Háztáji vágás

Farönkből fűrészárut házilag. Éppen erre a feladatra fejlesztették ki a mobil vagy a műhelyek, üzemek telephelyeire telepíthető rönkfűrészgépeket. Az így olcsóbban előállított fűrészáru viszont csak akkor nyújt hosszú távú megelégedettséget, ha a lehető legtöbb, ide vonatkozó szempontot figyelembe vesszük.

Az ún. másodlagos faiparban, azaz a faanyag feldolgozói iparában folyamatos az igény megfelelő mennyiségű és kívánt minőségű fűrészárura. Ha ezek közül valamelyik nehezen vagy egyáltalán nem teljesül egy-egy fafaj esetében, akkor az komoly kihívás elé állítja a gyártást irányító szakembereket, vállalkozókat. Emellett – nem mellesleg – a talpon maradás egyik tartópillére a komoly költséghányadot kitevő (szárított) fűrészáru beszerzési ára. Nos, ha olcsóbban és (esetenként) kiszámíthatóbb módon szeretnénk hozzájutni a kívánt minőségű fűrészáruhoz, akkor egy kisüzemi rönkfűrész-berendezés jó beruházás lehet.

KIKNEK ÉRI MEG IGAZÁN?

A kis- és középüzemi körülmények között ott érdemes telepített vagy mobil rönkfűrész-berendezést alkalmazni, ahol az épületasztalos- és bútorasztalos-üzem fűrészáru-szükségletét részben vagy egészben saját fűrészeléssel szeretnék kiszolgálni és van hely a fűrészáru szabad levegőn történő szárításos tárolására. Ezen kívül szempont lehet még az egyedi vagy gyakran változó méretű fűrészáru-szükséglet is. Aztán azoknál is szóba jöhet ez a beruházás, akik kisebb bérvágásra is kiterjesztenék a tevékenységüket, esetleg egy műszárító berendezéssel kombinálva szélesebb faanyagkínálatot szeretnének létrehozni. Továbbá mérlegelési szempont lehet azoknak is, akik magánerdővel rendelkeznek vagy ilyen irányban szívesen beruháznának.

Legyen szó akár mobilizálható, akár telepítésre alkalmas rönkfűrészről, azok feldolgozási kapacitásai különösebben nem térnek el egymástól: a belépő szintű változatok is legalább 3–6 m3 fűrészáru felfűrészelésére képesek naponta – 1, legfeljebb 2 fővel, 8 órás termelést alapul véve.


Saját felvágású faanyag egy ipari üzemben

Felkerestem Erdélyi Gábort, a Robinia Group Kft. ügyvezetőjét, mert tudomásom van róla, hogy ő bár zömmel megvásárolja a fűrészárut, beruházott egy rönkfűrész-berendezésre is, így kíváncsi voltam a tapasztalataira. Az egyik ilyen, hogy ő az asztalos szalagfűrészgépek jellemző munkaszalag-típusaival azonos, 50 mm széles, hajtogatott fogú szalaggal működő rönkfűrészt vett. Ugyanis ezen szalagok élezéséhez, hajtogatásához, hegesztéséhez a gép is, a tapasztalat is már megvan. Következésképpen rengeteg költséget és utánjárást lehet megspórolni a fűrészszalagok folyamatos karbantartási szükségleteinél. A másik tapasztalat, hogy érdemes 2–3 munkatársat is betanítani a gép kezelésére, valamint arra törekedni, hogy szinten is maradjon ez a tudás.

„Ha csak 1 fő, a feladatra kizárólagosan kijelölt ember ismeri a gép kezelését, és ő történetesen felmond, csak magamnak okozok felesleges problémákat. Illetve gyakorta akkor is elindítom a rönkfűrészt, amikor egyébként jobb feltételekkel meg is vehetném a kívánt méretű fűrészárut. Ezt azért tartom fontosnak, hogy szükség esetén készségszinten tudják kezelni a gépet” – teszi hozzá Gábor.

MOBIL VAGY TELEPÍTETT?

