Mi az a lépcsőpók?

Lépcsőt készíteni nem egyszerű. Kényelmesen használhatót nehezebb. Szemet gyönyörködtetőt és kényelmeset a legnehezebb. Többféle lépcsőszerkezet létezik, ezek közül az öntött betonlépcsőkről lesz most szó.

A klasszikus húzott betonlépcső kialakítása több buktatót is rejthet. Amennyiben a zsaluzat nem volt elég pontos, vagy szerkezetileg megsérült („megborult” a zsaluhéj), jó eséllyel az asztalosnak kell azt helyrehoznia. Nem arról van szó, hogy levési a felesleget, hanem olyan burkolással kellaz alapot ellátnia, ami a lépcsőtervezés szabályainak megfelel és esztétikus.

Korábban minden egyes lépcsőlapot ki kellett sablonozni, vagy pontosan felmérni. Ezután jött a kirajzolás, majd a gyártás. A sablon pontosságán múlt, hogy a burkolás hogyan fog illeszkedni, és mennyire lesznek tökéletesek az illesztések.

Ehhez nyújt segítséget az úgynevezett lépcsőpók. A hat lábú…

Póknak becézik, de igazából közel sem az. Hálót nem sző és a hölgyeket se hozza nagyon lázba a megjelenése, maximum az ára. Ez utóbbi azonban hamar megtérül.

A pók arra szolgál, hogy segítségével az alakos formájú lépcsőfokokról is pontos sablont készíthessen az asztalos.

A használata egyszerű. Lefektetjük a lépcsőfokokra, majd a „lábait”, pontosan a lépcső sarkaiba húzzuk, illetve a rugdosó vonalát is „felvehetjük”. Ha ezzel végeztünk, meghúzzuk a rögzítő csavart és a pókot leemeljük a lépcsőről.

Ezután szabadon választott koreográfiák következhetnek. Vagy kartonlapokra visszük fel a lépcsőfok számát és a beállított nevezetes pontokat, vagy valamilyen könnyű HDF, MDF, rétegeltlemezre. Ezeket a műhelyben akár ki is vághatjuk, és ezek alapján tudunk kalkulálni.

Az, hogy a lépésmagasságot sikerült e közel azonosra kialakítani, más kérdés, de bízzunk abban, hogy legalább a fokok vízszintben vannak.

Forrás:
infoowalls.ru/hu/
hedue.hu


Tetszett a cikk?