Mérősablonok világa

Mottó: Az élet mindig egy másolat

A sablonok legfontosabb szerepe, hogy használatukkal kevesebb időt kelljen ráfordítani egy nagy odafigyelést és pontosságot igénylő munkaműveletre. Az újra meg újra ismétlődő feladatok során ugyanis nem kell a pontosságot megkövetelő méréseket ismételten elvégezni; elég egyszer és jól megcsinálni. A sablonok szép példái az időgazdálkodásnak és a hatékonyságnak; a méréstechnika speciális alkalmazásai.

A régi asztalosüzemek „bal” sarkában mindig tároltak ún. falapokat, kereteket, formákat, egyszóval sablonokat, amelyeket a különböző speciális alakzatok és ívek rajzolására, vágására használtak. Itt tárolták a fúrósablonokat, fogazó jeleket is, vagy azokat az elemeket, amelyeket távtartóként, ütköző sablonként használtak, mint például a gyalugépnél használatos sablont a prizmalécek vezetésére. Ezek a sablonok sok esetben csak a mester segédei voltak, csak neki jelentettek értéket: ő tudta, hogy mire készült és mire való. Ezért nemegyszer ezek a segédeszközök feldolgozásra kerültek vagy eltüzelték őket.

HOL IS TARTUNK MA A MŰHELYBEN HASZNÁLATOS SABLONOKKAL?

A sablonokkal szemben a legnagyobb elvárás az, hogy mindig azonos műveletet lehessen elvégezni ugyanazon termék vagy alkatrész elkészítésénél, illetve, hogy a használata rövidítse le a ráfordított munkaidőt. A mai korszerűnek nevezett vasalatok és korpusz-összeállítások világában megjelentek az ún. összefúró-öszszehúzó sablonok is. (Van is „apró” vita abból, hogy az „összeszerelő asztalos” munkának van-e köze az asztalosszakmához.) A fából készült régi szerkezetek kötései általában lapolással vagy fecskefarkú fogazással készültek. Később megjelentek a fadübelek, lamellóelemek. Mindez felgyorsította az összeszerelést. Ma már ún. korpusz-összeszerelő klipszek is forgalomban vannak, amikkel stabil szerkezeteket lehet összeépíteni – a fogyasztó társadalom örömére, a teremtett világ kárára. Ezekhez különböző fajtájú összeszerelő fúrósablonok kellenek.


Állítható sablon

SABLONOK SZERELVÉNYEKHEZ, MUNKAMŰVELETEKHEZ

Sablonok ügyében a legnagyobb kínálat ma a pántok, vasalatok piacán jelentkezik. Anno egyszerűbb kovácsolt munkákkal, illetve furfangos zár- és vasalatszerkezetekkel elégítették ki a megrendelői igényeket – lásd a „lakatos” név jelentését. (Ma ezeket már csak drága restaurátori munkákkal lehet fenntartani.) A technológiai korszerűsödés viszont túllépett ezen és a vasalatgyártók sokkal összetettebb, funkciójában korszerűbb és kényelmesebb szerelvényeket gyártanak, amikhez azonban saját fejlesztésű szerelősablonok, speciális fúrósablonok is kellenek.

A legnagyobb csoportot a vasalatok kifúrásához, az alapanyag leszabásához használt sablonok családja jelenti. Ezek általában egyegy márkához köthetőek, hiszen a gyártó cég ezzel is erősíti a termék speciális voltát és a mester kötődését. Mivel a piaci kínálat óriási, ezért csak érintőlegesen, néhány példán keresztül tudjuk megmutatni egy-egy feladat megoldását, „sablonozását”.

