Popszegecselés könnyedén

A fa- és asztalosiparban tevékenykedők olykor találkoznak olyan szakmaidegennek tűnő megoldásokkal, melyek alkalmazása mégis elkerülhetetlen. Ilyen megoldás az oldhatatlan kötések közül a popszegecs felhasználása.

Ez a szegecstípus könnyedén alkalmazható, de ha el szeretnénk távolítani, nagyobb átmérők esetében már tíz szegecshúzást követően elkezdhet fájni a markunk. Arról nem is beszélve, hogy olykor a szegecs is kifog rajtunk, mert egyszerűen nem adja meg magát.

Eddig is léteztek nagy erőkarral működő szegecshúzók, de ezek hátránya, hogy szűk helyeken nem alkalmazhatók és relatíve nehezek. Természetesen ezekből is készülnek kisebb változatok.

A mechanikus eszközök mellett a sűrített levegővel működő szerszámok is megjelentek. Itt viszont a segédenergia a korlátozó tényező, az erős levegőtömlőről nem is szólva.

Szerencsére léteznek már olyan adapterek, amelyekkel rövid és hosszútávon is jól lehet dolgozni. Egyszerű felépítésűek és használatukhoz csupán 40-50 Nm körüli nyomatékkal rendelkező akkumulátoros csavarbehajtóra van szükségünk.

Az adapter egy készletben érkezik, amiben a különböző szegecsátmérőkhöz tartozó fejek is megtalálhatók. A negyedcollos hatszögletű befogás masszív nyomatékátvitelt biztosít. A használat egyszerű: kihajtásra (bal irányváltás) állítjuk a fúrót és addig forgatjuk a gépet, amíg kattogó hangja nem lesz az adapternek. Ekkor tudja fogadni a popszegecset. Jobb forgásiránnyal tudjuk a szegecset „húzni”. A kattanást követően a kötés elkészült. Ezt követően ismét visszahajtásra kapcsolunk, és a szegecs szára így kivehető. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a szegecs, vagy nem végzünk. Az alkalmazott fordulatszámra oda kell figyelni, ez gyártónként különböző lehet. A szegecshúzó adaptereket általában 200-700 fordulat/perces tartományban vásárolhatjuk meg, gyártóktól függően.

 Sajnos az elnyírt száraknak nincs gyűjtődoboza a szerszámon, mivel zárt a rendszer. Más tekintetben egy nagyon komplex, hatékony és biztonságos segédeszközről van szó.

Minden olyan lemezmunkánál, ahol a popszegecselés az autentikus kötéstípus, alkalmazható. Árát tekintve alig kerül többe, mint egy jó minőségű mechanikus popszegecshúzó.

 

Forrás:
szerszamcity.hu
fortum.hu


Tetszett a cikk?