Tölt(őd)és az asztalnál

Barkácsolók, hobbiasztalosok, alkalmi DIY rajongók ugyanúgy találhatnak hasznos információkat a cikkben, mint a profi faipari szakemberek.


forrás: www.deskhome.co.uk

Energiaéhségünk nemcsak nő, de esetenként lokalizálódik is: egyre nagyobb szükségünk van kéznél lévő USB csatlakozókra, dugaljakra. Érthető, hiszen mobiltelefonunk nélkül jóformán a lakásunk ajtaján sem lépünk ki, a munkavégzésre ma már gyakran laptopot használunk és nem egy asztali számítógépet, a digitális tartalomfogyasztásban jó szolgálatot nyújtó táblagép pedig szintén lépten-nyomon a kezünk ügyébe kerül a nap folyamán – már, ha rendelkezünk ilyennel. Nincs mit tenni, egyre inkább szükségessé válik, hogy körülvegyük magunkat olyan elektromos csatlakozókkal, amelyek energiát töltenek a megfáradt akksikba, vagy éppen a kommunikációt segítik. Ilyen célokat szolgálnak azok a dugaljak, USB töltők, Qi töltők, amelyeket tárgyaló- és íróasztalok, egyéb munkapultok felületébe telepíthetünk. Jelen cikkel segítséget szeretnénk adni a megfelelő csatlakozók kiválasztásában és azok beépítésében is.

MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

Elsőként azt kell meghatározni, hogy a kezünk ügyébe kerülő csatlakozót milyen célra fogjuk használni. A rendelkezésre álló, íróasztalok és munkapultok felületébe építhető hálózati/USB dugaljak tárháza ugyanis meglehetősen széles.

Hálózati dugalj. Védőföldeléssel ellátott, 230 V-os csatlakozást adó dugalj. A beépíthető megoldások között találunk szóló (1-es) kivitelt, illetve 2-es, 3-as sorolású, vízszintes/függőleges kialakítást, kör alakú vagy szögletes formát, tetősíkban lévő csúszófedeles, vagy a síkból kihúzható/kibillenthető kivitelt is.

USB-A port. A hagyományos (A-típusú) csatlakozó szinte a legelterjedtebb csatlakozási mód okoseszközök töltésére és adatátvitelre.


Az USB-C port a töltésen kívül további funkciókra is képes – kép forrása: www.kondator.se; képszerkesztés: www.faipar.hu

USB-C típusú port. Az USB-C kifejlesztését a régóta áhított egységes és univerzális csatlakozódugók igénye inspirálta. Ez a típus feltölti okoseszközeinket, összeköti laptopunkat vagy asztali számítógépünket a külső monitorral, adatok átvitelére alkalmas a külső merevlemez vagy a két számítógép között. Ráadásul mindezt nagyobb sebességgel is teszi: töltés esetén 5–20V / max. 5A-rel dolgozik, az átviteli sebesség pedig akár 5 Gbit/s, illetve 10 Gbit/s (Gen 2) is lehet.


Beépített Qi töltő – kép forrása: www.oeelsafe.com.au

Qi töltő. Lényege, hogy az okoseszközök töltését töltőkábelek nélkül is lehetővé tegye. (Ehhez persze olyan készülék is kell, ami Qi töltésre alkalmas!)

Figyelem, ezek a töltők sem egyformák! Egy megbízható Qi töltő a következő képességekkel rendelkezik:

  • ismeri a gyorstöltési képességet: ez azt jelenti, hogy 115–120 perc alatt képes feltölteni pl. egy átlagos telefonakkut. (A hagyományos qi töltők 230 perc alatt érik el a 100%-os töltöttséget, azaz kétszer annyi idő kell nekik.);
  • észleli az okostelefont, és csakis ekkor kezdi meg a töltéshez szükséges sugárzást, emellett a mágneses hullámok zavaró visszaverődéseit is képes kezelni;
  • képes a telefontokon keresztüli töltésre is.

