Zsebben is elférő hatalmas tudástár 2.0

Lézeres távolságmérők. Eddig arról voltak ismertek, hogy akár nagy távolságokra is precízen mértek, továbbá összetett számítási feladatokat is hajlandóak voltak elvégezni. Lehet még fokozni az élményt: dőlésérzékelő, gyors adatátvitel, támogatott rajzprogram mobileszközön stb. Mára már olyan funkciókkal is el vannak látva ezek a zsebben is elférő kis eszközök, amelyekkel töredékére csökkenthetjük a mérés, a jegyzetelés, a rajzolás és a tervezés idejét. Jelen írás a 2017- ben megjelent cikkünk naprakész frissítése.

A lézeres távolságmérők térhódítását egyértelműen kijelenthetjük: talán nincs is olyan iparág az építőiparon, faiparon belül, amelyik ne tudná kihasználni ennek az eszköznek a képességeit. Már az alapkivitelek is 40–50 m-ig mérnek, területet, térfogatot számolnak, karó- vagy oszlopkitűzéseknél segédkeznek. Még az energiaéhségükre sem lehet panasz: 2 db ceruzaelem/ akku 5000–8000 mérést is kiszolgál. Ha pedig további funkciókkal ellátott mérőkészüléket választunk, akkor bonyolult mérési feladatokra is képes lesz. Legyen szó tetőtéri beépített szekrénysorról, vagy két szintet összekötő lépcsőről, egyszerűen létrehozhatjuk a felmérést, és a szükséges rajzkészítésben is segítséget nyújt. Más szavakkal: ha hagyományos módszerrel mérünk, kétszer több emberre, kb. ötször több időre s így kb. tízszer több költségre lesz szükség.

A jobb eligazodás érdekében összeszedtünk egy válogatást azokból a leginkább hasznos képességekből, amelyek építőipari és belsőépítészeti munkálataink során lehetnek segítségünkre. Továbbá készítettünk egy hazai mustrát a gyártók készülékeiből is. Azokra az új funkciókra koncentráltunk, amelyek többszörösen megnövelhetik a készülék felhasználhatóságát. Nem volt célunk széles választékot felsorolni: ezt egyrészt megtettük három éve (Magyar Asztalos, 2017. augusztus), másrészt ma már tisztábban látható, hogy kik teszik bele a legtöbb energiát ennek a technológiának a fejlesztésébe. Jó hír, hogy tapasztalatunk szerint a készülékek – képességekhez viszonyított – árai csökkentek az elmúlt években, ami lehetővé teszi azt, hogy azonos áron sokkal ügyesebb mérőkészülékhez jussunk.

KÉPESSÉGEK TÁRHÁZA

Alapfunkciók (hosszmérésen, területszámításon kívül).

  • Háromszög-területmérés. Egy négyzet vagy téglalap alakú szoba területét nagyon egyszerű megmérni. De mi van, ha a szoba sokszög alakú? Ilyenkor a háromszögek területét mérve, majd az összeadás funkciót használva, a legbonyolultabb alakzat területe is pillanatok alatt mérhető.
  • Minimum- és maximumtávolság. A készülék fényét (folyamatos mérés közben) kaszáló mozdulattal irányítjuk a mérendő felületre. A legkisebb és a legnagyobb hosszúságokat is jelzi a készülék. Átlók mérésénél nagyon hasznos.


A lézeres távolságmérők előnyei vitathatatlanok

Püthagorasz-mérés. A más néven közvetett mérési funkció célja, hogy könnyedén meg tudjunk határozni egy nehezen megmérhető hosszt. Alapesetben (1x) két mérés határozza meg nekünk a kívánt eredményt (pl. a ház lábazatának aljára és tűzfalának tetejére irányítva a fényt megkapjuk a fal magasságát). Létezik olyan Püthagorasz-mérés is (2x, összeadás), ahol a készülék három mérésből állapítja meg a kívánt méretet. Például egy magasban lévő nyílászáró szélességének meghatározásához a fényt a két végpontra és a köztük lévő legrövidebb pontra irányítva megkapjuk a kívánt méretet. Az automatikus minimum- és maximumtávolság funkciók segítenek a helyes mérési pont megtalálásában. A résztávolság funkcióval (Püthagorasz-mérés 2x, kivonás) a szélső pontok és a merőleges pont közötti bármely két szakasz lekérhető.

Bluetooth® -kapcsolat. Kifejezetten kényelmessé teszi a munkát: a készülék vezeték nélkül küldi mobileszközünkre a mérési adatokat, fotókat. A Bluetooth® Smart (vagy más néven Bluetooth® Low Energy, BLE) pedig már egy továbbfejlesztett technológia, ami kiemelkedően alacsony fogyasztása mellett többek között nagy hatótávolságokra (≥250 m) és adatátviteli sebességre (≥2 Mbit/s) is képes.

