Biztonság-Egészség-Védelem II.

BIZTONSÁGI KÉSEK, VÁGÓESZKÖZÖK

Az ipari üzemi munkában (a speciális célterületeket most nem tekintve), így a faipar területén is használatos kézi vágóeszközök a hétköznapi szóhasználattal szikének nevezett kések. Ezek legegyszerűbb típusánál a pengekiállást mi állítjuk be, majd az így rögzített késsel végezzük a munkát. Ha csökken az élessége, letörhető a pengéből egy darab, újraállítjuk a kiállást, és folytatható a munka. Mondanunk sem kell – de sokan bizonyára tapasztalatból tudják –, hogy az előbb említett mindkét tény súlyos mindennapi veszélyforrást jelent: a kiálló hegyes, éles penge figyelmetlenség vagy egy óvatlan mozdulat során könnyen balesetet okoz, és hasonlóan nem veszélytelen a penge letörésének a művelete sem.Ezen – talán kisebb súlyúnak tűnő, ám igen gyakori – veszélyhelyzetek kiküszöbölésére alkotta meg a Martor cég biztonsági vágószerszámait, melyeket Magyarországon hivatalos partnerként forgalmaz a Protektor 2001 Kft. A Martor kínálatának fő termékcsoportjai: a biztonsági kartonnyitók, a fólia- és pántvágók, a sorjázók, a felülettisztítók és az ipari pengék – ezeken a csoportokon belül további széles választékot találnak a felhasználók, hogy minden alapanyaghoz, minden vágási feladatra kiválaszthassák a számukra legideálisabb megoldást.

Szintai Szilárd előadásában kiemelte, hogy a Martor cég Németországban, Solingenben működik, ahol már évszázados hagyományai vannak a penge- és késgyártásnak. Ez maximálisan szavatolja a penge kiváló minőségét. De mitől lesz egy vágószerszám biztonságos? A biztonsági funkciót, vagyis, hogy ne vághassa meg vele magát a dolgozó, úgy biztosítják, hogy egy automatikus, illetve rugós működésű pengevisszahúzó szerkezettel van ellátva a kés, vagy eleve rejtett, illetve védett pengeelhelyezésű. Az automatikus, illetve rugós pengevis.- szahúzóval ellátott kések jellemzője, hogy alaphelyzetben a házban van a penge, csak működés közben jön ki belőle. A rejtett pengemegoldás esetén pedig még vágás közben is hozzáférhetetlen, védett állásban helyezkedik el a penge. További fontos információ, hogy a cég sohasem szereli a biztonsági késeit letörhető pengével, minden vágóeszközük törhetetlen pengével van ellátva. A cég vágóeszközeit a biztonság szintje szempontjából három kategóriába sorolja, ami a kések megnevezésében már tükröződik, így kínálják – biztonságossági sorrendben – Secunorm, Secupro és Secumax típusú termékeiket.

A Secunorm kések rugós pengevisszahúzóval működnek. A munka megkezdésekor – az alaphelyzetben a házban elhelyezkedő pengét – a pengekapcsolóval kitoljuk, az anyagba süllyesztve megkezdjük a vágást, majd azonnal el is kell engednünk a pengekitoló gombját, aminek köszönhetően, majd amikor elhagyja a kés a vágandó anyagot, a penge azonnal vissza fog húzódni a házba. A következő biztonsági szint, a Secupro az előzőnek egy még biztonságosabb változata, amely abban különbözik tőle, hogy itt ha rajta felejtjük a kezünket a gombon, akkor is vissza fog húzódni a penge a helyére, miután elhagyta az anyagot. A legbiztonságosabb vágóeszköz (Secumax típus) pedig a formai kialakításukból adódóan, a folyamatosan védett helyzetű pengével rendelkező kések. Tudnunk kell, hogy a biztonsági vágók meghatározott használat mellett garantálják a biztonságot, ezért mielőtt a dolgozók átveszik, mindenképpen oktatást, tájékoztatást kell kapniuk a helyes használatukról. Például fontos felhívni a figyelmet a szabályos és időbeni pengecserére, mert az élét vesztett késsel már kevésbé hatékony a munka.

