Tiszta égés aprítékkal

A firematic kifejlesztésénél törekedtek a minél nagyobb komfortfokozatra és az egyszerű kezelhetőségre. A több évtizedes gyártási tapasztalatra támaszkodva kazánjaik gazdaságosan működtethetők. A lambda-szondás vezérlés igen tiszta égést biztosít, még a különböző minőségű apríték használata mellett is, éppen ezért a Herz firematic igen alacsony károsanyag-kibocsátása miatt környezetkímélő tüzelőberendezés. A firematic felépítését tekintve számos technikai újdonságot takar. A teljesen automata tüzelőberendezés lelke a Herz BioControl 3000 vezérlés, melynek magyar nyelvű kijelzőjén központilag olvashatók le az aktuális üzemi adatok, illetve beállíthatók a kívánt paraméterek. A firematic alapfelszerelten is két fűtőkör (padló- és radiátorfűtés), illetve használati melegvíz- rendszerek kezelésére is képes. Igény esetén ez tovább bővíthető szolár rendszerek vezérlésével is.
A teljesen automatikus vezérlés szállítócsigán adagolja az aprítékot a tárolóból a köztes adagolótartályba, mely tartalmazza a visszaégésgátló berendezést (csappantyúval) és a túlmelegedés esetén automata oltóberendezéssel is felszerelt.
Az apríték a köztes tartályból szintén csigán jut az osztott kétzónás tűztér primer részébe. Itt a vezérlés szükség esetén begyújtja az aprítékot, az elgázosodik, majd a szekunder tűztérben plusz levegő hozzáadásával nagy hatásfokkal ég el a keletkező fagáz. Az apríték a primer tűztér alján lévő mozgó rostélyra esik, ott ég el. A mozgó rostélymechanizmusnak köszönhetően az égés folyamatosan végbemegy, az égés előrehaladtával az apríték egyre közelebb a hamulejtő rostélyszegmenshez, mely szabályos időközönként lebillen, megszabadítva a tűzteret a keletkező hamutól. Ezzel a megoldással folyamatosan fenntartható a tűztér tisztasága.
A szekunder égéstér két érdekes műszaki megoldással is rendelkezik. Az egyik, hogy az égőtér más gyártóknál használt samott- vagy kerámiabetétek helyett szilíciumbetonos béléstestes kialakítású, a másik, hogy a tűzteret teljesen közbeveszi a vízköpeny, így az 6,2 mm vastag hőálló acélból készül. A keletkező hőenergia így közvetlenül adódhat át a vízköpenynek. Ez a műszaki megoldás a lényegesen kisebb hőtehetetlenség miatt, gyorsabb reagálást tesz lehetővé a vezérlésnek a hatékony szabályozására.
Az apríték elégetésekor keletkező füstgáz csöves hőcserélőkön keresztül távozik a környezetbe a kéményen át. A szükséges levegő mennyiségét frekvenciaváltós, szabályozható fordulatú ventilátorok biztosítják, így mindig a megfelelő mennyiségű levegő juttatható a tűztérbe. A kazán érdekessége továbbá, hogy a hőcserélő füstgázcsöveit automatikus turbulátoros tisztítóval látták el. Ez a berendezés felelős a füstcsövek üzem közbeni tisztításáért. A füstcsövekből a hamu a hőcserélő alatt kialakított tárlóba esik le, majd onnan csiga továbbítja a kazán elülső részén kialakított hamuládába. Elegendő a hamuláda telítettségét néha ellenőrizni, ürítését a kerekes megoldás lényegesen megkönnyíti.
Az automatikus szabályozás lelke a lamda-szondás vezérlés. A szonda folyamatosan figyeli a kiáramló füstgáz összetételét és hőmérsékletét, ennek függvényében a vezérlés szabályozza az égéshez szükséges levegőmennyiséget, illetve a beszállított apríték volumenét egyaránt. A rendszer nemcsak a környezetvédelmi szempontoknak felel meg, hanem a pénztárcánkat is kíméli. A folyamatos égéskontrollnak köszönhetően a firematic 92–96%-ig éves tüzeléstechnikai hatásfokkal működtethető. A kazán kiváló hatásfoka azonban nemcsak a szabályozott égés miatt van. Az alacsony sugárzási hőveszteségről a 10 cm-es kőzetgyapot hőszigetelés gondoskodik.
A Herz hazánkban is rendelkezik már referenciával a firematicról is. A közelmúltban üzemeltek be egy ilyen készüléket a boconádi általános iskolában. A működtetési tapasztalatokról és a berendezés tulajdonságairól előzetes egyeztetés után működés közben is tájékozódhatnak az érdeklődők.


Herz Armatura Hungária Kft.
1172 Budapest, Rétifarkas u. 10.
Tel.: 1/254-0580,
www.herz.hu


Tetszett a cikk?