Kiegészítő mobilalkalmazások okoseszközökre. Olyan letölthető alkalmazásokról (applikációkról) van szó, amelyek képesek a mérőkészülék tudását felturbózni. A legtöbb készülékgyártó iOS- és Android-platformra is kínál ilyen, okostelefonra, táblagépre letölthető mobilalkalmazásokat. Azt, hogy milyen alkalmazások jöhetnek szóba, maga a készülék tudásszintje, illetve gyártójának a rugalmassága határozza meg. Ilyen lehet:

  • a mérési adatok vezeték nélküli importálása a mobileszközre;
  • a mért adatok egyenkénti hozzárendelésével tervrajz készítése (ujjheggyel) az okoseszközön (a pontos méretarányokat az alkalmazás kiigazítja);
  • az egy helyiségben történő összes mérés elvégzése után az alkalmazás automatikusan megrajzolja a tervet a mentett hossz- és szögadatokból.

Ilyen alkalmazásokat kínálhat a mérőkészülék gyártója, de érdemes észrevenni, hogy a kifejezetten mérésre szakosodott mobilalkalmazások jelentősen nagyobb tárházát is hadra foghatjuk – feltéve, ha a készülékünk kompatibilis ezekkel a külső alkalmazásokkal. (A mérésre alkalmas mobilalkalmazásokról külön cikket talál jelen mellékletünkben.)


A kitűzés funkcióval tetszőleges szakaszokat hozhatunk létre

Célpont keresése. Kültéri használat esetén (erős napfény, nagy távolság, fénylő felületek stb.) a pontos célzások akkor valósulnak meg, ha a készülék értékelhető eredményeket kap a mérés során, továbbá, ha mi is pontosan látjuk, hogy hová céloztunk. Mindkét feltétel együttes teljesülését a következők segíthetik: lézerszemüveg, lézeres céltábla s nem utolsósorban egy stabil, jó konstrukciójú készülék. Ezenkívül egyéb módszerek is megjelentek a piacon. Ilyen például a pontkereső: a készülékbe épített kamera képe felnagyítható annak érdekében, hogy még verőfényes napsütésben, nagy távolságok esetén is lássuk a lézerfényt a célzás helyén. A rendelkezésre álló nagyítás (zoom) mértéke gyártónként és típusonként változó lehet.

Magassági profilmérés. Egy adott viszonyítási ponthoz képest megmérhető egy másik pont távolsága és magasságkülönbsége. Például kerítés telepítésénél a terület domborzati viszonyait tudjuk feltérképezni vele. A funkció ellenőrzésekre is alkalmazható: pl. meghatározható, hogy egyenes-e a keresztgerenda, vízszintes-e a padló stb.

Pont-pont közötti mérések (P2P). Egyetlen pozícióból megmérhető bármely két pont távolsága. Ehhez a funkcióhoz állvány vagy adapter szükséges, cserébe egy mérőállomássá válik a készülék, így pl. a helyiség közepén állva határozhatjuk meg az összes sarokpontot.


Az OrthoGraph a Bosch és a Leica számára is kínálja mobilalkalmazásait

Dőlésérzékelő. Mérhetünk vele dőlésszöget, közvetett módon pedig képes döntött síkok hosszmérésére (pl. háztető), vízszintes mérésre vagy a mérés útjában lévő akadályok mögötti mérésre. Az ilyen képességű készülékeknél általában a kijelzés automatikusan forogva segíti a leolvasást.

Magasságmérés reflexiós pont nélkül. Ha dőlésérzékelővel és folyamatos mérési funkcióval rendelkezik a készülék, akkor a méréseket olyan helyeken is el lehet végezni, amelyek nem rendelkeznek fényvisszaverő célponttal (pl. egy fa magasságának meghatározásakor), vagy erősen tükröződő felületek magasságának mérésekor. Ha a készülékben beépített kamera is van, akkor tovább lehet finomítani ezt a képességet.