A cég legújabb termékcsaládját a biztonsági ollók képviselik, melyek különlegessége, hogy élezésük speciális módon, vízszintes irányban történik, továbbá le van kerekítve a hegyük. A vízszintes élezésnek köszönhetően nem tudjuk megvágni vele az ujjunkat, csak egy nyomó, szorító érzést ad, ugyanakkor nagyon tartós az élük. A száruk kétrétegű, a külső rész üvegszálas erősítésű, a belső pedig egy puhább réteg, a kényelmesebb fogás érdekében. Az ollók között különféle méretűeket találhatunk, a kisebbektől az akár kesztyűben is használható, nagyobb méretűekig, szükség szerint kábelvágó vagy kupaknyitó funkcióval ellátva. De nemcsak mechanikai szempontból biztonságosak, hanem könnyen tisztíthatók, és akár élelmiszert is vághatunk velük (az ollók gyártásánál élelmiszerbiztos olajat alkalmaznak). További termékek a cég kínálatában a felülettisztítók (különböző méretben és kialakításban), a sorjázók (egyenes és kerek élekhez) és az ipari pengék. Az ipari penge kínálat több mint 200-féle terméket tartalmaz, vannak köztük normál és rozsdamentes acélpengék és titánbevonatosak is.

VÉDŐ- ÉS MUNKARUHÁZATOK

A Vektor Munkavédelmi Kft. képviseletében Antal Andrea, a szegedi varroda vezetője ismertette a cég széles körű, szigorú nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványok felügyelete mellett készülő termékeinek választékát. A saját mérnökök által, gyakran konkrét egyedi igények szerint tervezett munkavédelmi ruházatok különféle speciális elvárásokat is képesek teljesíteni, ilyenek például a tűzoltó-, a pilóta-, a katonaruházatok, az elektromos ívvédő vagy a vegyszerálló ruházatok, az esővédő vagy a jólláthatósági ruházatok. A munkahelyi öltözetek típusai: az egyenruhák, formaruhák, védőruhák és munkaruhák. Hogyan dönthetjük el, hogy munkaruhát vagy védőruhát válasszunk? Természetesen ennek megalapozásához el kell végezni a munkahelyi kockázatértékelést. Az egyéni védőeszközöket három kategóriába sorolják, az I. kategóriába a legkisebb védelmet nyújtó ruházatok tartoznak, itt gyakorlatilag az a lényeg, hogy a dolgozónak ne a saját ruhája használódjon, koszolódjon munka közben, komoly munkavédelmi indok nem merül fel.

A II. kategória már ennél nagyobb védő hatást biztosít, meghatározása leginkább a III. kategóriától való megkülönböztetéssel történik. A III. kategóriájú védőruházatoknak olyan speciális körülmények között kell bizonyítaniuk és biztosítaniuk védő hatásukat, mint például a szélsőséges hőmérséklet-tartományok (100 oC felett és –50 oC alatt), az erős vegyszerek, a villamos ívhatás. Ezekhez a ruhákhoz már megfelelőségi nyilatkozatot kell a gyártóknak mellékelniük. A speciális ruházatokat csomagolás előtt tesztelik is, pl. vízállóságra, tűzállóságra stb. vizsgálják. Fontos, hogy betartsuk a használati utasításokat, pl. az antisztatikus ruházat csak teljesen zárt állapotban biztosít védelmet. Arra is oda kell figyelni, hogy a gyártó által meghatározott kezelési utasításokat betartsuk, hogy védő funkciójukat pl. a mosás után is megtartsák. A faiparban általában nincsenek ilyen különleges elvárások a munkaruházattal szemben. Inkább csak a szokásos fizikai, szennyeződések elleni védelem, a kényelmes munkavégzés biztosítása, esetleg a láthatóság, az időjárás elleni védelem vagy az egységes cégarculat biztosítása a cél.

KÉZ- ÉS LÁBVÉDELEM

Milák Panni a Honeywell Safety Products Hungária Kft.-től a kéz és a láb védelmének lehetőségeit vizsgálta meg közelebbről. Kiemelte, hogy a kéz mechanikai sérülése a leggyakoribb típusú baleset, tehát, ha kényelmetlen is munka közben a védőkesztyű, bizonyos esetekben nagyon sokat köszönhet neki a viselője. A kesztyűk minősítési szempontjai között szerepel a kopással és a vágással szembeni ellenállóság, a szakítószilárdság és a szúrással szembeni védelem. A mai, mechanikai igénybevételre gyártott kesztyűk kedvelt alapanyaga a rendkívül erős, nagy szakítószilárdságú Dyneema. A lábra leginkább vegyi, elektromos, mozgásból adódó, hőmérsékleti, biológiai, mechanikai hatások jelentenek veszélyt. Magyarországon az üzemekben még 3-féle szabvány szerint készült munkavédelmi cipővel találkozhatunk, de a gyártók már csak a legújabb, 2011-es szabvány szerint készíthetik a termékeket, amikor is újabb szigorítások léptek életbe ezen a területen. Fontos előírásként minősítik a cipőket csúszással szembeni ellenállásra, ezt a vizsgálatot elvégzik csúszós csempén és olajos acélfelületen is.

