Mérőórák alkalmazása az asztalosiparban

Egy asztalos szakember ritkán ragad indikátorórát a kezébe, pedig lehet, hogy kellene?!

A mérőóra vagy indikátoróra a gépiparban alkalmazott mechanikus hosszmérő műszer. Általában 0–10 mm hosszúságú elmozdulások 0,1-0,01-0,001 milliméter pontosságú mérésére alkalmas. A mechanikus mérőórák mellett digitális tárasaik is kezdenek teret hódítani, de rendkívül sok helyen a mai napig a hagyományos kivitelű műszereket alkalmazzák. A műszer állvány nélkül korlátozottan alkalmazható. Az itt tárgyalt alkalmazásokhoz, egy mágneses állványra is szükségünk lesz. A berendezés a 20-30 ezer forintos ára elsőre soknak tűnhet, de látni fogjuk, hogy sok esetben időt és szervizköltséget spórolhatunk a használatával. Ezen túlmenően, ez az a hosszú távú befektetés, ami relatíve gyorsan visszahozza az árát.

A mérőórák számos helyzetben segíthetik, precízebbé, gyorsabbá tehetik a munkát, és olyan vizsgálatokra alkalmasak, amelyekre először nem is gondolnánk. Amikor egy lapszabász körfűrészgép esetében azt kell eldönteni, hogy szerszámot vagy körfűrésztengelyt esetleg csapágyat kell- e cserélni, akkor szinte nélkülözhetetlen eszköz.

Használatakor első lépés, hogy a mágneses talpat a gépasztalra rögzítjük, majd a műszert a rögzítőcsappal befogatjuk a foglalatba, és a körfűrészlap fog alatti területére pozícionáljuk a tapintócsúcsot. (Több műszer esetében, ezek a tapintócsúcsok az alkalmazásnak megfelelően cserélhetőek). Ezek után a mérési határ beállítása és a számlap nullázása következik. A gépet a biztonság kedvéért áramtalanítsuk! Ezt követően a szerszámot alkoholos filccel jelöljük meg, és forgassuk körbe 3600- ot. A forgatás közben a mutatót figyelve leolvashatjuk a szerszám axiális ütését, aminek az értéke 0,05 mm körül kell, hogy legyen. Ha ennél több, akkor két probléma lehetséges: vagy a lap szenvedett olyan behatást, amitől üt (jellemzően kéküléses felületeknél nagyobb az eltérés), vagy a tengely és annak a csapágyazása hibás. Ez utóbbi kizárására egy (vagy több) kontrollmérést célszerű alkalmazni. Cseréljük le a körfűrészlapot egy ritkán használtra és végezzük el ismételten a mérést. Lehetőleg azonos magasságban mérjünk! Ha ekkor is hasonló értéket kapunk, akkor a tengely vizsgálata javasolt. Itt a tengely palástján kell a mérést elvégezni, annak is a rögzítőanya felöli oldalán. Ez esetben abszolút nem térhet ki a mutató.

Mi a helyzet akkor, ha a tengely rendben van? Már csak egy szereplő lehet a képletben és ez a támasztótárcsa-pár. Rögzítsük fel csak a belső, majd csak a külső tárcsát (ha ez lehetséges, mert vannak olyan konstrukciók, ahol a belső tárcsa nem egy könnyen szerelhető le) és „homlokról” végezzük el a mérést! Amennyiben kirívó értéket kapunk, akkor egy egyszerű síkköszörüléssel ez orvosolható. A körfűrészlapot az élező műhelyek zömében tudják hengerelni, egyengetni, a tengely csapágycseréjét pedig bízzuk szakemberre, mert ez bizonyos konstrukciójú gépeknél meghaladhatja a képességeinket!

A mérőórák alkalmazásáról később még lesz szó!


Tetszett a cikk?