A rönkfűrészgépek gyártói régóta ismerik azt az igényt, hogy fűrészeket esetenként a kitermelés közvetlen helyszínén lehessen bevetni. Ennek oka egyszerű: a nehéz és speciális mozgatást igénylő rönkök helyett a kívánt vastagságú fűrészáru helyben történő felfűrészelésével és kézi felrakodásával egy műveletben oldhatjuk meg a gatteros munkát és a szállítási nehézséget. Erre a célra készülnek a mobil rönkfűrész-berendezések. Meghajtásuk történhet speciálisan ide tervezett 10–25 LE-s robbanómotorral, de nem ritka a kardántengelyes, munkagéppel meghajtott megoldás sem. A lehető legegyszerűbb a motorfűrészes megoldás, ahol a fűrészegység egy erős, benzinüzemű motorfűrész (ami már képes az akár 60 cm hosszú láncvezetőt is meghajtani). Itt az egyenletes vágásról a keretes vezető, a sima felületről pedig a 10º-ban élezett fűrészlánc gondoskodik.


Mini rönkfűrészgép a Serrától

A telepített berendezések – nevükből adódóan – az üzem területén vannak felállítva, és jellemzően villanymotor szolgáltatja a vágáshoz szükséges erőt.

Egyébiránt a közel azonos feladat elvégzésére nagyjából azonos méretű és helyigényű a rönkfűrészek mindkét válfaja – amit igényeinkhez mérten a gyártók széles választékában meg is találhatunk. Általánosságban elmondható, hogy a kisüzemi fűrészgépek legtöbbje képes a 70–100 cm rönkátmérő és az 5–8 m törzshossz felvágására – lombos és fenyőfa rönkök esetén egyaránt.

Nem is olyan nehéz válaszolni az elsőként fogósnak tűnő kérdésre, ha végigvesszük a legfontosabb szempontokat. Az egyik legfontosabb szempont a farönk kínálatának földrajzi elhelyezkedése. Legyen szó a kitermelés helyszínéről, vagy az erdészet/kereskedő telephelyéről, a faanyag szállítása, azaz az oda- és visszaút távolsága lesz leginkább a döntő. Saját költségeink itt a rönkfűrészgépet mozgató utánfutót húzó gépjármű és a fűrészárut – már jóval egyszerűbben – elszállítani képes teherautó futási és üzemanyagköltsége.


Egy kisvideó a motorfűrészes erdei rönkvágásról a Norwood PortaMill PM14 gépével

A helyszín megközelítését is szem előtt kell tartanunk! A rönkök tárolására alkalmas helyszínek erdészeti utak lerakodásra alkalmas területein, vagy telephelyek, depók mentén találhatók. Mivel csak gondos kiépítettség esetén rendelkeznek ezek a helyek murvás, aszfaltos úttal, ezért az összkerékhajtású, esetleg dupla-húzós teherautó erősen javasolt. Mindezen szempontok alapján kell összevetnünk a költségeinket a rönkszállítást vállaló fuvarozó km-díjaival. Másik szempont itt a költöztetésre szánt idő és energia. Vannak gyártók, akik elemeire szétszedhető, akár csomagtartóban szállítható és motorfűrésszel működtethető vázat kínálnak. Helyszíni összeállításuk 30–60 percen belül megtörténhet. Igaz, a rönkök mozgatása és a fűrészegység előtolása csakis kézi erővel történhet. Jóval egyszerűbb szállítást, gyorsabb üzembe helyezést és igény esetén gépi erővel történő rakodást, előtolást kínálnak a ráfutófékes utánfutóvázra gyárilag telepített megoldások. Ezek természetesen költségesebbek, ám fűrészelési teljesítményük is jóval nagyobb.


Forgató vágásra is alkalmazható a körfűrészes rönkfűrészgép

Telepített rönkfűrészgép választása esetén további szempont a rönkszállításhoz alkalmas gépjármű telephelyi megközelítése, a szállítás költsége. Ennek kigazdálkodása nagyobb faanyagtétel esetén térül meg. Figyelembe kell venni azt is, hogy a rönkök lerakodásához, valamint átmeneti tárolásához rendelkezünk-e elegendő hellyel. Ha pedig még ezek után sem sikerül eldönteni, hogy a mobil vagy a fix változat lenne leginkább megfelelő, nos, egyes gyártók a sínt és rönkágyat eleve úgy tervezik meg, hogy a telephelyi változat szükség esetén ráépíthető legyen egy trélerre.

