Egy szerszám – sok profil

Vannak egyedi profilok, amelyek a nyílászárók és tömörfa bútorok gyártása során jelentős költséget eredményeznek. Főleg akkor, ha minden egyedi profilhoz kell egy egyedi marókést készíteni. E műszaki kérdésen is jelentős változások történtek. Kezdetekben az egyedi profilt gyalulással, ma már profilozott marókésekkel oldják meg. Az ilyen marókések kezdetben egy tömb szerszámacélból készültek, később úgynevezett keményfém lapkás betétekkel. De még mindig fixen rögzített módon. Következő lépésként megjelentek olyan marófejek, amikben ékes rögzítéssel lehetett különböző profilozott pengéket cserélni. Itt azonban még a kések cseréje mellé párosult a marásbeállítás szükségessége.


Oertli CAT-Flex: egy szerszámmal különböző profilokat lehet előállítani

A CNC-technológia belépésével a kések cseréje csökkent, hiszen a szerszám tárba több marófejet is előre el lehetett helyezni. A beállítást is maga a gép végzi el. Természetesen így itt is ahány profil, annyi kés. Viszont ide is célszerű lenne egy cserélhető lapkás marófej, aminél csak a lapkákat kellene esetleg cserélni. Viszont ennek a cserének nagyon precíznek kell lennie, hiszen a beállítás már automatikus.

Az OERTLI erre a problémára a CAT-Flex rendszerrel egy költséghatékony megoldást kínál a CNC-vezérelt gépekre. A költséges és időigényes egyedi szerszámok gyártása helyett a felhasználó rajzai alapján csupán a lapkák és a támasztók lesznek profilozva, és egy univerzális marófejbe lehet ezeket beszerelni.

A flexibilis CAT-Flex rendszerrel helyet lehet spórolni a CNC megmunkáló központ szerszámtárában. Kevesebb szerszám elegendő a különböző profilok megmunkálásához és a lapkacsere nagyon gyorsan elvégezhető.

CSAK EGY SZERSZÁMTEST

Az OERTLI fejlesztőmérnökei a CATFlex megoldással továbbfejlesztették a már ismert CAT- (Centrifugal Applied Technology) rendszert. A rendszer már ismert előnyei – magasabb előtolás, gyorsabb lapkacsere, és a hossz- és keresztirányú megmunkálás rugalmassága – mellett ez a lapkarögzítési rendszer kínálja a lehetőséget, hogy egy marószerszámmal több különféle profilt lehessen elkészíteni. A profil szerint elkészített lapka és támasztólap egyszerűen cserélhető, mint ahogy a CAT-rendszernél megszokott. Csak egy szerszám – komplikált beállítások nélkül. Utólagos profilok rajz alapján bármikor elkészíthetőek. A rendszer előnyei az összehasonlíthatóan alacsonyabb beruházási költség és a kevesebb helyigény a szerszámraktárban. A különböző profilok gyártásához csak a megfelelő lapka és támasztólap szükséges egy szerszámtesthez. További biztonsági elemet kínál, hogy a bonyolult szerszámok esetén nem kell szétszerelni azokat, hanem a garnitúra összerakott állapotában ki lehet cserélni a lapkákat és a támasztólapokat. Ezt a technológiát ideálisan lehet azokon a helyeken alkalmazni, ahol gyakran különféle profilokra van szükség – pl. vízvetőknél vagy osztóknál –, és ennek ellenére hatékonyan kell a megmunkálást elvégezni. A felújítások és a műemlékvédelmi nyílászárók esetén profitálni lehet ezzel a rugalmassággal.

AZ IDŐ PÉNZ” Kevesebb szerszámmal lehet sokkal könnyebben az egyedi gyártásra reagálni: szerszámköltséget és időt lehet megtakarítani. A CAT-Flex segítségével a nyílászárógyártás során nem kell bizonyos profilok módosításához bonyolult, új szerszámrendszereket, vagy marótárcsákat beszerezni, illetve nem kell a CNC megmunkáló központ kiegyensúlyozott szerszámait szétszerelni. Ezzel is sokat lehet csökkenteni az állásidőn.

OERTLI Magyarország Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János út 51.
Tel.: +36-30/889-1504.
E-mail: info@oertlikft.hu
Web: www.oertli.com


Kapcsolódó dokumentum:


egy-szerszam-sok-profil


Tetszett a cikk?