Rögzítéstechnika - máshogy

Ahogy az ipar számos területén, úgy a bútor-összeépítés és -beépítés technikájában is folyamatosan találkozhatunk új módszerekkel, ötletekkel, evolúciószerűen továbbfejlesztett műszaki megoldásokkal. Természetes emberi tulajdonságunk ugyanakkor, hogy ragaszkodunk a jól bevált és kipróbált dolgokhoz, amiket ismerünk, és amelyekben megbízunk.



Fischer DuoPower dübel

Egy szoros határidejű megrendelésnél nem szívesen kísérletezünk, ugyanakkor könnyen előfordulhat olyan komplikáció a gyártás és a beépítés során, amire nincs korrekt megoldás a tarsolyunkban. Ilyen esetekben bátran nyúljunk a neves gyártók innovatív fejlesztéseihez: betartva a műszaki előírásokat, szinte bizonyos, hogy nem fogunk csalódást okozni ügyfelünknek. A következő, hasonló alkalommal pedig rutinosan dolgozhatunk az immár bevált és kipróbált „új” módszerünkkel.

EGY DÜBEL MINDENHOVA

A scher új típusú dübelje DUO- POWER néven jelent meg. A kétszínű dübel lényege maga a kétféle műanyag: a lágyabb piros a kemény szürke komponens összhangja. A falazat fajtájától függően mindig a legoptimálisabb módon rögzül, így garantálja a kiváló teherbírást, attól függetlenül, hogy tömör vagy üreges tégla, beton, vagy éppen szerelt falszerkezetről van szó. Jóval szélesebb körben használható fel a hagyományos (egykomponensű) dübelekhez képest.


Triade konzol

Összesen kilencféle kivitelben érhető el. A hosszított verziója több különböző funkcionális zónából áll: az első része az úgynevezett terpesztő fej, mely két irányban szétnyílva feszít, így biztosítja a megfelelő húzószilárdságot még bizonytalan összetételű falszerkezet esetén is. A középső része az első zónához képest merőlegesen terpesztő, kemény, szürke, műanyag anyagú és „kopoltyúszerű” kialakítású, ez a zóna a csavar biztos megveze- téséért is felel. Az utolsó szakasz (mely a rövid változattal azonos) belső, lágy, piros műanyagból kiala- kított része az igényeknek, azaz a falazat szerkezetének megfelelően viselkedik: terpeszt vagy szükség szerint formára zár. A hosszított DUOPOWER dübel így négy tengely mentén terpeszt a furatban. Ideális választás az üreges tégla- és üreges betonelemekbe történő rögzítésekhez, sőt a vakolatrétegek is áthidalhatóak vele.


Triade polctartó konzol

Fontos megemlíteni, hogy a használata során a felhasználó határozottan érzi a pillanatot, amikor a kötés a legstabilabb és a legbiztonságosabb. A zárt kialakítás miatt a furatból nem kerülhet por a dübel belsejébe, ez megint csak segíti a csavar biztosabb rögzülését. Facsavarral, forgácslapcsavarral és tőcsavarral is egyaránt használható. Az általános rögzítésekhez ez az univerzális dübel kiváló megoldás, egy „Jolly Joker”, ami gyorsítja a helyszíni munkát, ahol igazán minden perc számít.

LEBEGŐ, MÉGIS STABIL

A lebegő polcok méltán elterjedt és népszerű berendezési tárgyak. Első ránézésre meghökkentő látványukkal és modern stílusukkal hódítanak. Az ilyen szabadon álló polcok külső konzolokkal való rögzítése a legritkább esetben elfogadott, mert bár biztosan stabil megoldást nyújtanak, de a látványt kétségtelenül rontják. A megoldást a rejtett polctartó konzolok jelentik. Erre egy kiváló példa az ITALIANA FERRAMENTA Triad támaszrendszere. Az olasz bútorszerelvény-gyártó bevált terméke négyféle méretben érhető el, 25 mm vastag polchoz 4,5 kg-os terhelhetőségtől a 40 mm vastag polcszerkezetet igénylő, 20 kg-os (!) terhelhetőségig.

