Csavarkötések

A faszerkezetekkel kapcsolatban számos elvárást támasztunk: meg kell felelniük a tartószerkezeti funkciójuknak, azaz el kell viselniük a tervezett igénybevételeket s mindezt gazdaságosan, egyszerűen és gyorsan kivitelezhetően, gyakran esztétikailag is igényes formában.

Ezek a szempontok, különösképpen a gyors kivitelezhetőség, nagyban meghatározzák a ma használatos faipari kötőelemek jellegét, melyekből gyakorlatilag minden felmerülő igényre rendelkezésre állnak már az ipar praktikus megoldásai.

A faszerkezeti kötőelemek alapvetően horganyzott acélból, esetleg rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a szerelvények jelentős részben képesek a hagyományos ácskötéseket helyettesíteni, így nagyban egyszerűsödik a fakötések kivitelezése. Fontos szempont az is, hogy az ilyen eszközök használata mellett a szerkezet statikailag is könnyen méretezhetővé válik. További előny, hogy a faanyag keresztmetszetétől már nem függ oly nagymértékben az összekapcsolás erőssége, ha ilyen fém összekötőelemeket alkalmazunk. Megfelelő sarokelemeket, gerendapapucsokat és szarufarögzítőket használva, adott esetben kisebb keresztmetszetű faanyagok beépítésével is kivitelezhető a feladat. Faépítészeti szerelvények számos célra készülnek, legyen az kisebb teherviselő elem (például lépcső, korlát) vagy nagy igénybevételt viselő egység (például tetőszerkezet). A felhasználási területük rendkívül széles és a lerövidült kivitelezési idő igen kedvező végösszegű kivitelezést ígér. A szerkezeti faépítészetet már jó ideje uralják a nagy teljesítményű csavarkötések és a speciális bordás szegek, a ma elterjedt előre elkészített alkatrészekből építkező rendszereket el sem lehetne képzelni nélkülük. A különböző feladatokra a gyártók speciális csavarokat fejlesztettek ki, és jellemző, hogy az egyes fajták esetében igen széles méretválaszték áll rendelkezésre a szakemberek számára.


A hengerfejű csavarok süllyeszthetőek, így a látszó, nem ácsolati kötéseknél jól alkalmazhatók

A tövig menetes facsavar alapvető, univerzális eszköze a szerkezetépítőknek. Nagyszilárdságú acélból készülnek és a szimmetrikusan végigfutó menetnek is köszönhetően rendkívül erősek. Ferdeszögben való csavarozási feladatokhoz kiválóan alkalmazhatóak. A horganyozás mellett egyes gyártók a behajtást segítő műanyag bevonattal is ellátják őket. A süllyesztett fejű, vagy különleges hengeres fejű változatai előnyösen alkalmazhatóak a látszó fa- és födémszerkezeteknél is.

A lapos, tányérfejű önmetsző faszerkezeti csavarokat ácsszerkezetek masszív összeépítésére, fa játszóterek elemeinek rögzítésére, télikertek, kocsibeállók szerelésére fejlesztették ki. (Egyéb kifejezései: ácsszerkezeti csavar, gerendacsavar, TKS csavar.) Rövidebb formában kiválóan használhatóak fémszerelvények fához történő rögzítéséhez is. Anyaguk tekintetében ugyancsak nagyszilárdságúak, a hegy kialakításának köszönhetően pedig előfúrás nélkül használhatóak. A hornyolt menettel gyorsan és könnyen hatol a fába, így jóval hatékonyabban alkalmazható a hagyományos állványcsavarokhoz képest. A lapos, nagy fej kiválóan helyettesíti a fakötésű alátétet, ami egyszerűsíti a munkavégzést. Fontos jellemző a részleges menet, ami lehetővé teszi a faelemek szoros összehúzatását.


Tányérfejű szerkezetépítő csavar

Hatalmas méretválasztékban kaphatók a süllyesztett fejű facsavarok, melyek között sok speciális kialakítású típust találunk. Elérhető marózsebes, részmenetes kivitel is. Az ilyen marózsebbel ellátott fej süllyesztett marófejként viselkedik a fában, de a gyártók szerint szerelvényezésre is használható, mert az átgondolt kialakítása nem sérti meg annak felületkezelését (pl. horganyozását), sőt a fa felületkezelését sem. Érdekes technológiai újítás, hogy a csavarmenet egyes gyártóknál változó: a csavar első harmadában erősebb menetélt láthatunk: ez nagyobb feszítőerőt hoz létre és ezzel magasabb kihúzási értéket szolgáltat. Emellett a forgácslapcsavarokhoz képest gyorsabb behúzást is tapasztalhatunk az ilyen változó menetű kötőelemeknél.