A csúszásvédelem szempontjából a talp profilozásánál legalább 2,5 mm mélység az előírás, a profilozást pedig az autógumikhoz hasonlóan készítik el, hogy a víz gyors kivezetése megoldott legyen (az aquaplaning jelenség kiküszöbölése érdekében). A szigorítások között szerepel, hogy a bokarészt külön meg kell erősíteni, és semmilyen rés nem lehet rajta. A sarokrészben energiaelnyelő elemet helyeznek el. A cipőnél nagyon fontos, hogy ne jusson bele víz, ugyanakkor az is fontos, hogy a nedvesség távozni tudjon – mindezeket számszerűen is előírja a szabvány. Átszúrással szembeni védelemre korábban acél talplemezt alkalmaztak, ma már ezt más anyagokkal is megoldják, különös tekintettel arra az esetre, amikor nem használható fémalkatrész. A régebbi szabványnak volt bizonyos toleranciája a nem fém talplemezre, ma már a legkisebb átszúródás sem megengedett az egyéb anyagok esetében sem. A mai modern cipők 2-sűrűségű poliuretántalppal készülnek: kívül egy keményebb és belül egy puhább réteg található. Egy cipőnek legalább 30 000 hajtogatást kell kibírnia a szabvány szerint.

Kiemelt eleme a munkavédelmi cipőnek az orrmerevítő. Nincs rá előírás, hogy milyen anyagból készüljön, újabban már ezt is speciális műanyagból készítik, a lényeg, hogy 200 J hatást a szabvány által megengedett deformálódással elviseljen. A munkavédelmi cipőket széles méretválasztékban, 35–49-es méretben gyártják. Fontos, hogy ha sérülés éri a cipőt, ki kell cserélni, mert nem tudható, milyen nem látható belső hibák keletkeztek benne, ami miatt legközelebb már nem tudja biztosítani a megfelelő védő hatást. Utolsó előadóként Sütő-Boros Erika, az Uvex Safety Hungária igazgatója cége legújabb termékeit, igazán speciális védőcipőit ajánlotta a hallgatók figyelmébe, amelyek egy szűknek mondható, ám annál jelentősebb rétegigény kielégítését célozzák meg. A különböző lábproblémákkal küszködő munkavállalók számára kínálnak egyedi, ortopéd betéttel ellátott és speciálisan kialakított munkavédelmi cipőket. Miért kell ennek a területnek kiemelt figyelmet szentelni? Ennek egyik oka, hogy mint minden minősített termékre, így a munkavédelmi cipőre is igaz, hogy csak eredeti állapotában vonatkozik rá a gyártói tanúsítvány és garancia, utólag már nem változtatható meg benne semmi, például a betét sem.

Ilyen igény esetén az az eljárás, hogy a gyártó speciálisan az adott munkavállaló ortopédiai igényei szerinti betéttel vagy sarokmagasítással stb. készíti, majd látja el tanúsítvánnyal és adja át a munkavédelmi cipőt. És miért ilyen jelentős ez a téma, egyáltalán miért érné meg a munkáltatónak ez a plusz vesződség és kiadás? Erre magyarázat lehet, hogy az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet és támogatást kap a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, illetve 25 fő felett ennek hiányában jelentős összegre rúgó (milliós nagyságrendű) rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett a munkáltató. A problémás lábúaknak (pl. cukorbetegség, lábdeformitások) ajánlja a cég új termékeként az Uvex Motion 3XL jelzésű, különösen kényelmes munkacipőt. Belülről teljesen varrásmentes a kialakítása, nagy, kényelmes belméretű, két talpbetét van benne (egyrészt a komfort, rugalmasság miatt, a második talpbetét pedig még külön egyénre is elkészíthető), nagyon jó sarokmegtámasztással és különösen magas orrmerevítővel (az ujjdeformációs problémákra) rendelkezik, ultrakönnyű, és extra széles mérettartományban kapható. A rendezvény végére érve meggyőződhettünk róla, hogy a hazai gyártók és forgalmazók teljes körű felkészültséggel, minden termékcsoportban, bármely speciális igényre megfelelő eszközt kínálnak termékpalettájukon a munkáltatók számára.


Forrás: A Vegyiprop Kft.
2015. február 3-án megrendezett
konferenciájának előadásanyagai.
Előadók: Szintai Szilárd, Protektor 2001 Kft.
Antal Andrea, Vektor Munkavédelmi Kft.
Milák Panni, Honeywell Safety Products Hungária Kft.
Sütő-Boros Erika, Uvex Safety Hungária Bt. 


Tetszett a cikk?