Elfér

Aki bútorok tervezésével, gyártásával foglalkozik, gyakorta találkozik azzal a kétségbe ejtésre okot adó helyzettel, hogy „nem fér el”. Akik azonban nem csupán bútorokat gyártanak, de a teljes megelégedettségre is törekednek, azok további megoldások keresésére indulnak – legyen szó funkcionális bútorokról, vagy egy rendezett tér kialakításának igényéről. Bútorgyártás szűk helyre, többletigények mellett.

Egy-egy új bútor megtervezésekor derül ki, hogy a megrendelői elképzelések sokszor jóval többet képzelnek bele a rendelkezésre álló tér kihasználásába, mint amit az adott hely képes befogadni. Az ilyen esetekben előfordul, hogy a bútortervezéssel, -gyártással foglalkozó szakemberek vagy lebeszélik a vevőt, mondván nem fér el, vagy pedig túlzsúfolják a helyszínt. Egyik sem jó megoldás. Szerencsés, ha a tervező, gyártó – miután alaposan felmérte a vevői igényeket – azokhoz az ügyes, sokoldalúan használható ötletekhez nyúl, amelyek működtetésük során képesek teret spórolni használójuknak.

Ezek lehetnek elmés, kreatív megoldások, vagy eleve olyan vasalatok, amelyeket ilyen célra terveztek. Kicsi a rakodópult? Nincs helye a reggelizőasztalnak? Nem fér el a konyhai fellépő? Ezen helyzetek megoldásához keresgéltünk a célorientált vasalatok között. Nem törekedtünk a teljes kínálat bemutatására, csupán az ügyesebb megoldásokból válogattunk. (További térnyerő megoldásokat a Magyar Asztalos 2018. szeptemberi számában, a Bútorvasalatok home office környezetben című cikkben olvashatnak.)

Ami pedig a vasalati árakat illeti: a jó megoldások sok esetben nem olcsóak, de azt is vegyük figyelembe, hogy a napi szintű kényelmes használathoz érdemes az alaposan átgondolt, jó minőségű anyagokból legyártott vasalatokat alkalmazni, különben a megrendelő garanciális követelései a bútor gyártóját, azaz a vasalat beépítőjét is utolérik.

SZINTBE EMELHETŐ VENDÉGLAPOK PULTOKHOZ

Alkalmi helyre van szükség a konyhai munkapulton? Akár a főzés-előkészítés, vagy egy konyhai kisgép elhelyezése során megnövekedett helyigényről van szó, akár alkalmi reggelizőpultra van szükség egy fő részére, jól jön egy pluszfelület a konyhai munkapulton. Ilyen alkalmatosságokat sok gyártó kínál, és – lássuk be – egy nagyobb teherbírású fiókcsúszóval is meg lehet valósítani, de ezek mindegyikének az a hátránya, hogy a vendéglap nincs szintben a pulttal. Alább két olyan megoldást ismertetünk, ahol erre is választ adott a gyártó.


Így is lehet étkezéshez alkalmas felület egy lerakóasztalból

A Kesseböhmer munkafelület-nagyobbító vasalata konyhai munkalap esetében, vagy bármilyen asztalnál alkalmazható. Beépítése fix méreteket kíván: a kihúzott vendéglap szélessége 55,5 cm lehet, a beépítéshez szükséges mélység 46 cm-t igényel (típus: 005124). A fiókszerűen kihúzható vasalat (ami valójában egy fiókelő mögé van rejtve) egy csuklós mechanika segítségével egy szintre emeli a 20 kg-ig terhelhető vendéglapot a munkapulttal/asztaltetővel.

OPLA-TOP néven hasonló, fiókszerűen kihúzható munkapult-nagyobbító vasalatot kínál a Richelieu cég is. A kanadai társaság megoldásában a vendéglapként szolgáló munkapult szélessége 41–86 cm között szabadon megválasztható, a maximum 40 kg-os terhelhetőség mellett. Itt a beépítéshez szükséges minimum mélység 53 cm, ami összecsukott állapotban egy legalább 12 cm-nyi magas fiókelő mögött rejthető el.


Munkapult vendégvasalat OPLA-TOP néven

BÚTORFRONTBÓL KIHÚZHATÓ ALKALMI ÉTKEZŐASZTAL

Ha nincs hely egy állandó étkezőasztal elhelyezésére, vagy esetleg arról van szó, hogy a gyors, alkalmi használatokhoz nem akarják igénybe venni az étkezőhelyiséget, akkor a bútorkorpuszba elrejtett étkezőasztal jó megoldás lehet. A jellemzően fiókelő-méretű hely mögött elhelyezkedő vasalat fiókcsúszón keresztül húzható ki, ahol is a használati felület a két vagy három vendéglap élébe rögzített minizsanérok segítségével válik kiteríthetővé.

A Richelieu T-able XL III típusú vasalata három, legfeljebb négy fő részére alkalmas étkezőasztalnyi felületet kínál, aminek a terhelhetősége 100 kg – a lehajtható teleszkópos lábnak köszönhetően.

Minimum beépítési méretek: szélesség 56–57 cm, mélység 52 cm, magasság 15 cm. A vendéglap kihúzott állapotban 131 cm.


Fiókos elemből étkezőasztal – elmés megoldással

Kézműves módszerekkel is lehet térnyerő megoldásokat teremteni. A Country Living nevű német gyártó retró hatású 60x60x74 cm-es konyhai fiókos eleméből étkezőasztal húzható ki, méghozzá kézzel megmunkált csúszóelemeken keresztül. A trapéz alakúra mart csapok és nútok a többféle méretű fa fiókcsúszó elem oldalában elhelyezkedve kapcsolódnak össze egy 110 cm-es teherhordó alkatrésszé.

Még ennél is egyszerűbb az olyan étkezőasztal, ami betolható egy konyhai korpuszba, vagy szigetelembe. Sok helyet nem vesz el a bútor többi funkcióitól, viszont annál hasznosabb felülettel szolgál szükség esetén.


Egyszerű megoldás ez a korpuszba elrejtett vendéglapot adó asztal

ÖSSZEHAJTHATÓ HASZNOSSÁGOK

Az alábbi termékek szintén alkotó emberek elmés megoldásai. Az egyik ilyen a konyhai korpuszba építhető fellépő. A Step 180 névre hallgató, mindkét irányba kihajtható kettes falépcső alkatrészei rétegelt lemezből vannak kivágva, és a rögzítő tengelyekkel, kerekekkel, mágneses csappantyúkkal, fémkapaszkodóval együtt teszik lehetővé azt, hogy összehajtható legyen és egy mindössze 3,8 cm szélességet igénylő korpuszrésbe be lehessen tolni. Nem dől össze a világ, ha nem kerül be egy ilyen fellépő a konyhába, mégis elismerést érdemel a kitalálója.


Korpuszba építhető kihajtható fellépo

Szintén kis helyen elfér az az összecsukható munkaasztal, amit kinyitva konyhai előkészítő feladatokhoz, esetleg teraszra mozgatható munkapultként használhatunk. Érdekes, de az Amazon webáruház oldalán talált, tömör fából és rozsdamentes acélból összeállított kisbútor jelenleg nem kapható, pedig rengeteg hozzászólásban dicsérték. Ismét csak egy jó példa a helykímélő hasznos megoldásokra.

Képek forrása:
www.amazon.com
www.richelieu.com
www.ideasgroupdesign.com
country-living.de
manageditservicesatlanta.net
hideawaysolutions.com

A cikk a Magyar Asztalos 2019. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


vendeglapvasalatok-ternyero-megoldasok-elfer


Tetszett a cikk?