Felejtsük el a lakáskulcsot

Van egy olyan, 180 dollárba kerülő megoldás, mely megérzi az okostelefonunk jelenlétét, és kinyitja az ajtót számunkra. Egy másik cég emellett olyat is kínál, hogy fényképeket készít a lakásunkba belépőkről, és a képeket üzenetben vagy e-mailben juttatja el számunkra, illetve figyelmeztet minket, ha elhagytuk az otthonunkat, de az ajtót nem zártuk be. Frank Gillett, a Forrester Research vezérigazgató-helyettese szerint mindez 3-5 éven belül teljesen mindennapos lesz.

A privát lakások mellett már a cégek is kísérleteznek hasonló megoldásokkal. A Starwood Hotels például reméli, hogy jövő év végére már minden vendégük saját okostelefonjával be tud majd jutni szobájába. Az okostelefonos megoldással egyesek szerint könnyebbé és gyorsabbá válik az ingatlanokba, szobákba történő bejutás, és sokkal egyszerűbb is lesz: ha teli a kezünk szatyrokkal, nem kell lepakolnunk és előhalásznunk a kulcsunkat.
 


 

Ezekkel a zárakkal virtuális kulcsokat is küldhetünk azoknak, akiket be szeretnénk engedni a házunkba, nem kell személyesen találkozni velük ahhoz, hogy átadjuk a kulcsokat. A zárak meg is jegyzik, hogy kik és mikor mentek be az ingatlanunkba ezekkel a kulcsokkal. Egy cég pedig olyan megoldásokat is kínál, hogy felismeri a különböző kulcsok tulajdonosát, és személyesen köszönti őket a bejáratnál.

A cégek szerint rendkívüli mértékben koncentrálnak a biztonságra, ám egyes biztonsági szakértők úgy véli, még korai megmondani, hogy mennyire lehet meghackelni ezeket a berendezéseket. Probléma lehet például az, ha az applikációt egy nem védett wifi kapcsolaton keresztül használjuk, akkor a rosszakaróink megszerezhetik a kódunkat, illetve sokszor szoktuk a telefonunkat őrizetlenül itt-ott hagyni, és ezekben az esetekben is könnyen meghackelhetik az adatainkat. Gond lehet még az is, hogy a zárakhoz használt elemek lemerülhetnek, vagy a záraknál használt technológia túl fejlett az okostelefonunkhoz (ekkor telefont kellene cserélni például).

Szakértők erre úgy válaszolnak, hogy a mostani záraink sem feltétlenül betörésbiztosak, a legtöbb mai zárat egy lakatos simán fel tudná törni. Az okostelefonos rendszerek a szakértők szerint ugyanakkor minden bizonnyal tökéletesednek majd az idő múlásával, így a felmerülő minőségi problémák is visszaszorulhatnak majd.

forrás: hvg.hu


Tetszett a cikk?