Szűrni csak rendesen

A piaci viszonyok és a folyamatosan fejlődő ipari felületkezelés miatt később már a faiparban felmerülő igények kielégítésére is figyelmet fordítottak. Ennek keretében került sor 1999-ben az AEROGLASS olasz cég üvegszálas festékköd-leválasztó szűrőinek, illetve az ANDREAE svájci cég papírlabirint szűrőinek magyar piacra való bevezetésére.

A legkedveltebb ANDREAE ECO, HC, HE papírlabirint szűrők

Az IFBG Kft. mindkét cég kizárólagos magyarországi értékesítési jogával rendelkezik, mely biztosíték a minőségi alapanyagok forgalmazására és felhasználására egyaránt.
Az ANDREAE papírlabirint szűrők két hajtogatott és kilyukasztott kartonlapból állnak, melyek az éleknél vannak ragasztva. Az ANDREAE fejlesztései nyomán a levegő útját úgy szabályozzák, hogy a levegőbe szállított fe - lületkezelő anyag szemcsék a tehetetlenségi erők legnagyobb mértékű kihasználása révén jó hatékonysággal maradnak a szűrő tárolózsebében. A felhasználás mértékének és a használt felületkezelő anyag tulajdonságainak megfelelően hatféle típus közül választhatnak a felhasználók. A papírlabirint szűrők egyik legelterjedtebb, leggyakrabban használt típusát képviseli az ANDREAE standard (STD) változata. A kétféle papírból álló szűrő elülső fala fehér, átázást jobban viselő papírból készül. Az ANDREAE fejlesztésének köszönhetően olyan légáramlás alakul ki a szűrő belsejében, hogy a szállított szemcsék nagy hatékonysággal tapadnak meg a tárolózsebben. A jó szemcsemegfogó képességnek köszönhetően az ANDREAE szűrő 3–5 -ször hosszabb ideig használható, mint az önmagában alkalmazott üvegszálas szűrők.

ANDREAE papírlabirint szűrők összehasonlítása

Az ANDREAE HC papírlabirint szűrő saját fejlesztésük. A STD változatot egészítették ki egy-egy a lyukak elé ragasztott papírcsíkkal. Ennek lényege, hogy a lyukak keresztmetszete még a direkt festékszórás esetén is később tömődik el. Az összetettebb légáramlás miatt a szemcsék könnyebben rakódnak le a tárolózsebben, így ritkábban kell cserélni azokat az STD változathoz képest.
Az ANDREAE HE szűrők szintén a standard változat továbbfejlesztései. Ezeknél a szűrőknél egy poliészter paplant erősítettek a hátoldalhoz, amely megszűri azokat az apróbb részecskéket, melyek magán a papírlabirint szűrőn átjutottak. Ezzel a megoldással közel 100%-osra javították a szűrési hatékonyságot. A HE változat használata különösen azoknál az elszívófalaknál előnyös, melyeknél a kialakítás miatt nincs lehetőség másodlagos szűrő behelyezésére, csak a papírlabirint szűrő használata lehetséges.
Az ANDREAE HH szűrő hasonló kialakítású, mint a HE változat. A felragasztott poliészter paplan helyett azonban korszerű üvegszálas szűrőt helyeztek el. Ez a legújabb fejlesztésű termék különösen előnyös a vizes alapú felületkezelő anyagok használatánál. Az üvegszálas paplan jobban ellenáll a felületkezelő anyagnak és jobb szűrési hatékonyságot biztosít vizes bázisú termékek szórásakor.
Az ANDREAE HP szűrő ötvözi a HC és a HE változatok előnyös tulajdonságát. A lyukak elé ra gasztott papírcsík és a hátulra felragasztott poliészter paplan egyaránt kedvezően hat a leválasztási hatékonyságra. Az egyedi szűrő kialakításának köszönhetően a festékrészecskék hosszabb úton kerülnek a tárolózsebbe, ezt egészíti ki a paplan visszatartó hatása. A légáramlás állandó marad és hosszabb használatot tesz lehetővé.
A kisebb felületkezelő műhelyek egyik méltán legnépszerűbb típusa az ANDREAE ECO változat. Használatuk ott ajánlott, ahol nem ipari méretű felületkezelés folyik, csak részmunkaidős technológiai művelet. A szűrő mindkét része újrahasznosított papírból készül, így kedvező áron beszerezhető. Az IFBG Kft. a komplex szolgáltatás jegyében nemcsak papírlabirint szűrőket kínál a felhasználónak. Termékeik között szerepelnek a professzionális kialakítású felületkezelő műhelyek kiszolgálására kifejlesztett üvegszálas és szintetikus szűrők. A tisztább levegőjű, pormentesebb műhelyhez elengedhetetlen a beáramló levegő tisztítása, újratáplálás esetén a porkibocsátási emisszió javítása, ha az elszívott levegő közvetlen a környezetbe kerül ki. A kibocsátási határérték javítását szolgálja a papírlabirint szűrők mögé elhelyezhető másodlagos üvegszálas szűrők használata. Ezek nagy hatékonysággal fogják meg a labirintszűrőn átjutó finom porszemcséket. Sajnos az üvegszálas szűrők nem minden elszívófal esetén építhetők be, ezért fejlesztették is a köztes megoldásként a korábban már bemutatott paplannal kombinált labirint szűrőket.


