Gurul a műhely

A legtöbb asztalosipari vállalkozás az általa gyártott termékek kiszállítását és beépítését is vállalja. Gyakran előfordul, hogy e folyamatok kivitelezése a műhelyi gyártásnál is nehezebb, időigényes feladat. Változatos helyszíneken kell biztosítani a munka feltételeit és a munka végeztével az eszközök rendben történő, biztonságos hazaszállítását is meg kell oldani.


Bott gépármű-berendezés egy Mercedes-Benz Sprinterben

SZÁLLÍTÁS ÉS SZERELÉS

A készre felületkezelt, sérülékeny bútorok vagy nyílászárók mellett a szakszerű beépítéshez szükséges szerszámok sorát is el kell A-ból B-be juttatni. Ehhez egy megfelelő járműre van szükség, melynek kiválasztása összetett probléma. Platós, zárt, ponyvás, különböző teherbírású járművek közül anyagiak tekintetében is megfelelőt választani igen nehéz, nem beszélve a márkákról, vagy a „használtat vagy újat?” kérdéskörről. Amennyiben ezen már szerencsésen túl vagyunk, és már rendelkezünk egy adott tehergépkocsival, akkor már „csak” annak megfelelő kihasználását kell megoldanunk.


Versenymotor szervizautó a Bott kivitelezésében

AHOGY A NAGYOK

A mentő- és tűzoltóautók mellett, profin berendezett járművekkel általában szervizautók esetében találkozhatunk. A közműszolgáltatókon, flottakezelőkön vagy a Magyar Autóklub „Sárga Angyalain” kívül több kisebb-nagyobb vállalkozás is használ ilyen „berendezett” műhelykocsit, például mobil gumiszervizek, szélvédőjavítók stb. Az ilyen speciális járművekről számos ötletet elleshetünk és átvehetünk.


A Würth praktikus Orsy tárolórendszere

ÁTTEKINTHETŐSÉG ÉS REND

Egy faipari vállalkozás esetében leginkább kivehető modulelemekben célszerű gondolkodni, ezek egyszerűen bepakolhatók a kialakított helyükre és a helyszínen is gyorsan kivehetőek – ha szükséges. A modulelemekből álló konstrukció ezen túlmenően lehetőséget teremt a költségtakarékos átépítésre is, például járműcsere esetén.

Szerencsés, ha a szerszámokat már eleve dobozrendszerben tároljuk, ilyen például a Festool Systainer és Sortainer, vagy az egyébként előbbivel kompatibilis Berner Bera Clic rendszer. De szinte mindegyik neves kéziszerszámmárka rendelkezik hasonló, a mobilitást megkönnyítő eszközökkel. A dobozrendszerek hasznos kiegészítője a gurulós alapkeret (pl. a Festool Systainer- Port) vagy molnárkocsi (pl. Dewalt Tstak Trolley).

Ezek nemcsak a műhelyben gondoskodnak a mobilitásról, hanem a be- és kirakodáskor is aranyat érnek. Szerszámaink akkor lesznek igazán védettek a szállítás során, ha a számukra kialakított szivacs vagy polifoam betétekben tartjuk őket. Sokkal gyorsabb a helyszínről történő „levonulás” is, ha a készleteink jól átláthatóak, hamar kiderül, hogy minden megvan-e…


Masszív kivitelű Carryboy platótálca

A tárolórendszerekben alkalmazott anyagoknál és formai kiviteleknél a biztonság az elsődleges szempont. A járműfelszereléseket érő mechanikai terhelés különösen nagy, éles sarkok, peremek a munkát, valamint a ki- és berakodást is veszélyessé teszik. Nagy ellenálló képességű, tartós és erős anyagokra van szükség, ugyanakkor az alacsony tömeg is fontos, hiszen a jármű üzemanyag-fogyasztását és további terhelhetőségét befolyásolják a beépített szerkezetek.

A gyári doboz- és fiókrendszerek alapvetően erős műanyagokból készülnek, az ezeket fogadó vázszerkezet anyagai általában eloxált alumínium profilok, vagy horganyzott/porfestett strukturális acélelemek. Saját gyártás esetén alapanyag tekintetében magas minőségű rétegelt lemezek jöhetnek szóba, az elemek összeépítésénél pedig a bútorgyártásban megszokott kötéseknél nagyobb igénybevétellel kell számolni, a ragasztás és a csavarozás mellett szükség lehet sarokvasak beépítésére is.

Sajnos a legtöbb esetben az ilyen szerkezetek jóval nehezebbek lesznek a gyári kiviteleknél. Gondoskodni kell a nyíló ajtók és fiókok zárt állapotban történő biztos reteszeléséről is. A tárolóelemeket a járművön gyárilag kialakított kötési pontokhoz masszívan (mégis oldhatóan) kell rögzíteni, és a raktér üvegfelületeit szabadon kell hagyni. Nem egyszerű feladat és nem véletlen, hogy a járműberendezések gyártása és beépítése külön szakma, melyre több cég is szakosodott.

GYÁRI RENDSZEREK

Az olasz Tecno A Group, Order System típusú polcrendszerei méretüktől függően szinte bármilyen járműbe beszerelhetőek. A beépítést a forgalmazók vagy azok partnerei vállalják, de lehetőség van arra is, hogy a vásárló szerelje be azokat járművébe. Ilyen esetben az alkatrészeket lapraszerelve szállítják, és a beépítéshez szükséges szerelési utasításokat mellékelik.

