Falvastagság-mérő

Utólag szerelhető beltéri ajtótokok helyszíni felmérésekor válhat fontossá, hogy milyen vastag az adott falszerkezet. Ezek a tokok többnyire 20-30 mm játékkal rendelkeznek, ami a tokborítást illeti. Legyen szó saját gyártásról, vagy gyári szerkezetről, fontos, hogy megtudjuk állapítani a fal vastagságát abban az esetben, ha valamilyen hagyományos tokszerkezet van beépítve.

A hagyományos tokszerkezetek elállnak a falsíktól, ezért a falvastagság mérése csak közvetett úton lehetséges, ha mérőszalagot használunk. A pontos mérést nehezíti, hogy a fal sok esetben nem sík, hanem hullámos, tehát változó a vastagság. Azt is meg kell ítélni, hogy a cserélendő tok bontásakor, milyen egyéb munkákat kell elvégeztetni, hogy a falnyílás fogadni tudja az új ajtótokot. Az ilyen munkák körülményesek tudnak lenni, mivel az utólagos tokok beépítése az utolsó mozzanat a lakótérben. Ez az jelenti, hogy a helység minden egyéb szakipari munkája kész. A padló, az esetleges falburkolatok készen vannak, a fal festése is megtörtént. Nekünk azonban előre tudnunk kell kalkulálni, hogy milyen méretekkel készüljön az ajtó. Fontos az is, hogy a fal függőleges és lehetőleg egyenes legyen, hiszen a borítások ide ülnek fel, és egy- egy elállás, vagy a függőtől való eltérés komoly problémák forrása lehet. Előbbi esztétikailag lesz kifogásolható, utóbbi hibás működéshez vezet.

Gyors méréseket tesz lehetővé az úgynevezett falvastagság-mérő. Akár több ponton is mérhetünk az eddigi módszereknél jóval kevesebb idő alatt. Az eszköz kinézete egy hatalmas tolómérőre emlékeztet. Tizedmilliméterek mérésére nincs szükségünk, az mérőeszköz így is milliméter pontosságot kínál.

Használata egyszerű, csak szét kell húzni és a falat közrefogva összetolni.  Az érték azonnal leolvasható és a mérési jegyzőkönyvbe vagy a felmérőfüzetbe lejegyezhető.

A Hedue falvastagság mérőjével a tok+ aljborítás szélessége is lemérhető!

A vastagságmérő hossza 82 cm, mérési vastagság 50 cm, nyílásméret maximális mérése 60 centiméterig lehetséges.

Tipp:
Akár beépített üvegszerkezetek, vagy filungok vastagságát is megmérhetjük.

Forrás:
hedue.hu


Tetszett a cikk?