Minőségi ragasztók klubja

A diszperziós ragasztók ún. vízállósági fokozatára vonatkozó előírást a hatályos uniós szabvány egyértelműen meghatározza. Az általános termékfelelősségi irányelvek betartása nem biztosíték, hogy a ragasztóanyagon feltüntetett  paraméterek megfelelnek a valóságnak. Jelenleg pedig nincs törvényi szabályozás a ragasztóanyagok kötelező  bevizsgálására a forgalomba hozatalhoz.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtt a ragasztóanyagoknak  rendelkezniük kellett kötelező forgalomba hozatali engedéllyel, melyhez a ragasztóanyagot szükséges volt bevizsgáltatni. Az EU-hoz történő csatlakozás után a kötelező minősítés megszűnt, így az évek során kialakult egy bizalmi elvre épülő minőségtanúsítás. Egyes gyártók azonban továbbra is fontosnak tartják, hogy ragasztóanyaguk szakintézetibevizsgálással  rendelkezzen, melyet gyártásközi mintavételezési eljárással minősíttetnek.

A kereskedelmii forgalomban kapható termékek közül nem mindegyik rendelkezik olyan független, akkreditált intézmény által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek a megléte a felhasználó számára garancia a ragasztóanyag minőségét illetően. Akkor mégis, mi a biztosíték arra, hogy ha megveszünk egy ragasztóanyagot, akkor az valóban megfelel a címkén feltüntetett vízállósági fokozatnak?

Felhasználóként úgy bizonyosodhatunk meg a ragasztóanyag vízállósági fokozatának megfelelőségéről, hogy a gyártótól, forgalmazótól kérjük a megfelelőséget bizonyító jegyzőkönyvet. Amennyiben a ragasztóanyag ilyen tanúsító jegyzőkönyvvel nem rendelkezik, nincsen garancia arra, hogy az adott felhasználási célra megfelelő. Éppen ezért a gyártók számára is fontos a jegyzőkönyvek megléte, amellyel igazolhatja terméke minőségét.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma (KVL) létrehozta a „Minőségi Ragasztók Klubja”-ját (MRK), amelynek célja a Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható faipari ragasztók folyamatos minőség-ellenőrzése, az MSZ EN 204:2001 sz. szabvány, ill. a ragasztók Műszaki leírása alapján. A KVL az év során folyamatosan teszteli véletlenszerű  mintavétellel mindazokat a kereskedelemben elérhető nem szerkezeti faipari ragasztókat, amelynek gyártói részt vesznek a programban.

Az akkreditált laboratórium függetlensége garancia minden felhasználó számára, a választott ragasztóanyag megfelelő minőségét illetően. A folyamatos minőség-ellenőrzés megteremti  a lehetőséget a gyártók/forgalmazók biztonsága és a felhasználók bizalma kettős alapelv megvalósulására.



Tetszett a cikk?