Fogantyúk, pántok sablonjai A legegyszerűbb sablonok, amiket a vasalathoz adnak, az ún. papír alapú jelölő sablonok. Nagy csodát nem lehet várni ezektől: itt a pontosság a mester kezében van. A korpuszokon, fiókokon többnyire előfúrásokra van szükség, amit ha nem CNC-géppel készítenek elő, akkor szintén sablonokat érdemes használni. Továbbá a bútorajtókon alkalmazott kivetőpántok széles kínálata szintén sok fajta sablont igényel. Aztán ott vannak a fűrészelési munkákhoz használatos jelölő sablonok. Minden bizonnyal nagy segítséget jelent a helyszíni szereléseknél, mert vannak olyan bonyolult síkok és tagolt felületek, amiknek a külön-külön kimérése sokkal több időt venne igénybe.


Fúrósablonok

Sablonok fecskefarkú kötéshez, lamellókhoz, tiplikhez

A legkorábbi és talán legtöbbet használt rögzítő szerkezetünk a fecskefarkú csapolás. Korszakok és mesterek azonosíthatók be általa. A mai műhelyekben azonban már a gépi maráshoz használt sablonok széles kínálata áll rendelkezésre. Igaz, hogy a bútorpiacon csak a drágább árfekvésű, tömörfa-szerkezeteknél találkozik vele csak a vásárló, hiszen az elkészítése során sok élőmunkát kell ráfordítani. (Az egy másik kérdés, hogy a hazai asztalosképzésnek alapvető feladata lenne annak a képességnek a megtanítása is, hogy egy ilyen kötést kézzel is el tudjon készíteni a tanuló. Az ügyes kézmozdulatok begyakorlása, az arányok szem előtt tartása és az éles szerszámok helyes használata elengedhetetlen feltétel a jó szakemberré váláshoz.) S bár a korpuszok összeállítása során elég korán elhagyták a fogazásos összeépítést, s helyette megjelent a köldökcsapok, lamellók alkalmazása, a sablonok használata a mai napig sok időt, energiát tud megtakarítani.


Fecskefarkú kötés sablon

Bonyolult sablonok, vasalat appok

A legtöbb vasalatgyártó a speciális tudású vasalataihoz előfúró központokat is készít. Ezek az egyedi és a nagyobb szériás munkáknál egyaránt hasznosan alkalmazhatóak. Sőt, ma már ott tartunk, hogy a gyártók mobilalkalmazásokat, ún. appokat is kifejlesztettek annak érdekében, hogy a szerelvények megfelelő pozicionálását az okostelefon, táblagép kamerájának a segítségével is nyomon lehessen követni. Ezekkel sincs semmi gond, ha jól működő, hasznos alkalmazásokról van szó, hiszen ebben az esetben egyféle online segédnek lehet tekinteni őket. A cél változatlan: pontos munkavégzés, optimális szerelési idő mellett.

 

SABLONOK MEGMUNKÁLÓ SZERSZÁMOKHOZ

A szerszámok és a gépek pontos beállításához precíz és milliméter pontos sablonokra van szükség. Ha csak a gyalugépeknél a leggyakrabban előforduló beállítási hibát említjük meg, akkor szinte mindenkinek eszébe jut az, hogy miért ferde vagy ívekkel teli a gyalult felület. Pedig a legegyszerűbb gépeknél a pontosra kimunkált lécekkel is el lehetett végezni a beállításokat. Lapkás késeknél viszont ehhez műszereket is kell alkalmazni.


Fúrósablon központ


Gyalukésbeállító

Feltehetjük a kérdést: az egyre inkább megfizethetővé váló CNC-technológia ezen sablonokat kiszorítja-e a technológiai folyamatokból? Valószínűleg nem, hisz minden bizonnyal akkor is szükség lesz olyan ügyes kezű szakemberekre és olyan egyszerű mérősablonokra, akik/amik a faipari munkavégzés lényegét nem engedik elfeledtetni a szakmából. Bár az is lehet, hogy ez majdan egy külön szakma lesz.

Képek forrása:
pexels.com
https://truepositiontools.com/
https://www.hardwarecentre.co.za/
yaser.vtngcf.org
blum.com


Kapcsolódó dokumentum:


merosablonok-vilaga


Tetszett a cikk?