Moduláris LED-világítás a Häfelétől

A LED-technológia fejlődése az elmúlt 10 évben rendkívüli mértéket öltött. A korábbi halogén spotok helyébe olyan felhasználóbarát termékek érkeztek, amelyek új lehetőségeit kiaknázhatjuk. Nemcsak arról van szó, hogy rengetegféle megoldással tudunk a bútorainknak pluszfunkciót adni, de komoly látványelemmel is gazdagodik a termék.

Ez már önmagában értéknövelő tulajdonság. Azonban van egy kis probléma a képlettel. Sok gyártó gondolkodik rendszerben, de ezek sok esetben nem teljes értékűek, valami mindig hiányzik. Két fő problémát neveznék meg. Az egyik a vezetékekkel történő, sokszor akrobatikus elemeket is követelő munka a végszerelésnél, a másik a törpefeszültséggel végzett munka. Ez utóbbi talán a legnagyobb veszélyforrás. Ugyan 12–24 V-os rendszerről beszélünk, de a helyes polaritás, a forrasztások minősége és azok szigetelése tartogat kockázati tényezőket. 60 W-os tápegység esetében is már 5 A az áramerősség, ami nem kevés. Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, azonban pár rosszul elkészített és nem megfelelően szigetelt forrasztás komoly problémákhoz vezethet!

A Häfele megalkotott egy felhasználóbarát, jól tervezhető (és nem utolsósorban könnyen árazható) rendszert. Ez teljes átjárást biztosít a különböző platformok között. Például kombinálhatóak – akár egy szekrényen belül is – a 24 V-os és a 12 V-os feszültségű elemek.

Egy trafóról vezérelhetünk akár több kapcsolót is. (Pl. nyitásérzékelős kapcsoló a fiókban, de a felső szekrénynél ugyanarról a trafóról egy fényerő-szabályozós LED-et is működtetünk.) De akár több trafót is össze tudunk sorolni, ha a LED-ek teljesítménye ezt kívánja. Kombinálható! A LED-szalagot LED-lámpákkal és egy szekrénybe építhető bluetooth-os hangrendszerrel is párosíthatjuk. Van lehetőség beépített USB-töltők elhelyezésére.

Kapcsolók esetében a nyitásérzékelős, a rejtett, a fényerő-szabályozós, a távirányítós stb. rendszeren felül már akár telefonos applikáción keresztül is vezérelhetők a LED-világítások.

Mivel minden mindennel kombinálható, így a lehetőségek tárháza határtalan.

A legszebb az egészben, hogy a Häfele Looxot bútorkészítők számára fejlesztették – akik az esetek nagy többségében nem villanyszerelők –, így nem kell, sőt nem is szabad forrasztani. Minden vezeték, csatlakozó gyorscsatlakozóval van ellátva. A tévedések elkerülése érdekében csak azonos színt lehet csatlakoztatni a megfelelő helyre. Pl. a sárga fogadó és csatlakozó mindig 12 V, a zöld 24 V. A kapcsolók helye mindig fekete. Ezek a csatlakozók formára sem egyformák, így nem is lehet bedugni pl. a zöldet a sárgába.

A LED-szalagok végére is klippes gyorscsatlakozók kerültek, melyek úgy vannak elkészítve, hogy ne tudjon kicsúszni a LED-szalag a klipszből.

Mivel a gyorscsatlakozók érintésvédelmi szempontból is megbízhatóak, így sem a felhasználóknak, sem a bútorgyártónak nem kell attól tartania, hogy nem villanyszerelő helyezte üzembe a rendszert. Ráadásul nem kell külön villanyszerelőt megbízni a rendszer üzembe helyezésével – esetenként várni rá –, hanem a gyártás során már minden elkészíthető. Eleve sokkal gyorsabbá válik a szerelés és így költséghatékony is.

A Häfele LED-világításai minimum 30.000 üzemórára vannak bevizsgálva – ami nem azt jelenti, hogy ekkor tönkremegy, hanem, hogy ekkor csökkenhet a fényerő.

Szigorú elvárás ezeknél a LED-eknél, hogy a fény színhőmérséklete mindig azonos legyen. Tehát, ha beépítünk egy 3000 kelvines – meleg fehér – LED-et, és két év múlva ki szeretnénk egészíteni, akkor is ugyanolyan színhőmérséklete kell, hogy legyen, mint az új 3000 kelvines LED-nek. Ezt a tulajdonságot az biztosítja, hogy a Häfele LED-eket Samsung csippel gyártják.

A megfelelő feszültséget biztosító kapcsolóüzemű tápegység kialakítása is példaértékű, melyet masszív tokozás és karcsú mérete jellemez.

128x50,5x14 mm-es befoglaló méretével és 20 W-os teljesítménnyel kiválóan alkalmas fiókok belső megvilágítására egy korpuszon belül. Természetesen nagyobb teljesítményű tápegységek is választhatóak. Ami különösen fontos lehet, hogy a világ összes dugaljához megtaláljuk a szükséges kábeleket, a végükön megfelelő villásdugóval.

Érdemes tehát a Häfele Loox-rendszert közelebbről is megismerni és a számos lehetőséget a saját projektjeinkbe integrálni.

Forrás:
Häfele.de
www.jafholz.hu
Fehér Csilla
JAF HOLZ Ungarn Kft.
Termékcsoport-támogató,
Belső értékesítő (kiegészítő termékek)


Kapcsolódó dokumentum:


modularis-led-vilagitas-a-hafeletol


Tetszett a cikk?