A faragasztó-specialista: Szolvegy Kft.

– Mióta gyárt faipari ragasztókat, és mennyire meghatározó szereplője a hazai faragasztó gyártásnak/forgalmazásnak a Szolvegy Kft.? – kérdeztük Daku Lajost, a Szolvegy ügyvezető tulajdonosát.
– Tulajdonképpen az első nagy lépés 1992-re datálódik, amikor az akkor még virágzó Bánfának elkezdtünk ragasztót szállítani. A ragasztó technikailag rendben volt, versenyképes volt árban is és a Bánfa jó referenciául szolgált az elkövetkezendőkhöz. Azóta a ragasztógyártásunk folyamatosan fejlődött, minden évben tudtuk növelni a forgalmunkat, sőt az exportpiacokra is kiléptünk időközben.
A hazai piacon manapság úgy 600 tonna körüli a ragasztóértékesítünk évente, míg az exportpiacokon (ezalatt főképp Romániát, Szlovákiát kell érteni) 7-800 tonna körül sikerül ragasztóanyagokat értékesítenünk. A gyártási oldalról megközelítve az arányokat, elmondhatjuk, hogy a gyártott mennyiség 90%-a faipari ragasztó, míg a maradék 10%-on papíripari ragasztók, csomagolóipari ragasztóink és egy-két speciális termékünk osztozik. Ilyen értelemben kijelenthetjük, hogy a Szolvegy Kft. faragasztásra specializált vállalkozás.

2011 tavaszán fejeződött be a Szolvegy telephelyfejlesztése, nőtt a csarnokkapacitás, javult a labor felszereltsége, a műszerezettség és egy új targonca is üzembe állt

– A '90-es évek elején a Bánfa szolgált referenciával, a ragasztóanyagok „teszteléséhez”. Ma milyen fontosabb referencia vállalkozásokat tudnának felsorolni, akik Szolvegy termékekkel dolgoznak?
– Értelemszerűen a már sokkal szélesebb körben rendelkezünk referenciahelyekkel az országban. Néhányat említve a különböző területekről. Parkettagyártás: Graboplast, beltériajtó-gyártás: Delta Kft., kültéri nyílászárók: FensterX Kft., kegyeleti termékek: Karsol és Keletfa Kft., fenyőbútorok: Etsberger és Kiss Koloniál Kft., 3 D-s frontgyártás: Konyha Möbel Kft.
– Melyek a fő termékcsoportok a faipari ragasztók között?
– Ragasztóink túlnyomó többsége PVAc alapú diszperziós ragasztó, ahol a kötés létrejötte a víz elpárolgása vagy a munkadarabba történő diffúzióját követően jön létre. A PVAc ragasztók paraméterei adalékanyagokkal jó beállíthatóak, így a különböző felmerülő igényekre nagy biztonsággal tudunk speciális terméket előállítani.
Membránprésragasztóink vizes poliuretán- diszperzió bázisúak, melyek szórhatóak, hővel reaktiválhatók. Hő és vegyszerállóságuk jó, amit a faipari egyetem összehasonlító vizsgálata is igazol. A lengyel faipar már felfedezte: havi két tonnát szállítunk egy szlovák viszonteladón keresztül.
– Hogyan csoportosíthatóak a faragasztók a felhasználási terület, a tervezett igénybevétel függvényében?
– Egyik fő termékcsoportunk a beltéri faragasztók, amelyek D2-es vízállósági fokozattal, töltőanyaggal vagy anélkül állnak rendelkezésre. Ebben a sorozatban az alapragasztó a Technobond Fa beltéri faragasztó, D2-es vízállósággal, alapvetően beltéri felhasználásra, töltőanyag nélkül.
A faipar specialitása miatt azonban a ragasztóknak két módosított verzióját is elkészítettük. Ezek egyike a Technobond Fa Express gyorsragasztó, amelyik hidegprésben 5 perc alatt a végső szilárdságának 70–80%-át eléri.
A másik termékünk pedig főképp furnérozáshoz a keményfák ragasztásához kifejlesztett Technobond Fa Speciál. Régóta ismert probléma, hogy egyes ragasztók főképp a lazább szerkezetű furnérokon átütnek, illetve a furnér alatt nem kötnek ki, problémákat okozva a későbbi megmunkálások esetében. A Fa Speciál ragasztónk erre a feladatra kínál megoldást, ez egy gyorsan kötő ragasztó, magasabb szárazanyag-tartalommal, amely megakadályozza a furnér szövetszerkezetben történő átszivárgást.

A gyártásra kerülő és az elkészült ragasztókat ellenőrzik a Szolvegy Kft.-nél szabvány szerint, meghatározott gyakorisággal, szabványos
bükk próbatesteken

