hőfokon dolgozható fel, mely energia-megtakarítást is jelent.


Greenteam Kft
9700 Szombathely Varasd u. 16.
Tel.: 94/510-830.
www.greenteamkft.hu


Tetszett a cikk?