Csapvíz, tisztított víz és vízkőmentes otthon

A Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja. A földi élet is vízben kezdődött, és ma is létszükségletünk, sőt erőforrásként, közlekedési folyosóként is használjuk. Korábban luxusnak minősült, de a mai otthonokban teljesen természetes és elvárt komfort a vezetékes víz megléte.

De pontosan mi is folyik a csapból? Az ivóvíz Magyarországon elsősorban felszín alatti vízből (legnagyobbrészt rétegvízből és parti szűrésű kutakból) származik. Az ország nagy részén jellemzően közepesen kemény vagy kemény az ivóvíz! Ez egészségügyi szempontból nem is jelent problémát, mivel a kemény víz a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. A túl lágy ivóvizű településeken más forrásból kell gondoskodni a megfelelő magnézium- és kalciumbevitelről szervezetünk számára, hiszen szükségünk van rá!

Akkor mégis miért is érdemes védekezni a vízkő ellen? Mert a kemény víz ugyan az emberi testben nem, de egyéb területeken számtalan problémát okoz, amikor kicsapódik, lerakódik a belőle származó ásványi anyag. Ezek hatásai jellemzően többletköltségeket jelentenek a háztartás számára, az ellene történő „küzdelem” ráadásul extra környezetterheléssel is jár.

Ilyen jellemző probléma a vizes berendezések (mosógép, mosogatógép, vízmelegítő) és a vízzel érintkező szerelvények (szifonok, vízvezetékcsövek, szűrők, zuhanyrózsa stb.) élettartamának csökkenése.

A kemény víz miatt nagyobb lehet ezen berendezések villamosenergia-fogyasztása, hiszen kevésbé hatékonyan tudnak működni, gondoljunk csak a fűtőszálakra rakódott vízkőrétegre! Több mosóporra, mosogatószerre lehet szükség, valamint a ruháink is gyorsabban fakulnak ki, válnak kevésbé puha tapintásúvá, amennyiben nem lágy vízzel mosunk. Több vegyszer, tisztítószer fogy takarítás során, hiszen a vízkőlerakódásokat is rendszeresen el kell távolítani, ráadásul a vízköves – érdessé váló – felületen a kórokozók is jobban megtapadnak (az esztétikai problémákról nem is beszélve). Fontos szempont lehet a takarítással töltött időráfordítás is, mely lágyított vizű háztartás esetén nyilván kisebb. A kemény víz miatti vízkőképződés továbbá költséges problémákat okozhat a szaniterekben is: a gyorsan elhasználódó betétek, így a csapok csöpögése jellemző hibajelenség. A vízkő ellen vízlágyító berendezésekkel lehet védekezni, ezek működési elve nem igazán szaklapunk tárgya. A lényeg, hogy a berendezés megköti a vízben lévő kalcium- és magnéziumionokat, amelyek a víz keménységéért felelősek és a vízkövet okozzák. Új építésű lakás, vagy alapos felújítás esetén érdemes időben, már a tervezés során, egy ilyen készülék beszerzését meggondolni, és a hálózatot ennek megfelelően kialakítani. A hálózati vízzel a vízkőképződésen túl egy további emlegetett probléma is lehet: ez pedig az ólomtartalom! A gerinchálózatokban a régi típusú ólomcsövek kiváltása már jellemzően megtörtént, a bekötővezetékek cseréjét a szolgáltatók fokozatosan végzik. Az épületeken belüli hálózatok régi (leginkább műemléki jellegű) építésű házak esetében tartalmazhatnak ólomcsöveket, amelyek a szennyezés forrásai lehetnek. Jó tudni, hideg vizet a fogyasztás előtt kifolyatva még ólomcsövet tartalmazó hálózatokban is sokszor határérték alá csökkenthető az ivóvíz ólomkoncentrációja. Mindenesetre a lágyítás mellett az ivóvíz szűrése is szükséges lehet az adott körülmények között, főleg, ha a lebegő szennyeződésektől és a klór fogyasztásától is meg kívánjuk kímélni magunkat. Érv lehet emellett még, hogy a teák és kávék a szűrt víznek köszönhetően jellemzően ízletesebbek és élvezetesebbek lesznek. A kellemesebb íz nagyobb mértékű vízfogyasztásra buzdítja az embert, ez nyilvánvalóan egészséges, valamint elmondható, hogy a szobanövények is hálásak lesznek, ha ilyen kezelt vízzel kerülnek öntözésre. Kiváltva a palackos ásványvizeket, kevesebb lesz a műanyag háztartási hulladékunk is. (Az már a szerző magánvéleménye, hogy a sokat utaztatott és műanyag palackban ki tudja, mióta tárolt bolti „ásványvíznél” a kezeletlen csapvíz is jobb és környezetbarátabb lehet.) Mindenesetre a szűrt és lágyított víznek helye van a modern otthonokban! De mégis mivel jár ez egy asztalos vállalkozó számára?

