Legfontosabb a biztonság

A faiparban is kiemelt fontosságú felkészülni a különböző veszélyekre és kockázatokra, hiszen testi épségünk minden szempontnál előbbre való!

A fa egy igazán különleges anyag. Megfelelően kezelve nem csupán szemet gyönyörködtető látvány, de időtálló alapanyag is egyben. Megmunkálása azonban szakértelmet és bizonyos óvintézkedéseket is megkövetel, hiszen itt is a legfontosabb a biztonság! De milyen védelemre lehet szükség faipari munkák során, és milyen szempontok érvényesüljenek amikor az egyes termékeket kiválasztjuk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

Milyen szempontok alapján válasszunk védőeszközt?

Aki a faipar valamelyik területén dolgozik, annak bizonyosan szüksége van valamilyen munkavédelmi eszközre, sőt valószínűleg egyszerre többfélére is. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy pontosan mit kell beszereznünk, először végig kell gondolnunk azt, hogy milyen munkafolyamatok várnak ránk a feladataink elvégzése során, és ezek esetében milyen kockázatokra kell felkészülnünk. Innen elindulva pedig már biztosan van elképzelésünk azokról a termékekről, amelyek segítségünkre lehetnek.

Azonban annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, mire van szükségünk, még mindig okozhat problémát, hogy a hatalmas kínálatban megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb termékeket. Erre jelenthet megoldást többek között az is, hogy figyelembe vesszük a különböző szabványokat, és még a vásárlást megelőzően tanulmányozzuk azokat.

Óvjuk a szemünk világát is!

A látásvédelem bár egyszerűnek tűnhet, mégis igen összetett, ugyanis szemünket nem csupán a portól és a fizikai behatásoktól kell megvédenünk, de a sugárzással és a párolgó vegyszerekkel szemben is. A sugárzás elleni védelem nem feltétlenül tűnik egyértelműnek, pedig bizonyos esetekben komoly létjogosultsága van. Például a szabadban végzett munkálatok esetében gondolni kell az erős UV sugárzásra, hiszen akár már rövid távon is látásunk károsodásához vezethet.

A párolgó vegyszerek okozta kockázat már kézenfekvőbb, azonban ebben az esetben többféle megoldás közül is választhatunk. Egyrészt a védőszemüvegek széles választékából, másrészt viszont megfontolandó a teljesálarcok használata is, hiszen a vegyszerekből felszabaduló gázok, nem csupán a látásunkat károsíthatják, de emellett légzésvédelmi kockázatot is jelenthetnek. Ezzel el is érkeztünk a következő fontos pontunkhoz.

Légzésvédelem

Faipari munkálatok során többféle káros hatásnak is ki vagyunk téve. Ezek közül a légzésvédelem szempontjából a legegyértelműbb kockázatot a finom por és a különböző párolgó vegyszerek jelentik. A különböző káros hatások természetesen más-más fokú védelmet követelnek meg, vagyis nem mindegy, hogy melyik terméket választjuk az egyes esetekben.

Míg a csiszolás közben létrejövő finom por ellen elegendő lehet egy egyszerűbb, fizikai védelmet nyújtó maszk, addig a különböző festékek, oldószerek és ragasztók használata közben felszabaduló gőzök és gázok esetében ez már nem elégséges. Ilyenkor érdemes elgondolkozni szűrőbetétes teljes- vagy félálarcok beszerzésén, ezen belül is az érintett anyagnak vagy anyagoknak megfelelő szűrőbetétet kiválasztva. Természetesen itt is megtalálhatóak a különböző szabványok, melyek segítenek eligazodni a széles körű kínálatban.

Ne feledkezzünk meg a hallásvédelemről sem!

Faipari munkák esetében nem biztos, hogy egyből eszünkbe jut a zaj, mint kockázati tényező, ám jobban belegondolva egyértelmű, hogy foglalkozni kell a kérdéssel. A különböző láncfűrészek, marógépek és egyéb nagy hatékonyságú berendezések használata több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt nyilvánvaló kockázatot jelentenek ezek a berendezések a fizikai épségünkre, így csak a megfelelő szakképesítés megléte mellett, munkaképes állapotban, a kellő körültekintéssel szabad nekiállni ilyen munkafolyamatoknak.

Ha pedig minden tényező adott, gondoskodnunk kell hallásunk védelméről is, a fent említett gépek működése ugyanis komoly zajártalommal járhat, ami hosszú távon nem csak fárasztó, de rendkívül káros is lehet. Szerencsére ezen a területen is hatalmas választékban találjuk meg az ideális védelmet nyújtó darabokat, kezdve a füldugóktól, egészen a fültokokig. Ezen termékek kiválasztásánál fontos tudni, hogy milyen fokú védelemre van szükségünk, amit több szempont alapján tudunk meghatározni. Figyelembe kell vennünk a zajszintet, a frekvenciát, és azt is, hogy milyen hosszan vagyunk kitéve a káros hatásnak.

A megfelelő védőruházat elengedhetetlen

A munkavégzés típusához leginkább megfelelő védőruházat megléte ma már alapkövetelménynek számít, bár sokak számára mégis kérdés, hogy mikor milyen védelemre van szükség valójában. A fizikai munkák során általánosságban elmondható, hogy alapvető elvárás a kényelmes védőruházat, ám itt még nem állhatunk meg. A faipar esetében szinte mindenhol szükséges a védőkesztyű és a bakancs is, hiszen végtagjaink védelme sem elhanyagolható. Persze bakancsok és kesztyűk terén is széles kínálatból választhatunk.

Összességében tehát elmondható, hogy a faiparban dolgozóknak szinte minden érzékszervét védeniük kell valamilyen szinten. Mint ahogy más munkakörökben, itt is alapvető fontosságú annak meghatározása, hogy mikor és mire van szükség. Amennyiben ez sikerül, könnyebben ki tudunk igazodni a hatalmas választék és a különböző szabványok útvesztőiben.


Tetszett a cikk?