A faipari műhely tiszta levegője

Környezet- és munkavédelmi szempontból is alapvető feladatként jelenik meg a faiparban keletkezett forgács, fűrészpor, csiszolatpor megfelelő elszívása, biztosítva így a munkavégzést, valamint megelőzve a belélegzett por kapcsán kialakuló porártalmakat.

Munkánk során a bőrrel való érintkezés, az emésztőrendszerbe vagy éppen a légzőszervekbe, ezen belül a tüdőbe jutó fapor hosszú távon légúti megbetegedéseket, allergiás reakciókat vagy akár rákot is okozhat. A saját jól felfogott érdekünk, hogy átgondoljuk, hogyan tudunk védekezni a munkavégzés során bennünket érő faporok káros hatásával szemben. E védekezésben és természetesen a hatékonyabb munkavégzésben vannak segítségünkre a faipari elszívók.

A faipari elszívók kapcsán elsőként a mobil elszívók jutnak eszünkbe, a legtöbb esetben minden kisebb asztalosüzem ilyen elszívókkal indul, melyet aztán a telepített elszívók, nagyobb üzemi gyártás esetén pedig a külső forgácstárolók, ciklonok követnek.

A MOBIL ELSZÍVÓK KIALAKÍTÁSA, ALKALMAZÁSA

Ahogyan a nevében is benne van, ennek az elszívónak a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy könnyen mozgatható. Kisebb méretű műhelyek esetén érdemes alkalmazni, hiszen az egyes gépekhez odagurítható és egy-egy művelet elvégzése során az adott forgácsot, fűrészport, csiszolatport képes elszívni. A művelet befejezése után könnyen átszerelhető a technológiai sorrend által megkívánt következő faipari gépre. Az elszívás során a szűrőszöveten keresztül távozik a szűrt levegő, míg a fapor a szövetben marad, valamint a fűrészpor, a forgács a gyűjtőzsákba kerül. A legtöbb esetben a faipari géppel együtt automatikusan indul az elszívó, és a gép megállítása után pár másodperc elteltével ki is kapcsol, ebből a szempontból energiatakarékosnak is tekinthető. Ugyanakkor nem árt tudnunk azt, hogy a megszűrt levegő továbbra is tartalmaz porszemcséket, amely aztán visszakerül a munkatérbe. Az elszívás folyamán a szűrőzsákok porral telítődnek, így az elszívás minősége romlik és időnként szükséges kitisztítani a szűrőzsákot. Számolnunk kell azzal is, hogy a gyűjtőzsákok kis térfogatuknak köszönhetően gyorsan megtelnek, így azok cseréje is időt vesz igénybe a munkavégzés során.


Mobil elszívó szűrőzsákkal (holzkraft-maschinen.de)

A mobil elszívók jellegüknél fogva egyszerű kialakítással bírnak és mind a beruházási, mind a fenntartási költségek alacsonyabbak. Ez mellett még két fontos szempontot is érdemes átgondolnunk ezen elszívók mellett: amennyiben olyan géppel rendelkezünk, amelyet ritkán használunk és a központi elszívó egységre sincs rákötve, a mobil elszívó használata jó lehetőség lehet a keletkező hulladék elszívására. Amennyiben kisüzemben több fafajjal dolgozunk, könnyen külön tudjuk választani a különféle fafajok fűrészporát.

A mobil elszívók másik fontos jellegzetessége, hogy megkülönböztethetünk egy-, két-, háromzsákos mobil elszívó berendezéseket, ahol természetesen a zsákok számával együtt növekszik az elszívási, szűrési kapacitás is. Ezen elszívók érdekessége, hogy bizonyos fajtáknál a kiáramló levegőt nem a szűrőszöveten keresztül, hanem szűrőfilteren át tisztítják, melyeknek az a lényege, hogy a finomport is átszűrjék, így biztosítva a finom csiszolatpor gyűjtőzsákban maradását. Mindezeket összegezve azt mondhatjuk, hogy a mobil elszívóknál a zsákos rendszerben történő elszívás alakult ki, változó elszívózsák-számmal, felhasználástól függően szűrővásznas, valamint finomporszűrős betéttel. A faipari mobil elszívók piacán pedig számos lehetőséggel találkozunk, ahol ár-érték arányban a számunkra leginkább megfelelő ajánlatok közül választhatunk.


A porelszívás folyamatának szemléltetése (www.youtube.com)

A TELEPÍTETT ELSZÍVÓK FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE

Az elszívók másik nagy csoportját alkotják a telepített elszívók, melyek kialakításukban, működésükben nagyban különböznek mobil elszívós társaiktól, azonban a cél itt is ugyanaz: a megfelelő por- és forgácselszívás biztosítása. A telepített elszívók esetén három fő alkotórészt különböztethetünk meg: vannak maguk a csővezetékek, melyeken keresztül áramlik a levegő és benne a szállított anyag, a második fontos eleme az elszívóknak a ventilátor, mely lehet radiális vagy axiális kialakítású, a harmadik elemet pedig az ún. leválasztók alkotják, melyek a rendszer végén szétválasztják a szállítólevegőt, valamint a szállított anyagot. A leválasztók esetében beszélhetünk ciklonról, melyben centrifugális leválasztás történik, a másik eljárás pedig a szövetelemes szűrőberendezések alkalmazása, mely egyben biztosítja a finompor szűrését is. Míg a ciklon az üzem külső részén található, addig a szövetelemes szűrőberendezés elhelyezhető a műhelyben, vagy azon kívül is.


