A bútorlábak (szoklilábak) új korszaka

A korpuszelemek tervezésekor már jó előre figyelembe kell venni néhány olyan dolgot, amit valljuk be, el szoktunk hanyagolni. Pedig ha logikusan végiggondoljuk, akkor sok minden múlik ezeken az apróságokon. Két fő dologra hívnánk fel a figyelmet. Az egyik az anyagi oldal, a másik a kényelmi. Legalábbis nekünk, asztalosoknak mindkettő nagyon fontos. A többi előny mindkét oldalon lecsapódik, tehát az ügyfél is érezni fogja, hogy prémium terméket kap.

A korpuszok készítésénél a lábazat kialakítása nagy változásokon esett át. Nagyon régen ez egy anyagból készült az oldallal, vagy külön került felszerelésre egy káva gyanánt. A fő terhelést ezek az elemek viselték. Bizonyos idő és különböző behatások során a szekrények megrogytak, tönkrementek. Ehhez egy kisebb csőrepedés is elég volt. Ezt küszöbölték ki azzal, hogy a konyhabútorokat egy kis emelvényre helyezték. Rendszerint 10x10 cm-es metlaki burkolatú megoldással találkozhattunk. Ez megoldott egy problémát és helyette kaptunk pluszba párat. Egyenes vonalvezetésű konyhabútoroknál ez járható út volt valamelyest, de egy modern „U”, „G” vonalvezetés vagy konyhasziget esetén már nem állja ki az idő próbáját, és az asztalos béketűrése is kétséges.

Az igazi megoldás az állítható műanyag lábakkal jött el. Ezekkel a bútorelemek készítése leegyszerűsödött és immáron normális szintezési lehetőség is elérhető volt. A szekrények alsó traktusának eltakarását az úgynevezett szokli tette lehetővé. Évekig boldogságban használtuk ezeket, de valami hiányzott. No, nem az a felfázás, amit a szekrények szintezése közben szenvedtünk el a hideg padlóburkolaton, miközben a vízmérték libelláját igyekeztünk jobb belátásra bírni. Hanem a kényelmes állítás, amikor pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk és az egyből kézzel is fogható.

A Häfele gondolt egyet és a lábakat megreformálta. Teszem hozzá azonnal, hogy kis túlzással, de ezzel egy csapásra asztalosok ezreit szabadította meg a hátfájdalomtól, az idegeskedéstől és a vesék folyamatos trenírozásától. Az AXILO 78 egy olyan komplex moduláris rendszer, amit csak az nem értékel, aki nem használja. Nézzük meg a főbb ismérveit.

Ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyen (hátkímélő módon) beállíthatók a korpuszelemek.

A direkt a lábakhoz kifejlesztett csuklós szerszám segítségével felére csökkenthetjük a műveletet, mivel egyidejűleg lehet állítani a magasságot, közben pedig a vízmérték is figyelhető.

Ez egyébként kézzel és akkus behajtóval is használható. És szükség is lesz a gépi fordulatra, mivel a menetemelkedésnek és az áttételezésnek köszönhetően sokszor kell a csuklónkat forgatni. Viszont el lehet felejteni a pajszerolást, ami olykor előfordul. Mivel az amúgy is tehetetlen kamraszekrényeket más lábakkal szinte lehetetlen beállítani. Főleg a hátsó lábaknál, ahol Hulk, vagy Popey alkarral rendelkező kollégák akár komolyabb zúzódásokat is elszenvednek a cél érdekében. Az akusztikai visszacsatolást, most nem említeném meg.

Sarokszekrény esetén is könnyen elérhető a láb. Amennyiben rövidnek bizonyul a szerszám hossza (cikkszám: 637.76.360) (660 mm), akkor csatlakoztatható rá egy 323 mm-es hosszabbító (cikkszám: 637.76.361) is. A 35 mm-es lábhoz is hatékonyan használható.

PRECÍZ BEÁLLÍTÁST BIZTOSÍT A FINOMMENET

Sokszor olvashatjuk, hogy az állító szerszám drága. Vizsgáljuk meg ezt egy másik szemszögből! Mivel manapság a munkaidő a legdrágább, és ha ezt a felére csökkentjük, akkor már nem is olyan drága. Eddig vagy egy ember hosszú ideig állította be – nem kevés fáradtsággal – a lábakat, vagy egy ember állította, a másik pedig a vízmértéket ellenőrizte. (Megjegyzés: Nemrég írtunk a digitális vízmértékekről (LINK), melyeknél hangjelzés segít a helyes szint elérésekor. Azonban ebből is kettőre lenne szükség és ebben az esetben már jóval drágábbra jövünk ki.) Ezt a munkafolyamatot tudjuk lecsökkenteni, kényelmesebbé tenni. A másik érv a drága szerszámmal szemben, hogy amennyiben egy asztalos ezzel a szerszámmal megy beállítani egy szekrényt, ott a megrendelő is azt fogja látni, hogy egy felkészült, precíz szakembertől rendelte meg a bútort.

