Fúrósablon ledes világítási rendszerekhez

A ledes világításoknál jellemző probléma a vezetékek esztétikus elvezetése. Amennyiben több elem találkozik ez nem is akkora probléma, hiszen a nem látható oldalon egy nútot kell marnunk és így már el is tudjuk rejteni a vezetékeket.

 

De mi van akkor, ha az oldalak láthatók?

A Häfele Loox világítási rendszerhez szükséges volt egy viszonylag egyszerű megoldásra a vezetékek elvezetéséhez. A leggyorsabb és leg költséghatékonyabb eljárás a fúrás. A szerszám karbantartása töredéke a marószerszámokénak és az alapgép se kerül sokba. Bőven elegendő egy 30 Nm körüli 1200 1/perc fordulatszámmal működő akkumulátoros fúrógép.

A probléma sokkal, inkább azzal van, hogy a 18 mm- es lapanyagot hogyan fúrjuk meg anélkül, hogy az anyag belsejéből ne kandikáljon ki a fúrószár. 250-350 mm hosszú furat készítése még a leggyakorlottabbaknak se sikerül minden esetben szabadkézből. Az állványos fúrógép és a hosszlyukfúró sem tud ilyen munkahosszal mit kezdeni. Ezekkel a gépekkel, amúgy is körülményes lenne a művelet.

Ezért a Häfele tervezett egy sablont, ami leveszi a vállunkról a merőleges fúrás kézből történő nyavalyáit.

A sablon egy alaptestből, egy merőlegesen felszerelhető ütközőből áll. Erre az ütközőre lehet feltekerni a „hangtompítónak” kinéző három különböző méretű fúróvezető hüvelyt.

Az alaptest különböző vastagságú lapokhoz készült. 16,19, 25 mm. A 19 senkit se tévesszen meg, jó lesz a Mi 18-as lamináltlapunkhoz is. A test közepére is felhajthatjuk a hüvelyeket, amikor lapba kell furatokat készíteni!

A hüvelyek is három méretben érhetőek el. 8, 10, 12mm. Ennek megfelelően fúrószárak is rendelhetők. Ø 8/460 mm, Ø 10/460 mm, Ø 12 mm/250 mm. Ezek a fúrók teszik lehetővé a rendszerhez szükséges összes furat elkészítését.

A használat végtelenül egyszerű. A vezetékek és csatlakozók számára a 8-as (esetleg a 10-es) hüvelyt kell a lapvastagságnak megfelelő oldalra rögzíteni, majd a jelölt helyen fúrni. Javasolt a fúrás közben többször kijáratni a forgácsot.

Nem csak a vezetékeknek fúrhatunk, hanem a szenzorok, kapcsolók számára is. A készletben ezért van a 12-es fúró. Ehhez a 12-es hüvelyt az alaptest lapjába tekerjük (bár van olyan szenzor, amit élbe kell fúrni!). Itt célszerű mélységhatárolót használni.

Ezzel a fúró szettel, lényegesen gyorsabban és pontosabban tudjuk elvégezni a ledes építőelemek beépítését.

 

Forrás:
haefele.de


Tetszett a cikk?