Egyes töltőknél a töltés közbeni fizikai érintkezés sem szükséges a telefonnal. Ilyen esetekben – gyártótól függően – a két felület közötti távolság 4–18 mm is lehet, ami lehetővé teszi, hogy láthatatlanná váljon a töltő. Ilyen esetekben ugyanis egy zsákfuratot kell készíteni az asztallap hátuljába és az ebbe helyezett töltő az asztallap anyagán keresztül fogja tölteni a készüléket.(Itt jegyzem meg, hogy a legújabb Qi fejlesztések már ott tartanak, hogy az asztallap teljes vastagságán, akár 40 mm-en keresztüli töltésre is képessé váljon a töltő. Ezt ma még csak pár készülék tudja. Itt a bútor felületét sehol sem kell megbontani, elég az asztal aljára rögzíteni a töltőt, és azon a helyen az asztallap felszíne lesz a töltésre alkalmas felület.)


Kombinált megoldás asztalba beépíthető csatlakozóra – képek forrása: www.brennenstuhl.com; www.gtv.com; www.evoline.com; képszerkesztés: www.faipar.hu

Kombinált megoldások és egyedi kialakításra alkalmas csatlakozók. A fentieket természetesen kombinálva is kínálják, sőt, egyes gyártók olyan csatlakozókat is kínálnak, ahol lehetőség van egyedi igény szerinti aljzatok telepítésére is. Ezek a bianco módjára kialakított azaz üresen hagyott portok lehetővé teszik a saját szükségletű kábelfejek behelyezését és a kábelek egyszerű kihúzását/visszaengedését – legyen szó laptop, táblagép, PC vagy akár a konferenciatermekben használatos eszközök összekapcsolásáról.

MILYEN KIVITELŰ CSATLAKOZÓT VÁLASSZUNK?

Ez a kérdés részben esztétikai, részben viszont műszaki vonatkozású. Ami az esztétikai részét illeti: olyat válasszunk, ami tényleg tetszik. Furán hangzik, de óriási választék van a piacon, így bőven tudunk válogatni és nem kell az első, utunkba kerülő kivitelnél kompromisszumot kötni. Színben viszonylag könnyedén választhatunk a bútor színéhez vagy egyéb kiegészítőihez (fogantyú, láb, látható vasalat stb.) jól passzoló kivitelt. A szerelvény alapanyagában lehet műanyag (a fehér, szürke és fekete mellett ma már számos szín is rendelkezésre áll), alumínium, szálcsiszolt fém, festett fém (fekete, arany, esetleg a divatosabb antracit stb.). Ami a kialakítást és az alakzatot illeti: lehet négyszögletes, kerek, asztallapba rejthető csatlakozókkal ellátott, illetve olyan – akár dizájnos – kivitel is, ahol látszanak a csatlakozók. Ha rejtett kivitelt választunk, akkor ezek lehetnek: toronyként az asztallapból kiemelkedő, illetve billenő tetős változatok.

A műszaki vonatkozásokat is tartsuk szem előtt!

1. A csatlakozó legyen szabványos! A villamos csatlakozó aljzat még Európán belül is számos változatot mutat. Ne essünk abba a hibába, hogy egy külföldi weboldalról olyan hálózati csatlakozóaljzatot rendelünk, ami nem kompatibilis a hazai villamoshálózattal! Magyarországon az ún. Schuko („F” típusú, germain/német neveken is ismert) hálózati csatlakozó a szabványos és használatos a hazai közösségi és lakóépületekben.


Nedvességnek kitett helyekre fokozott védettségű csatlakozót válasszunk! – kép forrása: www.evoline.com