Amennyiben beépített bútorokkal, például konyha- és fürdőszoba-berendezések gyártásával foglalkozik, akkor egy korszerű otthonban a szokásos villany-, gáz-, fűtés-, csatornahálózat vezetékei mellett a szűrt és a lágyított, adott esetben a hagyományos kezeletlen víz csöveivel is találkozni fog. Mindezekből értelemszerűen hideg/meleg változat is előfordulhat, a fűtéscsövekről nem is beszélve... A berendezések, pl. gépek vagy csaptelepek bekötését jellemzően alvállalkozó szakember végzi, mégis figyelemmel kell lenni a bútor megtervezésénél ilyen összetett vízhálózat esetén, hiszen helyet kell adni a megfelelő beüzemeléshez, karbantartáshoz. Szűrőberendezések esetén találkozhatunk a bútorba rejtett megoldásokkal is. Ezek esetén betétcserekor nedvesség szivároghat ki, ezzel is számolnia kell a tervezőnek az anyagválasztás és az összeépítés során.

Már inkább esztétikai és ergonómiai kérdés, de megoldásokat kell tudni ajánlani a többféle vízhez való „hozzájutáshoz” is. Igen: jellemzően 1 mosdó- vagy mosogatótálcához kettő csaptelep felszerelésére lesz szükség. Lágyított víz vagy csapvíz általános használatra és szűrt víz fogyasztásra, valamint főzésre (plusz a megfelelő kiállások a gépek számára). Ez sok esetben nem is annyira egyszerű… Ugyan nem nagy kihívás egy mosogató számára két lyukat fúrni, de egy letisztult, minimalista konyha esetében nem biztos, hogy szerencsés a több darab csaptelep beépítése! A designon túl egy minikonyha esetében lehet, hogy erre hely sem áll rendelkezésre!

Erre a kérdésre a válasz a kombinált csaptelep: egy mozdulattal megoldható a váltás a normál csapvíz és a szűrt víz használata között. Egy felmérés szerint a konyhai csaptelepet átlagosan napi 75 alkalommal használjuk, ezért jogos elvárás egy ilyen szaniterrel szemben, hogy ne csak esztétikus, hanem könnyen és sokoldalúan is használható legyen. Remek példa erre a Blancótól a Trima kombinált csaptelep, mely krómozott felületével, hagyományos formájával, a márkára jellemző minőségével emelkedik ki. Blanco Fontas nevű kombinált csaptelep pedig az összes kapcsolódó gránitmosogató színében rendelhető – ez kilenc változatot jelent. Ez a csaptelep két különálló kifolyóval rendelkezik, így biztosítja, hogy a vezetékes víz egyáltalán ne érintkezzen a tisztított vízzel. A modern tervezésű magas formája kényelmes használatot biztosít még nagyobb edények mosogatásánál is, az esztétikus megjelenésen és az egyszerű használaton túl a háziasszonyok (és a házias urak) ezt is értékelni fogják.

Felhasznált források:
blancomania.hu
bwtviz.hu
eea.europa.eu
eltetoviz.hu
inouthome.hu
konyhaplaza.hu
viztisztitokeszulek.eu
vizetiszom.hu

 


Kapcsolódó dokumentum:


csapviz-tisztitott-viz-es-vizkomentes-otthon


Tetszett a cikk?