LÉZERES TÁVOLSÁGMÉRŐK – VÁLOGATÁS 2020
MŰSZAKI PARAMÉTEREK
Név, típusLeica Disto™ D2Hilti PD-IBosch GLM 50 C ProfessionalLeica Disto™ X4
Mérési tartomány0,05–100 m0–100 m-ig0,05–50 m0,05–150 m
Mérési pontosság tűrése± 1,5 mm 10 m-en± 1,0 mm± 1,5 mm; ± 0,2°± 1,0 mm
LézerosztályClass 2Class 2 (IEC 60825- 1: 2007)Class 2Class 2
Mérési mértékegységekm; cm; mmm; cm; mm; láb; hüvelyk; YDm; cm; mm; láb; hüvelykm; cm; mm; láb; hüvelyk
Navigációs kezelőfelület és képernyőtöbb billentyűs funkciók; gyors elérés a gyakran használt funkciókhoz; 3 soros kijelzőtöbb billentyűs funkciók; grafi kus kijelzőtöbb billentyűs funkciók; automatikusan forgó, grafi - kus, színes kijelzőtöbb billentyűs funkciók; erősen megvilágított (kültéri) és automatikusan forgó, grafi kus, színes kijelző
Extra mérési/számítási funkciók (hosszmérésen, terület- és térfogatszámításon kívül)Festő funkció; kitűzés; min./max. mérés; időzítő; trapéz (2x); Püthagorasz-mérés (3x); közvetett mérés (3x)Festő funkció; min./ max. mérés; kitűzés; Püthagorasz-mérés (1x); automatikus végdarabPüthagorasz-mérés; Smart Horizont mód (akadályok kikerülése mérés közben); Power Range technológia (nagyobb hatótávolság)
További készülékfunkcióktöbbfunkciós végdarab automatikus érzékelővel (90°-ban elforgatva segíti a pontos mérést a belső és a külső sarkoknál)egyedüli és folyamatos mérés; digitális vízszintező; kihajtható, hosszú tüske a szűk helyek megközelítéséhez)egyedüli és folyamatos mérésegyedüli és folyamatos mérés; pont-pont közötti mérés; pontkereső kamera; kültéri mérésre is alkalmas
Dőlésszög mérés, illetve annak mérési tartományanincsbeépített 360°-os dőlésérzékelőbeépített 360°-os dőlésérzékelőbeépített 360°-os dőlésérzékelő
Adatátvitel, interfész ( Bluetooth© Classic/Smart, wi-fi , USB 2.0/3.0 stb.)Bluetooth® SmartBluetooth® SmartBluetooth® SmartBluetooth® Smart
Rendelkezésre álló alkalmazás, appDisto Sketch (saját, ingyenes)Magicplan®, Imagemeter®, Floor Plan Creator® és WinWorker® (külső alkalmazások, fi zetős szolgáltatásokat tartalmazhatnak)GLM measure (saját, ingyenes)Disto Sketch (saját, ingyenes); Disto Plan (saját, az alapverzió ingyenes)
Támogatott iOS-eszközök (iPhone/iPad)iPhone, iPadiPhone, iPadiPhone 4S vagy újabb; iPad (3. gen.-tól); iPad Air (1. gen.-tól); iPad mini (1. gen.-tól)iPhone, iPad
Támogatott Android-eszközök (okostelefonok/táblagépek)okostelefon, táblagépokostelefon, táblagépAndroid 4.3 rendszerű vagy újabb okostelefonok; Android 4.3 rendszerű vagy újabb táblagépekAndroid 4.4 rendszerű vagy újabb okostelefonok; Android 4.4 rendszerű vagy újabb táblagépek
Mért értékek tárolásautolsó 10 mérésutolsó 30 mérés (számítási eredmények grafi konnal)n.a.utolsó 30 mérés
Por/víz elleni védelemIP 54IP 65IP 54IP 65
Ütés elleni védelemnincsütésálló, tömör gumi háznincsütésálló, tömör gumi ház
Állványra rögzítés lehetőségénél a menet mérete1/4”1/4”1/4”1/4”
Áramellátás2 x AAA elem/akku (10.000 mérés/töltés)2 x AAA elem/akku (5000 mérés/töltés)2 x AAA elem/akku (10.000 mérés/töltés)2 x AA elem/akku (4000 mérés/töltés)
Befoglaló mérete: magasság x szélesség x mélység (mm)116×44×26 mm100 mm × 70 mm × 50 mm116×44×26 mm132×56×29 mm
Súly elemmel/akkuval100 g165 g100 g188 g
Termékcsomag tartalma (elem/akku + töltő, tanúsítványok, hordtáska, munkavéd. szemüveg, mérőcsúcs, állvány stb.)készülék; hordtáska; gyors használati útmutató; elemek; CE-tanúsítványkészülék; 2 db elem; csuklópánt; hordtáskakészülék; hordtáska; csuklószíj; elemekkészülék; hordtáska; gyors használati útmutató; elemek; CE-tanúsítvány
Garancia (év)élettartamra kiterjedő gyártói garanciaélettartamra kiterjedő gyártói garancia3 évélettartamra kiterjedő gyártói garancia
Bruttó (átlag)ár (Ft)50 000 Ft95 000 Ft39 000 Ft122 000 Ft
Márkaképviselet + elérhetőségLeica Geosystems Hungary Kft. Budapest, Marina sétány 1., földszint Ü-15. www.leica-geosystems.huHilti (Hungária) Szolgáltató Kft. 1037 Budapest, Bécsi út 271., 1. emelet www.hilti.huRobert Bosch Kft. 1103 Budapest, Gyömrői út 104. www.boschprofessional.com/huLeica Geosystems Hungary Kft. Budapest, Marina sétány 1., földszint Ü-15. www.leica-geosystems.hu

Képek:
www.alemdad.ly
https://leica-geosystems.com
Anewsite.orthograph.net


Kapcsolódó dokumentum:


zsebben-is-elfero-hatalmas-tudastar-20


Tetszett a cikk?