A vasalat különlegessége a falazatra rögzíthető kiegészítő támasz, mely a középső plusz csapjával stabilitást ad és egyszerűen felszerelhető, amennyiben a felhasználó ezt szükségesnek ítéli. A termék legnagyobb előnye pedig az egyszerű és tág határok közötti állíthatóság. Ez „ütőkártya”, hiszen gyakran régi épületek többször vakolt és hullámos falára kerül ilyen jellegű, modern polcszerkezet, és ilyen esetben is joggal várják el az asztalos szakembertől az esztétikus illeszkedést és a tökéletesen vízszintes felületet. Szerencsés, hogy a jó minőségű kivitel kedvező árral párosul és több forgalmazó kínálatában is megtalálható ez a termék.

LÁTHATATLAN ÉS OLDHATÓ

A svájci Lamello a különleges bútor-összeépítő szerelvények terén többféle komplett termékcsaládot kínál. A közelmúlt időszak egyik látványos újdonsága az Invis MX, az – immár továbbfejlesztett – beépítve láthatatlan fém kötőelem. A rendszerhez tartozó MiniMag behajtó adapter egyszerű csavarozó gép segítségével használható, az általa keltett mágneses mező érintés nélkül rögzíti (és adott esetben oldja) a teljesen takart, speciális bútorösszehúzó csavart.


Lamello Clamex P

Egyszerűkorpusz-összeépítési feladatokra is használható a módszer, de az igazi terepe ennek a különleges megoldásnak az olyan speciális esetek, mint a lépcső előlapok és korlátok, vagy éppen a káva nélküli asztalok lábainak a rögzítése. A Lamello utóbb növelte a szerelvény teherbírását és a beépítési toleranciát is. A felhasználó számára ez a kiforrott műszaki megoldás hatékony munkát, egyszerű és gyors szerelést biztosít a legidőigényesebb és problémásabb illesztéseknél. Korpusz-összeépítéshez érdemesebb Clamex-rendszert választani.


Lamello Invis MiniMag adapter

A kínálatban régóta megtalálható Clamex S kötőelem csavarral rögzíthető a normál nútmaró géppel kialakított helyre. Ennek továbbfejlesztett változata a Clamex P, mellyel a szerelésre fordított idő tovább csökkenthető. Segítségével csavarrögzítés és ragasztás nélkül jön létre a kötés, csupán a szabadalommal védett, peremmel ellátott nút biztosítja a kötőelem pozicionálását, egyben rögzítését. A speciális nút kialakításához ugyancsak speciális „T” alakú szerszám és az új típusú Lamello Zeta marógép vagy CNC-technológia szükséges.


Lamello Divario P-18 polctartó

A Clamex P elem a nútba csúsztatva teljesen eltűnik, csupán az oldására szolgáló apró (6 mm) furat látszik. Ez az oldható kötés 30–180° között 13 mm lapvastagságtól használható, és nagyüzemi gyártás vagy egyedi kézi technológia esetén egyaránt megállja a helyét. Érdemes kiemelni a P szériához tartozó új Divario típusú polctartót. A két részből álló, üvegszálerősítéses műanyag kötőelem egyik fele a polc élén kialakított nútba kerül, a párja pedig egyszerű furatpárba rögzül a korpuszon.

A minimum 19 mm vastagságú polcok az oldalfalak közé becsúsztathatók. A Divario elemei is az összeszerelés előtt, a helyszínen egyszerűen behelyezhetőek a kialakított helyükre, ez a csomagolást és a szállítást is nagyban megkönnyíti.


Lamello Divario polctartó

Források:
lamello.com
kentech.hu
scherhungary.hu
italianaferramenta.com


Kapcsolódó dokumentum:


rogzitestechnika-mashogy


Tetszett a cikk?