FŰRÉSZELÉSI MÓDOZATOK, TELJESÍTMÉNYEK

Szalagfűrészes változat. Jellemzője, hogy viszonylag kicsi (1–1,5 mm vastag) vágási réssel, s így kis veszteséggel dolgozik. Széles fűrészelési mérettartomány jellemzi. A szalag megvezetése lehet vízszintes: ekkor jellemzően a fűrészegység mozog az álló rönkben, valamint függőleges, amikor is a rönk mozog a vágóasztallal együtt. Ez utóbbinál kétszeres helyigényre van szükség. A vágás történhet 1, 2 vagy akár 4 szalaggal. A szalagok szélessége az 50 mm-től a 100–150 mm széles, keményfémlapkás szalagokig terjed. Élezésükhöz (főként a széles típusoknál) a gyártók külön élező- és foghajtogató berendezést kínálnak megvételre, hálózati áramforrásról vagy – a mobil fűrészeknél – akár akkumulátorról működtethető villanymotorral.


Mobil rönkfűrészegység rönkemelővel a WoodMizertől

Körfűrészes változat. Leginkább fenyő és lágy lombos fafajú rönkök feldolgozására alkalmasak. A keményfémlapkás fűrészlapokkal egyrészt gyalult minőségű vágási felület érhető el, másrészt éltartósságuk miatt folyamatosabb üzemi termelést tesznek lehetővé. Itt lehetőség van az egyszerre két tengely mentén történő fűrészelésre is. Pl. elöl jár a függőleges tengelyű, vízszintesen vágó körfűrészlap (a faanyag kívánt vastagságában), mögötte a függőlegesen vágó lap – a szükséges szelvényáruhoz vagy szegletes áruhoz igazodó szélességben. A vágási rések (4–6 mm) miatt a veszteség és a fűrészpor háromszor-négyszer is nagyobb lehet.


A vezetősínes vágókeret a földön fekvő fűrészelt anyagot vagy a rönköt is jól kezeli

FAANYAG MOZGATÁSA

A rönk tartószerkezetre történő felrakása, a törzs tengelyének szintezése, a rögzítőkarmok mozgatása, a törzs forgatása, az előtolás, illetve a fűrészáru-elvétel mind erőkifejtést igényel. A kompakt kivitelű rönkfűrészegységeknél mindez kézi erővel történik. Egy lépcsősen kialakított rönk tartószerkezet, valamint az erdészeti kéziszerszámok, mint pl. rönkfordító és fogóhorog, capin, húzókampó stb. a rönkök mozgatásához szinte elengedhetetlen – ha van szufla. Egyébként a lehető legegyszerűbb megoldású rönkfűrészgép esetében a fát még csak felemelni sem kell: a földön fekvő törzs két bütüjére rögzül egy keret, s ezen, mintegy vezetősínen közlekedik a motorfűrész.

A gépi mozgatással járó műveleteket hidraulikus vagy – manapság már – elektronikus gépi erővel oldják meg. Bizonyos gyártók még a rönktartó vázszerkezet letalpalásához, vagy a kész fűrészáru elszedéséhez is vezérelt gépi erőt alkalmaznak. Akinek rendszeres lehetősége adódik rönk faanyag beszerzésére, esetleg fűrészáru-kiszolgáltatottságát szeretné csökkenteni, annak jó választás lehet egy kisüzemi célokra épített rönkfűrészgép.

Képek

mbveneer.com
wisconsinurbanwood.org
www.serra-sawmills.com
www.norwoodsawmills.com/en_us/portamill-pm14
petersonsawmills.com
www.logosol.hu
www.wawoodshow.com.au

Forrás

Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil fűrészekkel

A cikk a Magyar Asztalos 2019. januári számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


a-ronkfureszeles-gepei-kisuzemi-korulmenyek-kozott-haztaji-vagas


Tetszett a cikk?