Rodforce FDG– a várva várt megoldás a Fischertől

A rögzítéstechnikai termékek dzsungelében sokféle gyártóval találkozunk. Mind közül van egy, amelyik minden tekintetben kimagaslik a többi közül, és ez a Fischer.

A családi vállalkozást1948-ban alapította meg Arthur Fischer(1919. december 31. –2016. január 27.).Több mint 1100 találmányával maga mögé utasította például Thomas Alva Edisont a maga 1093 jegyzett szabadalmával. Sok idő telt el az egyik kiemelkedően sikeres terméke, az „S" dübel1958-as megalkotása óta, melyet sokan másoltak vagy próbáltak másolni, de ha biztosra akartak menni, mindig a Fischer termékekhez nyúltak a szakemberek.

És most itt egy új termék, a Rodforce FDG. Ez egy speciális dübel, amely metrikus menetű kötőelemeket képes fogadni. Vagyis az eddigi ászokcsavarok helyett egyetlen menetesszárat kell csupán magunkkal vinni, és méretre vágás után beleütni a „falba”.

A termék előnyei:

  • A rövid dübelhosszúság lehetővé teszi vasalt betonnál a betonacél elkerülését, ami garantálja a biztonságos felhasználást.
  • A dübel belső fogazatának köszönhetően normál metrikus szárakkal is alkalmazható. Így nem kell széles csavarszortimentet tartani.
  • Speciális szerszám nélkül szerelhető: csak egy kalapács szükséges.
  • A dübel szerelés utáni látható pereme lehetővé teszi az ellenőrzést szemrevételezéssel, és ezáltal nagyfokú biztonságot nyújt.
  • Könnyen ellenőrizhető és állítható: a zárt dübelvég a furat aljába történő ütközéssel biztosítja a mélység ellenőrzését. Ez az előre meghatározott töréspont továbbá lehetővé teszi a menetes szár igény szerinti mélyebbre ütését.

Fontosabb termékjellemzők (az ábrával együtt olvasandó)

  1. Az innovatív dübelgeometria lehetővé teszi a könnyű, gyors és időtakarékos szerelést egyéb kiegészítő szerszám nélkül.
  2. A dübel belső fogazatának köszönhetően normál metrikus szárak is alkalmazhatóak.
  3. A zárt dübelvég a furat aljába történő ütközéssel biztosítja a mélység ellenőrzését. Továbbá ez az előre meghatározott töréspont lehetővé teszi a menetes szár igény szerinti mélyebbre ütését.
  4. A kis dübelhosszúság lehetővé teszi az egyszerű szerelést vasalt beton esetén is.

Működés:

  • A menetes szár beütésekor a dübel a sajátos belső kúpos geometriájának köszönhetően négy irányba terpeszt.
  • Előszereléssel alkalmazható, amit kétféle módon végezhetünk el: behelyezzük a menetes szárat a dübelbe és azokat egyszerre ütjük be a furatba, vagy a Rodforce dübelt előbb behelyezzük a furatba, majd ezután ütjük bele a menetes szárat.
  • A dübel belső fogazata biztonságos mechanikus tartással szorítja a menetes szárat.
  • A dübel külső részein található kialakítások nekifeszülnek a furat falának.

Legyen szó szaniterek, mennyezeti lámpák, konzolok, vagy szerelősínek rögzítéséről, bátran alkalmazhatjuk az FGD-t. Egy fontos dologra figyeljünk: vázkerámiás építőanyagnál ne alkalmazzuk, mivel ott a dübel palástja nem fekszik fel teljes felületével az üregek miatt. Beton (C20/25 anyagminőség 0,36 KN), tömör mészhomoktégla (KS 12 anyagminőség 0,36 KN) vagy tömör tégla (MZ 12anyagminőség 0,31 KN), esetén M8-as menetesszár alkalmazásánál 0,31- 0,36 KN- al terhelhetjük (húzó-, nyíró és bármely szögben irányuló erőre).

Forrás:
fischer.de
fischerhungary.hu


Tetszett a cikk?