Aeroglass üvegszálas háttérszűrők: IGH 300-as lila a vizesbázisú, IG 200-as zöld az oldószeres
felületkezelő anyagokhoz

Az IFBG Kft. faipari kínálatában legelterjedtebbek az IG 200-as, illetve az IGH 300-as típusú üvegszálas „alsó” szűrők. Használatuk abban az esetben ajánlott, amikor a festékszóráskor, nagy koncentrátumban durva szemcsék keletkeznek.
Az IG 200-as üvegszálas (zöld) szűrő hosszú üvegszálakból készül, rétegesen fokozatos tömörségében ragasztva szintetikus, hőre keményedő gyantával, nem éghető és ellenáll a kémiai hatásoknak, nagy porbefogó képességgel bír. A levegő a zöld, színezett oldalon lép be és a fehér színű oldalon hagyja el a szűrőt.
Az IGH 300-as (lila) szűrőt vizes bázisú lakkdarabocskák speciális szűrésére fejlesztették ki. Rendkívülien kifinomított, nagyon elasztikus és progresszív szerkezetű üvegszál, mely magas leválasztási hatásfokkal rendelkezik, speciális impregnálásának köszönhetően. Így a ventilátorlapát és motor, illetve a légvezető csatornák hatásos védelmet kapnak, továbbá a szűrő hosszabb élettartamából adódóan gazdaságosabbá teszi a munkafolyamatokat. Az IGH 300-as szűrő előnye az IG 200-ashoz képest az, hogy a vizesbázisú felületkezelő anyagnak jobban ellenáll, nem „esik össze” a folyamatos igénybevétel hatására sem.
A felületkezelő műhelyek károsanyag- kibocsátását tovább csökkentik, illetve a beáramló levegő minőségét javítják a szintetikus elő- és végszűrők. Ezek közül a legkedveltebbek az IB 200-as előszűrők, illetve az IR 600-as végszűrők.


Szintetikus előszűrők: IB 200 (kék), IR 600 (fehér)

Az IB 200-as szűrőt a felületkezelő helyiségben belépő levegő előszűrésére használják. A szűrő szintetikus mikroszálból készül, meleg polimerizált kötőszállal ragasztva, ezáltal nagy pormegfogó képességgel rendelkezik. Különösen ajánlott a szellőztető rendszereknél és a levegőpótlás külső levegőjének alapos előszűrésére. Ez a szűrő mélységi szűrő, így a szűrő teljes keresztmetszetében, mélységében gyűjti össze a légkörből a szennyeződéseket. A z elhelyezés könnyítésére a levegőszűrő belépő oldalát kék színnel jelölték. A szűrő mosással részlegesen regenerálható, azonban a tisztítás csökkenti a szűrési hatásfokot, ezért ilyen módú tisztítása nem javasolt.
A levegő minőségét tovább javítja az IR 600-as „tetőszűrő” vagy más néven végszűrő. Az IB 200-assal való együttes alkalmazás főleg a levegő-visszatáplálású felületkezelő műhelyeknél ajánlott. A szálas poliészterből készülő végszűrő fokozatosan sűrűsödő, nem szőtt szintetikus mikroszálakból készült. A mélységi szűrő szerkezeti felépítése miatt nagy pormegfogó képességgel rendelkezik. A speciális „végszűrő” sajátossága, a levegő kilépési oldalán, a merevséget biztosító rácsszerkezetet alakítottak ki, amely megakadályozza a szálak áramlás irányába való elmozdulását.


IFBG Kft.
2234 Maglód, Wodiáner Ipari Park
Tel.: 29/526-100
www.ifbg.hu


Tetszett a cikk?