Palástcsiszoló újragondolva

A csiszológépek fajtái olyan sokszínűek, mint egy tavaszi rét. Rengeteg megoldás született arra, hogy a különböző csiszolási munkák könnyebbek, gyorsabbak legyenek. Ennek oka,hogy a csiszolás a legszűkebb keresztmetszet minden famegmunkáló tevékenység közül.

A hengercsiszolók közül, most a függőleges tengelyű, úgynevezett palástcsiszolókról írunk.

A palástcsiszolók íves alkatrészek belső éleinek megmunkálását teszik lehetővé.

Az ívek csiszolására több féle konstrukció látott napvilágot. A merev tengelyes mellett, úgynevezett oszcilláló tengelyes csiszológép is létezik, ilyen típusú szerszámokat a mai napig készítenek. Ezek ugyan nem a nagy teljesítményükről híresek, de sablonokat, fűszerpolcokat, sámlilábakat szépen tudunk velük csiszolni.

A különböző átmérőjű szerszámok gyorsan cserélhetők. A hengerek anyaga közepesen kemény gumi. Erre kell felhelyezni az előre végtelenített csiszolóanyagot. A henger rögzítése egy anya meghúzásával történik. A gumi kicsit megduzzad és a csiszolóanyag belső palástjához feszül. Az előre gyártott csiszolóhengerek 8 milliméteres átmérőtől kezdődnek.Ezzel lehetőséget adva a legkisebb belső ívek csiszolására.

Ennek egyik ipari adaptálása az asztalos marógépre szerelhető csiszolóhenger. Több gyártó is kínál ilyen szerszámokat. Igazából ezek csupán csiszolópapír befogók.

Régen is készítettek hasonlóakat az asztalosok. Fából karkikát vágtak, azokat összeragasztották megfelelő magasságúra, majd esztergálták. Aztán jött a neheze. Rögzíteni a csiszolópapírt. Többféle megoldás született. A ragasztáson kívül kialakult olyan megoldás, aminél fecskefarkú vezetéket készítettek a henger palástjába és abba fogatták a papírt egy ékléc segítségével. A papírcsere így elég macerás volt.

Márpedig a cseregyakran szükséges. És pont itt van ezzel a rendszerrel a probléma. A papír hossza egy 19 mm átmérőjű hengercsiszolónál ~60 mm. Adott időegység alatt sokszor érintkezikugyanazon csiszolószemcse az anyaggal, ez hőt termel, ami az anyagotfel is melegíti,ésemiatt még gyorsabban kopik a szerszám (sok kis érdes szemcsére fura azt mondani, hogy szerszám, de lényegében az). Ha ezt kiszeretnénk küszöbölni, vagy növelni kell a henger átmérőjét (amivel elveszítjük a kis ívek megmunkálhatóságát), vagy oszcilláltatjuk a csiszolóanyagot. Ez a fel-le történő alternáló mozgás, ami - bizonyos anyagvastagságig - meghosszabbítja a csiszolóanyag élettartamát.

Amennyiben nem ragaszkodunk az extrém kicsi átmérőkhöz, akkor jó alternatívát nyújtanak a kétrészes hengercsiszolók.

A Felder kidolgozott egy gyors papírcserélési módszert és piacra dobta a kétrészes hengercsiszolókat.Ezek 45, 60 és 80 mm-es átmérőkben érhetők el.

A magasságuk 110 – 120 mm, ami lehetővé teszi a „folyópapír” gyors és gazdaságos felszerelését. A befogatást és a papír (vagy vászon) feszességét egy a henger palástjának nekifeszülő excentrikus kialakítású második, belső henger biztosítja.

Rendelkezésre áll a szerszám, de mire használjuk?

Az alap funkció a már említett íves belső ívek megmunkálása.

De ennél több feladatra is alkalmazható. Kis bíbelődéssel, élcsiszolót tudunk varázsolni az asztalos marógépből. Felszereljük a csiszolóhengert és a vezetővonalzót. Úgy állítjuk be, a stellert, mint egy egyengető gyalugépet. A lefutó oldalon a vonalzó élkörön fusson, az első vonalzót, pedig hangoljuk kis fogásvételre. Fontos: a különböző konstrukciójú gépeken a vezetővonalzó síkbeli állítása eltér. Van, amelyiken elől lehet ezt állítani, van, amelyiken a lefutón. Ez utóbbi esetben forgásirány váltással megoldható a beállítás. Ebben az esetben az élkört az „etető oldalra „állítjuk és egész egyszerűen a másik irányból adagoljuk az anyagot.

Ha a maróorsó dönthető, akkor szög alatt is képesek leszünk csiszolási feladatok elvégzésére. Ez fózolások esetében lehet nagyon hasznos.

Sajnos oszcillálásunk most sem lesz, viszont a tengely emelésével, vagy süllyesztésével a még nem használt csiszolófelületet is munkára foghatjuk. Vékonyabb anyagoknál csakúgy, mint deszka-, palló vastagságúaknál ez a módszer nagyon hasznos lehet, amennyiben nincs élcsiszológépünk.

 

Forrás:
feldershop.com
mima.de


Tetszett a cikk?