Adatmentés a faiparban

Egyre több digitális eszköz vesz körbe minket a mindennapokban, és a műhely vagy az iroda sem kivétel ez alól.  Míg az okos eszközök adatmentése rendszer és applikációk szintjén a legtöbbször megoldott, a régebbi asztali gépek és laptopok egy időzített bombát rejtenek.

A már említett okos eszközökön a fél életünk dokumentálva van, de a hagyományos számítógépek is tartalmaznak olyan fájlokat, dokumentumokat esetleg programokat, amelyek elvesztése beláthatatlan következményekkel járhat.

A szó szoros értelemében vett elvesztés sem ritka manapság, hiszen sok hirdetés szól arról, hogy laptopot hagytak vagy rosszabb esetben loptak el, amit gazdájuk igyekszik megtalálni. Alapvetően mi magunk a gépen található adatainkat féltjük, nehogy rossz kezekbe kerüljenek, vagy végleg elvesszenek.

Persze sokan eleve a „felhőt” használják fontosabb adataik ideiglenes vagy hosszabb távú adattárolására. Ez azonban, egy viszonylag friss technológia (Marika néni titkos pácreceptjét 2001-ben gépeltük be Wordbe. Amellett, hogy ez pótolhatatlan, vagy egy régi mentésként csücsül egy merevlemezen, vagy CD-n.), de az esetek többségében lapulnak olyan dolgaink a háttértárolón, amiről csak tudjuk, hogy „megvan”, és majd ha kell, „elővesszük” (a tolvajoknak ritkán kellenek az adataink, sokkal inkább a „vasra” van szükségük. A merevlemezt, vagy SSD-t kihajítják a kukába. Kicserélik és megválnak a masinától némi anyagi haszonért cserébe.).

De működik!

És itt jönnek a problémák. Ha a gép működik ugyan, de nincs a birtokunkban, még van esély… Ám ha a számítógép egyszer csak „úgy dönt”, hogy feladja, akkor sok esetben már nehéz az adatokat kiolvasni az információkat.

Rengeteg gép üzemel a mai napig merevlemezről. Ezek, bár sokkal megbízhatóbbak, mint 10-15 éve, mégis egy mechanikus egységek, amelyek azért érzékenyen reagálnak hőingadozásra, mechanikus behatásokra.

A mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD technológia lényegesen gyorsabb a winchestereknél, de van hátulütője alkalmazásuknak. Mégpedig a folyamatos kondíciócsökkenés (ezt egyébként egy program figyeli is, ha feltelepítettük). Az SSD-k már a többedik generációnál tartanak, tehát minél újabbak, annál biztonságosabbak (azért vannak olyan konstrukciók, amik kifejezetten kerülendők!).

Akkor most mi is a probléma?

Az idő!

Ha jobban belegondolunk, hogy a használt gépparkunk mennyi idős, lehet, magunkba roskadunk és kicsit gyöngyözni is kezd a homlokunk. Főleg ha bevillan, hogy az egyik számítógép vezérlésű gépünkön még Windows XP fut ráadásul. Ami eleve már nem is kap frissítéseket, de a rá feltelepített keretprogram és a hozzá tartozó megírt programok egy minimum 10 éves merevlemezen „laknak”.

Mi a teendő?

A legegyszerűbb, ha keresünk egy szakembert. Amennyiben már azt tapasztaltuk, hogy a gép indulásakor az időt és a dátumot mindig be kell állítanunk, akkor a BIOS chip áramforrását biztos, hogy cserélni kell. Ez az esetek többségében egy CR 2032-es gombelem, de a gépbe bele kell mászni a cseréhez. Ez a kisebb gond!

A nagyobb az, amikor a rendszer leáll, összeomlik, induláskor (boot) rendszerüzenetekkel sokkol. Ezt a merevlemez kezdődő hibái ugyanúgy okozhatják, mint a sok áramszünetből fakadó hirtelen leállás. Utóbbit persze egy szünetmentes tápegységgel kiküszöbölhetjük, de sajnos azok is feladják a küzdelmet pár év után.

Több megoldás is van

Vannak olyan szoftverek, melyek telepítés nélküliek. Ezeket „portable” programoknak is nevezik. A lényeg, hogy kimásolva és egy másik (akár új) gépre átmásolva működnek tovább. Az ilyen reinkarnációk előfeltétele, hogy legyen másolatunk a programról és a fájlokról.

A telepítővel rendelkező programok köre már más tészta. Sok esetben ezeket nem kapjuk a géppel. Beszerzésük előfeltétele, hogy az új PC-vel majd újra használni tudjuk a megmunkáló egységet. De a már létrehozott fájlokat ekkor is ki kell mentenünk. Sokszor már itt is probléma van, hiszen a fájlokat nem a szokásos mentési protokoll alapján tároljuk a gépen, mint egy szövegszerkesztőnél. Sokféle megoldás létezik, ezért szintén azt tudom javasolni, hogy forduljunk szakemberhez.

Készíttessünk biztonsági másolatot, akár az egész háttértárolóról. És az sem árt, ha a mentést is elmentjük.

A legdrágább gép, amelyik áll!

 

Forrás:
sonline
ctctechnologies
nerdysolution
serverkraft
biosmaster


Tetszett a cikk?