Padlótól a padlásig

„Aktualitások a faragasztásban 2016” címmel szeptember 9-én rendeztek konferenciát a faragasztás szakterületén az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásáron.

A már hagyományos ragasztási konferencia keretében gyűltek össze a faragasztással foglalkozó szakemberek és érdeklődők Sopronban, az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár rendezvény kapcsán. A konferencián a ragasztógyártók, a forgalmazók és a felhasználók egyaránt képviseltették magukat, azzal a céllal, hogy a konferenciasorozat második eseményén az eltelt időszakban megjelent újdonságokat, a faraga sztá s szakterületén fellelhető trendeket megvitassák, megbeszéljék. A konferencián 11 előadás hangzott el, melyekben a felhasználók és a gyártók szemszögéből is megismerhette a ragasztás szépségét a közel 100 fős vendégsereg. A program része volt a két évvel ezelőtt meghirdetett és azóta létrehozott „Minőségi Ragasztók Klubja” (MRK) eddigi tevékenységének bemutatása dr. Fehér Sándor részéről, többek között a már csatlakozott – a Szolvegy Kft., a Henkel Kft. és a Lenkei Bútorszerelvény Kft. – tagokon keresztül. A konferencián  a ragasztógyártók, a felhasználók és a ragasztással foglalkozó egyetemi oktatók, kutatók tartottak érdekes előadásokat. A programban most feltűntek olyan előadások is, amelyek a „hagyományos" faragasztási területeken túlmutatva a faszerkezetek ragasztásával is foglalkoztak. 

A ragasztógyártók és -forgalmazók közül a Szolvegy Kft., a Henkel Magyarország Kft., a Greenteam Kft., valamint a orsodchem Zrt. mutatkozott be  egy-egy előadással. A Szolvegy Kft. képviseletében dr. Daku Lajos a D3-as és a D4-es ragasztók tulajdonságait ismertette. A Henkel Magyarország Kft. részéről pedig Ottlik Szabolcs az ömledékragasztók élzárásban betöltött szerepéről tartott előadást. A faragasztás egyik fontos szeglete a tartószerkezeti ragasztás. A poliuretánragasztók, mint tartószerkezeti ragasztókról beszélt előadásában Kuti Krisztián a Greenteam Kft. részéről. Dr. Béres Attila a Borsodchem Zrt. képviseletében ismertette az MDI-ben rejlő lehetőségeket.

A konferencia sorozat ez év i rendezvényén a felhasználók részéről a nagy faipari cégeket, felhasználókat szólaltatták meg a szervezők. A nyílászárók gyártásának szakterületén is nagyon fontos szerepe van a faragasztásnak. A VELUX Magyarország Kft. ablakgyártásban
betöltött szerepe vitathatatlan, így a faragasztás itt megjelenő vonatkozásait a gyár képviselője, Werdnik Csaba ismertethette a legjobban. A magyarországi faipar másik óriása az IKEA Industry Magyarország Kft. A cég részéről Ferecskó Gábor tartott előadást a faragasztás bútorgyártásban való fontosságáról, a művelet és a minőség kapcsolatáról. A mai modern parkettagyártás velejárója a ragasztás, melynek kapcsán a Szalai Kft.-től Krisztián András számolt be tapasztalatairól a hallgatóságnak a ragasztási művelet jellemzőiről. Különös jelentősége van a faragasztásnak a rétegelt-ragasztott tartók gyártásában, ahol nagyon szigorúak a követelmények. A szakterületen a minőségi ragasztás elengedhetetlenül fontos. A ragasztásnak a z RR-t ar tók gyár tástechnológiájában betöltött szerepéről Kováts
Tibor műszaki menedzser beszélt , ill. osztotta meg tapasztalatait a konferencia résztvevőivel. Az előadások sorából a tudomány művelői sem maradhattak ki. Dr. habil Csiha Csilla egy érdekes előadásban számolt be kutatásairól, az élőnedves faragasztás területéről. A Nyugat-magyarországi Egyetem tanüzemének vezetője, Tóth György pedig az egyetemen folyó ragasztási gyakorlatokon szerzett tapasztalatait osztotta meg.

Az előadásokat követően bemutatókkal egybekötött workshop vette kezdetét. A program keretében a gyártók, a felhasználók és a kutatók vitatták meg gyakorlati tapasztalataikat az érdek lő dők kel, ill. lát vá nyos gyakorlati bemutatókat tartottak a faragasztók vizsgálatáról.
A workshop részét képezte egy ragasztógyártó-felhasználó meeting is, ahol a Henkel Kft., a Szolvegy Kft., a Greenteam Kft.,a Lenkei Bútorszerelvény Kft. és a Vodicska Kft. képviselői fogadták az érdeklődőket.

A konferencia zárásaként részt vevővendégek és előadók egyetértettek abban, hogy a faragasztás területén szükség van a hasonló rendezvényekre, melyek közelebb hozzák egymáshoz a gyártókat és a felhasználókat. A szakmai eszmecsere lehető séget biztosított arra , hogy a megjelentek tudásukkal, tapasztalataikkal hozzájáruljanak a faipari ragasztás megbízhatóságának, minőségének a javításához, a faipar jövőjének alakulásához.

A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a Henkel Magyarország Kft., a Szolvegy Kft., a Fagosz és a Magyar Asztalos partnereiknek, hogy támogatásukkal hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez és széles körű megjelenítéséhez.

MRK; minosegiragasztok.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-oktober-56-57


Tetszett a cikk?