2. Nedvesség elleni védelem. A kiválasztásnál kiemelt figyelmet kíván az, hogy mennyire lesz kitéve nedvességnek a csatlakozó. Nyilván egy íróasztali környezetben ez jóval ritkább (feltéve, hogy a kávét, teát nem öntjük ki), viszont egy konyhai munkapult esetében már  életszerű a nedvesség jelenléte. Minden elektromos csatlakozóaljzatot „IP” + kétjegyű szám jelzéssel lát el a gyártó. Az első szám a por elleni védelmet mutatja (0–6; azaz nem védett – por behatolása ellen védett). A második szám 0–9-ig mutatja a nedvesség elleni védettséget. Erre nagyon figyeljünk, hiszen az asztallapba süllyeszthető szerelvények szinte egy síkban vannak az asztal lapjával, ami a folyadéknak szabad bejutást ad. A védett csatlakozóaljzatok csukott állapotban fedéllel vannak ellátva, kinyitáskor pedig az asztallapból 180º-ban kibillentve jelentősen kiemelkednek a környezeti síkból. Nekünk már a 4-es jelzésű (fröccsenő víz ellen minden irányból védett) csatlakozó megfelelő lehet egy konyhai munkapult esetében (pl. IP 34).


Az asztali kábelkivezetők helyére ma már azonos méretű, kombinált csatlakozóaljzatokat is találunk – képek forrása: www.kondator.se; www.haefele.de; www.minibatt.com; képszerkesztés: www.faipar.hu

3. A csatlakozóaljzat alakja/mérete. Számos méretben és alakzatban áll rendelkezésre süllyeszthető csatlakozóaljzat, de ha már kivágtuk a kiválasztott típus helyét, akkor nincs visszaút. Magyarán olyan alakzatot és méretet érdemes választani, ami 1.) viszonylag hosszútávon tetszeni fog; 2.) könnyedén kicserélhető más funkciójú/stílusú, de azonos alakzatú csatlakozóra. Az előbbire nehéz tanácsokat adni, de ez utóbbi esetében érdemes megfontolni pár szempontot. A kör alakú, asztalba beépíthető dugaljakat, USB töltőket ugyanis gyakorta 60, 80 vagy 100 mm-es beépítési átmérővel kínálják. Ez később lehetőséget ad számunkra, hogy könnyebben találjunk ilyen méretű csatlakozót – például funkcióbővítés okán. Továbbá ezek a méretek a korábbról már jól ismert és széles körben elterjedt kábelkivezetők furatméretével vagy megegyezők, vagy ha azoknál kissé nagyobbak, akkor is viszonylag egyszerűen bővíthetők a kívánt méretre.

HOGYAN TELEPÍTSÜK?

Az első lépés a kívánt alakú és méretű üreg kialakítása.

1. Kör alakzat. A kör alakú szerelvény helyét kivághatjuk dekopírfűrésszel is, de az a legegyszerűbb, ha fúrógépbe fogható körkiszúrót használunk erre a célra. A fúrógép lehet hálózatról üzemelő vagy akkus csavarozó/fúrógép is (bár ez utóbbi esetében egy erős, min. 3–4 Ah-ás feltöltött akkura lesz szükség). A fúrógép legyen stabilan megfogható, lehetőség szerint oldalfogantyúval ellátott kivitelű!


Átmenő lyuk fúrásához egy kezdetleges és egy komolyabb megoldást nyújtó szerszám. Fúráshoz oldalfogantyú használata javasolt – www.faipar.hu

A körkiszúró (körkivágó, koronafúró) a fúrógép tokmányába fogott, fűrészfogas élkialakítású henger – központosított fúrószárral és talppal. Két változata is létezik: az egyik esetben a változó átmérőjű, nem zárt palástú hengeres szerszámot összenyomva lehet behelyezni és bajonettzárszerűen rögzíteni a talpba. Ha lehet, ezt a típust kerüljük el, hamar meggyűlik vele a bajunk: a merev tartás hiányában a hengerpalástok berezonálnak, így elmászik a köralak, nem is beszélve arról, hogy a bútorlapos anyagoknál a laminálás is kitöredezik a furat körül. Jobb megoldás a koronafúró vagy bimetál körkiszúró. Ennél a típusnál minden átmérőhöz egy zárt palástú hengeres test tartozik, ezt kell csavarmenettel rögzíteni a hozzá való, fúrószárral ellátott központi talphoz. Minden henger hátlapja vastag acélból van kialakítva, ami a furatokat a kívánt méretben tartja, továbbá a vibrációt is csökkenti.
Tipp: a fúrást az asztallap/munkapult színe felől kezdjük meg. Mikor már félig–háromnegyedig átfúrtuk a tetőt, a kivágást a másik oldal felől kezdve fejezzük be (a központi fúrószár segíti a megfelelő pozicionálást). Így elkerülhetjük, hogy a koronafúró a munkadarabból kilépve kiszakítsa az anyagot.