A legtöbb csavarfajta kérhető önfúró heggyel is, ez megint csak gyorsítja a szerelési feladatokat, hiszen előfúrás nélkül kaphatunk biztos, a faanyag repedését mellőző rögzítést. Az önfúró csavarok használata különösen keményfa elemek rögzítésénél előnyös. Találkozhatunk D-fejű, erősített nyakú faszerkezeti csavarokkal is. Ezek a kötőelemek ideális megoldást jelentenek az erősebb sarokvasak, kengyelek és egyéb csomóponti rögzítőelemek beépítésénél, hiszen a legkritikusabb részen a legerősebb a felépítésük. Az ácsipari csavarok jellemzően „Torx” fejjel vannak ellátva. Ez a csavarfej csökkenti a szerszám és a csavar kopását, és nagyobb nyomatékot képes átvenni, nem mellesleg a használata kényelmes és biztonságos. A gyártók igyekeznek a számtalan csavarfajtát a fej tekintetében harmonizálni, kerülni a túl sokféle változatot, például a TX20 méret 3,5–5 mm átmérőig használatos és csak a keményfához fejlesztett kivitelek kapnak nagyobb fejet.


Süllyesztett fejű facsavar, marózsebes fejkialakítással

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az acélból készült, korróziógátló bevonattal ellátott csavarok nem használhatók olyan körülmények között, ahol tartósan magas páratartalomnak vannak kitéve, az ilyen esetekre csak a rozsdamentes kötőelemek ajánlhatók. Javaslom, hogy a többi, faiparban használatos kellékhez és alapanyaghoz hasonlóan a szerkezetépítő csavarok esetében is minden esetben szerezzük be a vonatkozó teljesítménynyilatkozatokat a forgalmazótól. Ezeket mellékeljük árajánlat adása esetén, és természetesen tartsuk be a gyártó ajánlásait a megfelelő eredmény érdekében.


A torx csavarfej stabilabb behajtást kínál, mint a PZ vagy PH

ROZSDAMENTES ÉS SAVÁLLÓ CSAVAROK (A2, A4)
Az acél alapvető tulajdonságai ötvözéssel javíthatók, mint például szilárdság, kopásállóság, korrózióállóság. Az ötvözőelem lehet króm, szilícium, mangán, nikkel stb. A rozsdamentes csavarok alapanyaga legalább 10,5% krómot és legfeljebb 1,2% szenet tartalmaz. Több mint 200-féle acélminőség érhető el annak érdekében, hogy a célnak leginkább megfelelő kötőelemet tudjuk kiválasztani.

A rozsdamentes acélok négy fő csoportja:
Ausztenites acél.
Széles körben elterjedt, a legnagyobb korrózióálló képességgel rendelkezik, jól alakítható, szívós, nem mágnesezhető, jól hegeszthető. A rozsdamentes csavarok fő alapanyaga, de tartályok, csövek, edények gyártására is használják.
Ferrites acél. Hasonlítanak a lágy acél tulajdonságaihoz, de magasabb krómtartalma miatt jóval jobb a korrózióállósága. Vegyipari, légtechnikai, építészeti csavaroknál alkalmazzák.
Martenzites acél. Ecetsavas, olajsavas, nitrátok és lúgok környezetében alkalmazott csavarok esetében használják. Mérsékelt a korrózióállósága.
Ausztenites-ferrites acél (duplex). Kiemelkedően alkalmas a nyomás alatt álló berendezések és eróziós környezetben működő gépek alkatrészeinek, csavarjainak gyártására. Petrokémia, hajóépítő ipar kötőelemeinél alkalmazzák.

Felhasznált források:
Berner Kft./Márton Tamás (www.berner.hu)
Dr. Hantos Zoltán – SoE SKK Építéstani Intézet
mayteto.hu
rothoblaas.com
www.csavarda.hu

Képek
spax.com
visimpex.hu
wuerth.at
www.www.goldpine.co.nz
www.loghomemart.com


Kapcsolódó dokumentum:


csavarkotesek


Tetszett a cikk?