A faipar sűrítettlevegő-specialistája: az ALUP

A faiparban történő felhasználás sokrétűsége speciális ismereteket követel a kompresszor kiválasztásánál és a rendszer összeállításánál.

A 87 éves ALUP

A kompresszortechnika fejlődésével egyfajta piaci átrendeződés volt észrevehető, melynek köszönhetően azok a gyártók kerülhettek előtérbe, akik időben felismerve az új irányt, követték a piac igényeit, illetve az elektrotechnika fejlődését saját szolgálatukba állítva meg is haladták azt. Ennek a gondolkodásmódnak élen járó tagja az 1923-ban, Németországban alapított ALUP KOMPRESSOREN GmbH, mely cég a kezdetektől fogva meghatározó szerepet tölt be az európai kompresszorpiacon. Az alapításkor dugattyús kompresszorokat (melyre neve is utal, Auto Luft Pumpen), később csavarkompresszorokat is gyártó vállalat folyamatos fejlesztéseivel Európa-szerte sikeresen elégítette ki a felhasználók igényeit és teszi ezt most is, 2008 tavaszától pedig az Atlas Copco cégcsoport teljes értékű tagjaként. Ezzel a csatlakozással, mely mindkét fél előnyére szolgált, olyan stabil hátteret tudhat magáénak az ALUP márka, mely teljesen bebiztosítja őt a prémiumminőséget szállítók táborába. Az Atlas legújabb generációs fejlesztéseivel a legjobb ár-érték arányú ALUP berendezések kerülnek a vevőkhöz, melyek megbízható, biztos működésükkel segítik a mindennapi munkát.

Költségmegtakarítás

A növekvő energiaéhség növekvő költségeket vonz magával. Ami szinte biztos, hogy az elektromos energia olcsóbb soha nem lesz, de hogyha itt sikerül megtakarítást elérni, az szinte egy győzelemmel felérő fegyverténnyé válik. Az ALUP ezt felismerve az elsők között fejlesztette ki a fordulatszám-szabályzás technológiáját kompresszoraiban, így ettől kezdve az üzemek folyamatosan változó levegőigényeihez idomulva az elektromos energia fogyasztását is változtatni, csökkenteni tudta. Az ALUP ALLEGRO elnevezésű termékcsaládja olyan megtakarítási potenciált hordoz magában, mely már szabad szemmel is jól látható kiadáscsökkenést produkál, amellett, hogy nem kell a szállított levegővel és az előállított nyomással kompromisszumot kötni.

A kompresszor mint fűtőegység

Ha valahová energiát fektetek be, mely egy kompresszor esetében a villanymotor meghajtását jelenti, akkor joggal várja el az ember, hogy a másik oldalt kapjon is érte valamit. Ez régebben csak a sűrített levegőben jelentkezett, de közben jelentős mennyiségben is pocsékoltak a berendezések, gyakorlatilag nagy mennyiségben meleg levegőt állítva elő. Számokban ez az energia 70%- át is kitevő mennyiség elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy ezen az ágon is fejlesztéseket eszközöljön a német kompresszorgyártó.
Meleg levegő=fűtés=energiavisszanyerés= kisebb gázszámla?
IGEN. Meg lehet fogni, vissza lehet forgatni akár a fűtés, akár melegvíz-előállítás céljából. Az ALUP ebben is partner, és igyekszik minden energiára költött összeget lecsökkenteni az ügyfelei javára. Hatékony, ENERGY BOX elnevezésű más márkájú berendezésekhez is köthető hőcserélő berendezéseinek segítségével gazdaságosabb termelést tesz lehetővé.

A leggyengébb láncszem

Ahogy fejlődnek a faipari technológiák, egyre fontosabb szerepet játszik a sűrített levegőt biztosító berendezés szakmaspecifikussága, megbízhatósága. Minden termelőtechnológia annyit ér, mint a leggyengébb láncszeme, így az esetenként több gépet vagy az egész termelést ellátó kompresszor semmiképpen nem lehet az. Hogyan kerülhető ez el?

Néhány szempont a kompresszor kiválasztásához:

  1. A sűrítettlevegő-ellátást körültekintően tervezze. Ne csak a pillanatnyi adottságokat vegye figyelembe, hanem gondoljon az elkövetkezendő 1-2 évben tervezett beruházásokra is. Előnyös, ha a vezetékrendszert bővíthető formában alakítja ki.
  2. A kompresszor kiválasztásánál fontos szempont a márka megbízhatósága. Lehetőleg jó nevű gyártótól vásároljon.
  3. A nagyság (kapacitás) meghatározásához összesíteni kell az egyidejűleg működő gépek sűrítettlevegő-szükségleteit, és kiválasztani a legnagyobb nyomásigényt. Itt fontos, hogy a kiválasztott kompresszor tényleges légszállítását vegye figyelembe a végnyomás függvényében.
  4. A felhasználás (folyamatosszakaszos) függvényében meghatározható, hogy dugattyús vagy csavarkompresszorra van szüksége. Folyamatos, nagyobb mennyiségű levegőelvétel esetén ajánlott a csavarkompresszor.
  5. Minden esetben tartállyal kell a kompresszort üzemeltetni, és a legtöbb esetben hűtveszárító is szükséges. Ez utóbbi elhagyása rengeteg bosszúságot okozhat, és tetemesen károsíthatja a kiszolgált gépeket.
  6. A gyártó vagy a kereskedő tudjon komplett rendszert is ajánlani, így nagy valószínűséggel megbízható a szakértelme.
  7. A z alkatrészellátás hosszú évekre biztonságos legyen.
  8. Biztonságos szervizháttérrel rendelkezzen a termék.


Bővebb információ: AZ ALUP faipari specialistája: FAGÉPSZER Kft.


www.fagepszer.hu


Tetszett a cikk?