A termékek összeszerelése és járműbe szerelése alapvető műszaki ismeretek birtokában házilag is elvégezhető – ez egy asztalosnak nem jelenthet kihívást. Természetesen, ha lehetőségeink engedik, erre szakosodott vállalatra is bízhatjuk járművünk teljes berendezését. Az egyik legnagyobb ilyen cég a német Bott, mely 1996 óta magyar leányvállalattal is rendelkezik.

A Bott rendszerei minden népszerű kishaszonjárműbe beépíthetőek, így különböző típusokból álló nagyobb flották is egységesen felszerelhetőek. A cég széles körű beépítő hálózattal rendelkezik, a szolgáltatás része az egyéni tanácsadás és tervezés. Az elemek törésteszteken ellenőrzöttek és TÜV-minősítésselrendelkeznek. A Bott Vario moduláris járműberendezése rendet és biztos rakományrögzítést garantál.

A kivehető szortimerek a munka után gyorsan és biztonságosan visszahelyezhetők a számukra készült tartókba. A fiókos és nyíló elemek speciális zárómechanizmussal vannak ellátva és számos okos megoldás gondoskodik arról, hogy az áruk a szállítás során mindvégig a helyükön maradjanak.


Maxliner zárható és időjárásálló műanyag láda

Rendelkezésre áll fix, felhajtható vagy kihúzható munkalap is, és szinte minden kellékhez megtalálható a speciális rögzítési mód: legyen az létra, gázpalack, szálanyag vagy akár dokumentum. A Bott Perfo termékcsalád perforált acéllemez paneleket jelöl, melyeket a jármű oldalfalára vagy ajtóinak belső felére lehet rögzíteni, és megfelelő alapot nyújt a különböző szerszámrögzítő kampók, hevederek, kábeltartók és rekeszek számára.

A széles faipari szerszám és kellék- anyag-kínálattal rendelkező Berner cég egész Európában kooperál a Bott vállalattal, az ügyfelek számára a járműberendezéseket teljes felszereléssel együtt kínálják. Ilyen szolgáltatást nyújtanak a Würth Orsymobil szakemberei is: az egyéni igényeinek megfelelően tervezik meg, és építik át a jármű rakterét, és adott esetben el is látják teljes felszereléssel. A bekerülő szerelvények minőségét biztonságtechnikai vizsgálatok igazolják.

NYITOTT RAKTÉR ESETÉRE

Külön témát jelentenek a nyitott rakterű autók és a pickup-ok, melyekhez hatalmas kiegészítő választék áll rendelkezésre. A Bott például Tainer néven nyitott rakterekhez való időjárásálló tárolókat is kínál, ezek segítségével rendezetten és biztonságosan szállíthatók az eszközök platós járműveken is. A fröccsenő víz, sőt  magasnyomású mosóval szemben is ellenálló rekeszek opcionálisan oldalajtós kivitelben és belső fiókokkal is kérhetőek.

A Carryboy, több mint négy évtizedes múlttal büszkélkedő vállalat, elsősorban üvegszálas felépítmények és kiegészítők gyártásával foglalkozik. A termékpalettájuk része ugyanakkor a pickup-okhoz kialakított, be- és kirakodást megkönnyítő, kihúzható, fém platótálca is. A thaiföldi, ugyancsak nagy múltú Maxliner gyártmányai között pedig számos platós járművekre tervezett, különböző méretű szerszámosláda található.


Bott Tainer tároló, nyitott rakterekhez

Ezen ládák anyaga strapabíró polietilén, mely vegyszer- és olajálló, és a külső burkolatuk ellenáll az UV-sugárzásnak is. A megfelelő mechanikai védelem mellett a biztonsági zárral zárható fedél vigyázza a platón hagyott értékeket.

VILÁGÍTÁS ÉS TÖLTÉS

Amennyiben autónk rakterébe komolyabb világítást szeretnénk, vagy több szerszámgépünket töltenénk út közben, autóvillamossági szakember bevonásával bővíthetjük a jármű meglévő elektromos rendszerét – megfelelően szigetelve és biztosítva, valamint figyelembe véve a generátor és az akkumulátor kapacitását. Erősáramú hálózatot is kiépíttethetünk, ez esetben az érintésvédelmi vizsgálatot kötelező elvégezni, az érintésvédelmi jegyzőkönyv ugyanis a műszaki vizsga előfeltétele – de az alapos munka saját biztonságunk érdeke is. 

AZ IDŐ PÉNZ

A rendezett és áttekinthető járműberendezés nemcsak jó benyomást kelt, hanem az időigényes helyszíni munkát is nagyban megkönnyíti – profizmusról tanúskodik. A szállítási és a szerelési folyamatok során nyert időmegtakarítás pedig jelentős költségcsökkentést jelent

A cikk megírásában nyújtott segítségéért köszönet illeti Márton Tamást (Berner Rögzítéstechnikai Kereskedelmi Kft.) 
Felhasznált források:
bott.hu
orsymobil.hu
ordersystem.it
shop.berner.eu
maxliner.hu
kishaszonjarmu.hu
bott-hungaria-kft.cegteszt.eu
mediabel.de/servicefahrzeug-fuer-rennmotorraeder
si-shk.de
4x4at.com
shop.off-road-products.de
abeco.be/industrie/bott tainer


Tetszett a cikk?