(A Technobond furnérozóragasztó speciális lemezes szerkezetű töltőanyaggal és a nyitott időt megnövelő adalékkal további járulékos előnyökkel rendelkezik). Ezek a ragasztók D2-es vízállóságúak.
Egy speciális kérésre kifejlesztettünk ebben a családban egy töltőanyag-tartalmú beltéri ragasztót is, a szintén D2-es Technobond C típust, amelynél főként árszempontokat vettünk figyelembe, így ca. 10%-kal olcsóbb, mint a töltőanyag nélküli testvére. A következő nagy csoport a vízálló faragasztók családja, ahol D4-es és D3-as ragasztók találhatóak. A Technobond D3- as ragasztónk nagyon jó ár/érték aránnyal büszkélkedhet és egy adalék segítségével könnyedén D4-essé alakítható.
A D4-es (víz- és főzésálló) kategóriában egykomponensű (1KD4) és kétkomponensű (TechnobondD4) ragasztót tudunk kültéri alkalmazáshoz szállítani. A kétkomponensű D4-es edző nélkül is felhasználható, így azonban csak D2-es igénybevételt kielégítő ragasztóként funkcionál.
– A felhasználók általában nincsenek tökéletesen tisztában a faipari ragasztók vízállósági kategóriáival, illetve a ragasztás szilárdsági összefüggéseivel. Egy D4-es ragasztóval történő ragasztás nagyobb szilárdságot biztosít-e, mint mondjuk egy D2-es fuga?
– A ragasztók vízállósági előírását és vizsgálatát szabványok rögzítik (EN 204 a vizsgálati módszert, EN 205 pedig a vizsgálandó minta készítésének módját). Az igénybevételi csoportok, az előírt értékek az alábbi táblázatokban vannak.
A táblázatból látható, hogy normál klímára a szakítószilárdsági előírások a vízállósági besorolástól függetlenül azonosak. Tehát a D4-es ragasztó nem „erősebb” normál körülmények között, mint a D2. A különbség csak vizes hatásokra (párás klíma, fröccsenő víz stb.) érzékelhető.
– Ezek szerint a membránprésragasztókat logikailag sem lehet a fenti vízállósági fokozatba besorolni?
– Nos, igen a Technobond Pur és a Technobond PUR 1K vákuumprésragasztóink nem fát fával ragasztanak, így a vonatkozó EN204-es szabvány ilyen értelemben nem vonatkozik rájuk, ergo e ragasztóink bármennyire is víz- és főzésállóak lehetnek, nem sorolhatók be semmilyen D jelölés alá.
E ragasztók kimondottan fa, MDF és egyéb fahelyettesítő anyagok PVC-vel való laminálására lettek kifejlesztve, a ragasztók szórhatóak és hőállóságuk 100 °C felett van (térhálósodás után).
– Milyen bevizsgálásokkal rendelkeznek a ragasztók?
– Több ragasztónkat bevizsgáltattuk Rosenheimben vízállóságra az EN204 szabvány alapján, illetve hőállóságra WATT91 alapján, illetve számos vizsgálatot végeztettünk el ragasztóinkat illetően Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem laboratóriumában. Emellett természetesen saját laboratóriummal is rendelkezünk, ahol a termékfejlesztésen túl termékvizsgálatokat, folyamatos minőség-ellenőrzést is végzünk.
Például folyamatosan mérjük ragasztóink szilárdsági adatait, ahol szabványos bükk próbatesteket használunk, amit egy szakítógépen a ragasztási felület „elszakadásáig” terhelünk. Ezzel a módszerrel ragasztóink vízállóságát is tudjuk ellenőrizni (a szabvány szerinti áztatás, ill. főzés után mérjük a szakítószilárdságot).

Digitális viszkoziméter
a laborban

A jó ragasztó alapja a minőségi alapanyag és a precíz, kipróbált receptúraA próbatest szakítógépen


Sokan nem tudják, hogy a ragasztók egy csoportjára jellemző az ún. hidegfolyás jelensége, amely tartós statikai terhelés következtében lép fel és ez egy időben elhúzódó, hosszú folyamat.
A hidegfolyást, az ún. Creep-teszttel ellenőrizzük, amely egy speciális statikus terhelési próbát jelent.
Egy speciális elrendezésben összerakjuk a mintákat (10 db), majd 32 kg terheléssel lesúlyozzuk és 21 napig terheljük. Ideális esetben nem szabad egy próbatestnek sem eltörni, sem pedig a ragasztási fugának megnyílnia, elmozdulnia.
Itt kell megjegyezni, hogy a PVAc ragasztók hajlamosak a hidegfolyásra, ezért például nagyméretű gerendák, nagy fesztávú tartószerkezetek készítésére nem alkalmasak, annak ellenére, hogy szilárdsági értékeik messzemenőkig megengednék ezeken a helyeken való alkalmazásukat.
– Milyen fejlesztéseken dolgoznak a Szolvegynél?
– Több irányban is gondolkodunk és fejlesztünk, dolgozunk az egy- és kétkomponensű szórható kárpitosragasztóinkon, folyamatosan fejlesztjük és keressük a célterületeit az 1 komponensű PUR D4-es ragasztóknak, és megcéloztuk egy HOT MELT ragasztócsalád kifejlesztését is. És természetesen egyedi igényekre, egyedi problémákra is folyamatosan keressük a megoldást, és ha kell, ragasztót módosítunk, fejlesztünk. A jelenlegi helyzetben az alapanyagok árának emelkedése, ill. versenyképességünk fenntartása miatt megkezdtük ragasztóink újraformulázását.
– Milyen igények merülnek fel a vevőknél például?
– Példaként kellett már önthető ragasztót készítenünk egy speciális ajtógyártási technikához, „igazítottunk” már ragasztót táblásításhoz. Jelenleg a csersavas fák ragasztásánál fellépő elszíneződésekre próbáljuk a legjobb megoldást, a csersavra legkevésbé reagáló ragasztót összeállítani.

(Hőbör)


Tetszett a cikk?