Dekopír fűrésszel való munkánál megfelelő fűrészlapot válasszunk! – www.faipar.hu

2. Egyéb alakzat. Itt a kívánt alakot dekopírfűrésszel/szúrófűrésszel, ennek hiányában egy hagyományos kézi lyukfűrésszel tudjuk kivágni. Dekopírfűrész esetén a fűrészlapot a kivágandó anyagnak megfelelően válasszuk ki! Laminált bútorlaphoz és munkalaphoz aprófogú, kisebb fogosztású fűrészlapot, rétegelt lemezből vagy fából gyártott tető esetén nagyobb fogú, esetleg kiszakadásmentes (clean) lapot válasszunk! Ha a befogott lap fogai előrefelé hajolnak (downcut), akkor az a tető színe felől kezdett vágás felületét kevésbé szakítja ki.


Így kezdjük el a munkát dekopírfűrésszel! – kép forrása: www.wikihow.com

Tipp: a dekopírfűrésszel való munka előtt a kirajzolt kivágandó alakzatba egy 10-es fúrószárral fúrjunk egy lyukat, úgy, hogy a furat széle a jelölésen belül maradjon! Ezután a dekopírfűrész lapját helyezzük bele a furatba és úgy indítsuk el a gépet, hogy a fűrészlap még ne érjen hozzá a tető anyagához. Ezután megkezdhetjük a munkát, ügyelve arra, hogy a jelölővonal mentén haladjon a vágás.


Az asztallap aljába süllyesztett Qi töltő láthatatlan töltési felületet nyújt – kép forrása: www.rokkstore.com


Süllyesztett alakzat kialakítására Forstner fúrószár (b) vagy horonymaró szükséges – www.faipar.hu

3. Süllyeszték készítése. Bizonyos típusú Qi töltőket az asztallap aljába süllyeszthetünk, így láthatatlan töltési felületet kapunk. A besüllyesztendő eszköztől függően kör vagy szögletes alakzatra van szükségünk. Kör alak esetén forstner fúrószár (erdészfúró) és fúrógép szükséges. A megfelelő méretű fúrószárat csakis állványos fúrógépben vagy kiegészítő oldalfogantyúval ellátott fúrógéppel használjuk! Szögletes alakot felsőmarógépbe helyezhető horonymaró szárral + a gépet megvezető vezetővonalzó segítségével tudjuk kialakítani.

Ha készen vagyunk a kivágással, helyezzük be a süllyesztett csatlakozót a helyére és rögzítsük! Vizes környezet esetén ezt megelőzően a vágott élt kenjük be kartusos szilikon tömítő pasztával (sziloplaszt), hogy megakadályozzuk a nedvesség felszívódását!


Kábelelvezetővel, kábelrendezővel igazíthatjuk a zsinórokat – képek forrása: www.ekobor.com; www.logilink.de; www.conrad.hu; képszerkesztés: www.faipar.hu

Már csak a süllyesztett csatlakozó hálózatba kötése van hátra! Ha az eszközbe gyárilag beépített kábel rövid, használjunk hosszabbítót! Ezt az asztal aljára rögzítve is telepíthetjük, s így az asztaltető egyéb helyein kialakított csatlakozókat is képes lesz megtáplálni. Ahhoz, hogy a kábelek se legyenek útban, az asztal aljára rögzíthető kábelelvezetőket, illetve kábelrendezőt alkalmazhatunk.


Ötlettár – kép forrása: www.wooden-furniture-store.co.uk; www.kickstarter.com; www.thegreenhead.com; www.bossdesign.com

Csatlakozóaljzatokat gyártók, hasznos ötletek:

www.evolinestore.com
www.minibatt.com
www.gtv.com
www.kondator.se
www.makezens.com


Tetszett a cikk?