Faipari elszívók tűzvédelme

A BEH 86 típusú szikraoltó rendszert 1986-ban fejlesztették ki. Azóta több mint 50 magyarországi üzemben telepítették. Bizonyíthatóan számos esetben akadályozta meg tűz vagy robbanás kialakulását.

A faipari elszívó berendezések egyik fő veszélyforrása, hogy a szállított anyag gyúlékony, a levegővel keveredve pedig porrobbanást képes előidézni. A szikraoltó rendszerek eredetileg a faipar számára lettek kifejlesztve, azonban ma már más olyan technológiával is találkozunk, ahol létjogosultsága van.

A szikraoltó rendszerek szükségessége ott indokolható, ahol egy elszívó rendszerben égő, izzó anyag vagy nagyobb energiájú szikra-szikracsoport haladhat egy porszűrő vagy porleválasztó felé. A szűrőházak és tárolók védelmét ezért úgy oldhatjuk meg a leghatékonyabban, hogy az elszívó csővezetékben érzékeljük a gyújtóforrást, majd oltóanyaggal hatástalanítjuk.

A csővezetékre telepített primer infraérzékelő szikra esetén azonnal indítja az oltóegységet. Amennyiben rövid időn belül több szikra nem érkezik, az esemény nem vált ki vészjelzést. Az események naplózásra kerülnek. Az érzékelő háza tartalmaz egy tesztadót is, aminek a segítségével ellenőrizhető a rendszer működőképessége.

Ha az elszívó rendszer hosszúsága lehetővé teszi, beépíthető szekunder érzékelő és tűzcsappantyú is. Kezelő- és jelfeldolgozó egységünk megfelel a modern kor mai igényeinek, PLC és érintőképes terminálon keresztül jut el az információ a kezelőszemélyzethez. A hazai por- és forgácselszívó rendszerek gyártóival közösen kerülnek kiépítésre szikraoltó rendszereink, de közvetlenül a gyárak megrendeléseit is teljesítjük a már meglévő elszívó hálózatukba, utólagos beépítéssel.


A szűrőházak és tárolók védelmét úgy oldhatjuk meg a leghatékonyabban, hogy az elszívó csővezetékben érzékeljük a gyújtóforrást, majd oltóanyaggal hatástalanítjuk.


Elérhetőségünk:
Edvy Attila
Telefon: 30/521-7639
e-mail: erc999@tvn.hu
www.szikraolto.hu


Tetszett a cikk?