Zsákos elszívó készülék, forgács és fűrészpor elszívásához (holzmetalshop.hu)

A telepített elszívás magában foglalja azt is, hogy az elszívóhoz kapcsolódó csővezetékek is telepítettek. Az adott géphez fixen csatlakoznak, esetlegesen flexibilis csövekkel kapcsolódik össze a munkagép és az elszívó egység. Ennél az elszívási rendszernél már egy komplex, átfogó szemléletet kell követnünk, figyelembe véve a különféle faipari gépek üzemen belüli elhelyezkedését, távolságukat a telepített elszívótól, valamint azt a légsebességi értéket, amely a működésük közben keletkező forgács elszívásához szükséges. Az alábbi táblázat tartalmazza azokat a minimális légsebességi adatokat, melyek az anyag fajtájától függően szükségesek a megfelelő elszíváshoz:

Anyag fajtájaMinimális légsebesség
Facsiszolatpor15–16 m/s
Fűrészpor
(légszáraz)
16–17 m/s
Fűrészpor
(nedves)
17–20 m/s
Gyaluforgács17–18 m/s
Darabos forgács,
apríték
20–25 m/s
Lakkcsiszolatpor22–25 m/s

Természetesen nemcsak az anyag fajtája határozza meg az elszívás mértékét, hanem az adott faipari gépen végzett művelet is befolyásolja, hogy mekkora az elszívandó légmennyiség:

Faipari gép
típusa
Elszívandó légmennyiség
KörfűrészgépKörfűrészlap Ø
[mm] * 1,4 ~ 1,7
m3/h
Szalagfűrészgép800 mm tárcsaátmérőnél
720 m3/h
és minden további
mm-enkénti
átmérő emelkedésre
1–5 m3/óra
Egyengető
gyalugép
400 mm-es tengelyhossznál
800
m3/h,
minden további
mm-enkénti emelkedésre
2,5 m3/óra
Vastagoló
gyalugép
600 mm-es
tengelyhossznál
1000–1200 m3/h;
800 mm-es
tengelyhossznál
1500–2500 m3/h
Asztalos
marógép
1000–1200 m3/h
Keskenyszalagos
csiszológép
1500 m3/h
Szélesszalagú
csiszológép
hengerenként:
4000–8000 m3/h

Fontos szempont, hogy az elszívó rendszer kialakítását, méretezését szakemberrel, kiépítését erre szakosodott vállalkozással végeztessük el.

EGY ALTERNATÍV LEHETŐSÉG – AZ ELSZÍVÓ ASZTAL

Gyakorló szakemberként tudom, hogy kisebb munkadarabok csiszolása esetén általában pormaszkot használunk és időnként ipari porszívóval takarítjuk fel a környezetünket, munkavégzés közben azonban elég nagy mennyiségű por kerül a levegőbe. Legyen szó natúr faanyag, lakkozott felület csiszolásáról, vagy éppen MDF alapanyagú lapok kézi felsőmarógéppel történő marásáról, nagy szolgálatot tehet egy olyan asztal, amely már konkrétan elszívóként működik.


Külső előleválasztó ciklon (nestro.hu/termekeink/por-es-forgacselszivas/ciklonok)

A kényelmes munkavégzést és az elszívást ötvözik azok az elszívó asztalok, melyek az asztallap felületén kialakított furatok segítségével rögtön elszívják a keletkező csiszolatport. A furatok gumírozott felülettel kerültek kialakításra, így biztosítják a munkaanyag épségét és a csúszásmentességet. Az asztallap alatt helyezkedik el egy beépített ventilátor, valamint egy szűrőfilter, melyek segítségével a keletkező por rögtön elszívásra, az elszívott levegő pedig tisztításra kerül, így akadályozva meg a porszemcsék légtérben történő szétáramlását. Az asztal oldalsó fémlemezei lenyithatók, így nagyobb munkadarabok csiszolását is meg tudjuk valósítani. Ezen alternatív megoldás lehetőséget biztosít a kézi műveletek során keletkező fapor elszívására, melyet mobil vagy telepített elszívó berendezésekkel nem tudnánk megoldani.


Csatlakoztatási lehetőségek: csőkönyökkel vagy flexibilis csövekkel (Benedek Tibor)

A hosszú távon történő tervezés során mindig szem előtt kell tartanunk a saját, valamint munkatársaink egészségét, így fontos szempontként kell megjelennie, hogy műhelyünkben a lehető legtisztább levegőt lélegezzük be a mindennapi munkavégzés során. Ebben vannak segítségünkre a faipari por- és forgácselszívók, melyek nemcsak munkánkat könnyítik meg, hanem a foglalkozási ártalmak elkerülésében is fontos szerepet kapnak.

Forrás:
Felhasznált irodalom:
1. Tóth György: Faipari porelszívórendszerek (NSZFH)
2. Dr. Sydorkó György – Szerényi Attila: A biztonságos munkavégzés feladatai a faiparban


Csiszolóasztal beépített elszívóval (bernardo-maschinen.com)


Kapcsolódó dokumentum:


a-faipari-muhely-tiszta-levegoje


Tetszett a cikk?