Csavarkötések


A faszerkezetekkel kapcsolatban számos elvárást támasztunk: meg kell felelniük a tartószerkezeti funkciójuknak, azaz el kell viselniük a tervezett igénybevételeket s mindezt gazdaságosan, egyszerűen és gyorsan kivitelezhetően, gyakran esztétikailag is igényes formában.

Ezek a szempontok, különösképpen a gyors kivitelezhetőség, nagyban meghatározzák a ma használatos faipari kötőelemek jellegét, melyekből gyakorlatilag minden felmerülő igényre rendelkezésre állnak már az ipar praktikus megoldásai.

A faszerkezeti kötőelemek alapvetően horganyzott acélból, esetleg rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a szerelvények jelentős részben képesek a hagyományos ácskötéseket helyettesíteni, így nagyban egyszerűsödik a fakötések kivitelezése. Fontos szempont az is, hogy az ilyen eszközök használata mellett a szerkezet statikailag is könnyen méretezhetővé válik. További előny, hogy a faanyag keresztmetszetétől már nem függ oly nagymértékben az összekapcsolás erőssége, ha ilyen fém összekötőelemeket alkalmazunk.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.