Nincs több elveszett cetli!

Nincs is annál jobb, ha az életünket körülvevő események nem akadályozzák egymást, hanem egymással összeállva segítik a munkánkat, hétköznapi életünket.

Az építészek, tervezők, lakberendezők munkája – akár 2D-s alaprajzról, akár 3D-s modellről beszélünk – ma már szinte minden esetben számítógépes programokkal történik.

A RENDSZER...

Ha a tervező 3D-s modellt hoz létre, akkor már csak egy kis lépés kell ahhoz, hogy tervezési munkájának eredményei további szereplőknek is felhasználhatóvá váljanak, legyen az társtervező, kivitelező, üzemeltető, esetleg megrendelő. Ehhez a szélesebb együttműködéshez járulnak hozzá a BIM-rendszerű szoftverek, mobileszközös alkalmazások. (A BIM jelentése: Building Information Modelling, azaz számítógépes modellekből álló egységes rendszer.)

Nagyon leegyszerűsítve: a mérőszalagról leolvasott adatokat a felmérést végző ember látja és jegyzeteli le. (Ezt aztán vagy pontosan közvetíti tovább, vagy torzul az információ.) A digitális mérőműszerről érkező pontos mérési adatok láthatóvá vál(hat)nak a mérést végzőnek éppúgy, mint a város, vagy az ország túlsó végén lévő tervezőnek, vagy a gyártási előkészületeket végző kollégának, a megbízónak stb.

Ha a kivitelezésben részt vevő minden szakember egységes, a gyártási információkat aktuálisan tartalmazó csatornát használ, sokkal kisebb esélye van a tévedéseknek, a költséges javításoknak és utólagos munkáknak. Kitágul a kör, és így a lehetőségek is. Itt már nem elszigetelten működő mérőműszerekről és számítógépes tervezőprogramokról beszélünk, hanem igazi csapatmunka résztvevői lehetünk. És egy személyes megjegyzés: engem ez lelkesít, és tudják, miért? Mert felelősségteljesebb hozzáállást, együttműködésre való hajlandóságot hoz ki az emberből.


Leica DISTO SKETCH alkalmazás

...ÉS AZ ESZKÖZ

A méréstechnikában meghatározó szerepet betöltő cégek szinte kivétel nélkül kínálnak a mérőeszközeikhez mobilalkalmazásokat. Ezek egy jelentős része ingyenes, és az adatokat dokumentálásra, 2D-s megjelenítésre használhatjuk. Vannak zetős alkalmazások is, amelyek a 3D-s ábrázoláshoz szükséges adathalmazt képesek összegyűjteni és feldolgozásra továbbítani a megfelelő számítógépes szoftverekhez. Ezek már képesek BIM-rendszerben kommunikálni.

Nézzünk meg két alkalmazást közelebbről!

DISTOTM SKETCH

  • Méretezhető vázlatrajz készítése. Egyszerűen, ujjunkat használva rajzolhatunk vázlatot okostelefonunk, táblagépünk érintőképernyőjére. A szabadkézi vonalak automatikusan ki lesznek egyenesítve.
  • Saját mérési eredményeinket könnyen hozzárendelhetjük a megfelelő vonalakhoz. Az „Auto-méretezés” funkció a vonalhosszakat automatikusan igazítja a méretarányos rajz létrehozásához.
  • Tárgyak méretezése a fotókon. Amennyiben fényképet készítünk okostelefonnal vagy táblagéppel, a kapott képhez hozzárendelhetjük a mért méreteket, megjegyzéseket (Bluetooth segítségével).
  • Műszaki rajzok ellenőrzése. Az okos eszközön megnyitott PDF-rajzot összevethetjük a valódi állapotokkal, hozzáfűzhetünk bármilyen mérést, megjegyzést, vázlatot vagy képet.
  •  Adatok exportálása CVS formátumba (táblázatos formába rendezés).

Platform: iOS/Android//Windows Store app (minimum követelmények: iOS 10 vagy újabb; Android 4,3 vagy újabb).
Alkalmas eszközök: iPhone/ iPad; androidos telefon/táblagép; Windows telefon/táblagép. Nyelve: angol.
Ára: ingyenes. Bluetooth Smart-kapcsolattal ellátott Leica mérőeszközökhöz kapcsolódó alkalmazás.


Számítógépes építési terv

ORTHOGRAPH I

  • 3D-s ábrázolást is lehetővé tevő CAD-alkalmazások részére is közvetít adatokat;
  • teljes körű helyszíni jelentések készítése;
  • a CAD alapú számítógépes programok széles körű támogatása (pl. Cadline, BricsCAD, SOFTTECH);
  • fájlok mentése az ipari standardnak számító formátumokba (PDF; Excel; IFC; DXF);
  • kéthetente érkező, számos új funkcióval rendelkező frissítési lehetőségek.

Az alkalmazás együttműködik: a Leica, Bosch, Stabilo megfelelő tudású eszközeivel.

Platform: iOS/Android (minimum követelmények: iOS 8 vagy újabb; Android 4,4 vagy újabb).
Alkalmas eszközök: iPhone/iPad; androidos telefon/táblagép.
Platform: iOS/Android.
Alkalmas eszközök: iPhone/iPad; androidos telefon és táblagép.
Nyelve: magyar, angol.
Fizetős alkalmazás.

Bővebb információ: www.orthograph.net szamitogepes epitesi terv.png Akinek fontos lehet a jövőben a számítógépes tervezéssel összekötött gyártás, annak eszközvásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy a mérőműszert gyártó cég egy bizonyos terméke képes-e kommunikálni ezekkel a mobilalkalmazásokkal.

Képek forrásai:
tervezesi folyamatok.jpg: https:// www.thehouseshop.com
szamitogepes epitesi terv.png: https://www.archline.hu
leica_DISTO_sketch alkalmazas. jpg: http://www.leica-geosystems.hu


Kapcsolódó dokumentum:


szoftverek-alkalmazasok-a-hatekony-tervezeshez-nincs-toebb-elveszett-cetli


Tetszett a cikk?