[Ráadásul pl. a JAF Holznál van egy akció: amennyiben valaki egyben megvásárol 200 db lábat + felfogató talpat – akár különböző méretekben –, akkor fele áron kapja a szerszámot.]

A szerelőtalpas változatnál 60-tól 200 mm-ig találunk lábakat a célnak megfelelően (60, 80, 100, 125, 150, 180, 200 mm) (cikkszámok: 637.76.351-től 637.76.357-ig). A 60 mm-es mínusz 7 millimétert állítható vissza, minden további méret mínusz 10 mm-t, felfelé pedig minden méret plusz 20 mm-t állítható, így teljes az átfedés a méretek között. Fontos megemlíteni, hogy más gyártóknál ez az intervallum sokkalta kisebb, tehát a szabadságfokunk is erősen korlátozott.

A felfogató talpak szögletes (cikkszámok: 637.76.333 és 637.76.334) és háromszögletű (cikkszámok: 637.38.340 és 637.38.341) változatban érhetők el, és mind a két változatnál van csavarozható és CNC-vel történő előkészítés után beüthető változat is. A háromszög-felfogató alkalmas a saroknál mindkét oldalon lábazati feszítő elhelyezésére.A szerelőtalpak önmagukban is alkalmasak a bútorok mozgatására (csúsztatás), így nem törnek ki a lábak, illetve szállítás esetén sokkal stabilabb marad a szekrény.

Egy új innovációnak köszönhetően elérhető már a láb 38–45 mm-es állíthatósággal (cikkszám: 637.76.460). Itt már nincs szükség külön felfogatóra, hanem 35 mm-es furatba (14,5 mm-es süllyesztéssel) kell beütni a lábat és egy csavarral rögzíteni. Ezáltal nagyobb helykihasználást eredményez a szekrényben. (Kis szokli, nagyobb rakodótér.) 

Az Axilo-rendszer egyik nagy újdonsága a szoklirögzítési lehetőségek. Ebből mindjárt kétfélét is kapunk. A „sima” lábazati klipsz elérhető csavarozható (cikkszám: 637.38.054) és beüthető változatban (cikkszám: 637.38.063). Sokan használják a műanyag (fémhatású) lábazatokat, ezekhez szintén van klipsz (cikkszám: 637.38.354).

A másik megoldás a szerelőtalpakra csatlakoztatható „Lábazati feszítő” (cikkszám: 637.47.490). A feszítő használatánál a lábazat felső fele felfekszik a szerelőtalphoz, az alja pedig a lábnak támaszkodik, így biztosítva, hogy a lábazat függőleges legyen. A lábazati feszítő használata esetén magasságban 5–10 mm-t lehet állítani. Szintén új fejlesztése a Häfelének, hogy ezekhez a lábakhoz létezik már távtartó gyűrű is (cikkszám: 637.76.422), mely 10 mm-es magasságemelést biztosít. Ebből akár több is egymásra helyezhető, így biztosítva egy nagyobb szinteltérés kiküszöbölését.

Mindezeken túl a talpak úgy is felszerelhetők, hogy a szekrény oldalának függőleges terhelését felvegye. A szoklit érdemes a korpusz síkjától 20–40 mm-rel hátrébb helyezni, úgy lesz esztétikus és nem utolsósorban praktikus a lábazat. Így elkerülhető, hogy a fenék meggörbüljön, vagy netán elváljon a végigfutó oldaltól. Azt gondolom, hogy régóta vágytunk egy ilyen komplex szolgáltatásokkal bíró lábra. A Häfele kitalálta, rendszerbe kovácsolta és az asztalosoknak átnyújtotta azt, amire titkon, legbelül vágytunk.

Illusztrációk
https://bestawards.co.nz/ product/non-consumer/ designerscope-ltd-1/axilocabinet-leveling-system/
Fehér Csilla JAF HOLZ Ungarn Kft. Termékcsoport-támogató, belső értékesítő (kiegészítő termékek)

 

 


Kapcsolódó dokumentum:


a-butorlabak-szoklilabak-uj-korszaka


Tetszett a cikk?