Plexi az asztalosüzemből

Az elmúlt időszakban rengeteg helyen kellett plexiből készült védőfalakat felszerelni a járvány terjedését megelőzendő. A legtöbb asztalosüzem alkalmas plexi (PMMA) megmunkálására. Fúrás, fűrészelés, marás, csiszolás nem jelenthet problémát. Vagy mégis?

A megmunkálás során figyelembe kell venni az átlátszó vagy színezett anyag sajátos tulajdonságait. Nagy szakítószilárdság, alacsony súly (kb. 1,19 g/cm³) és nagy felületi keménység jellemzi a PMMA-t. Attól függően, hogy az anyag öntött (Plexi üveg GS) vagy extrudált (Plexi üveg XT), más-más paraméterekre lehet szükség.

A tervezésnél és a feldolgozásnál figyelembe kell venni a plexi műszaki tulajdonságait. Alapvetően a következők érvényesek. A plexik hőtágulása nem elhanyagolható. Ezt minden esetben ellenőrizni kell, mert meglepetések érhetnek minket. Az alkalmazott plexi típusától függően különböző lineáris tágulási együtthatókat kell figyelembe venni.Főleg nagyobb méretek esetében fordulhat elő, például, ha egy keretre rögzítjük a lemezt, hogy a hőtágulás miatt a műanyag lap elválik a rámától és meggörbülhet. De ha nem megfelelő a tárolás és a méreteket a környezeti hőmérséklettől jóval melegebb anyagra jelöljük, a beszerelésnél szintén méretváltozással kell számolni.

Tárolás

A plexi tárolásánál és szállításánál figyelembe kell venni a napsugárzás mértékét (fedetlen raktér esetén takarni kell a felületet)és a hőmérsékletet. Tárolása száraz, hűvös helyen, napfénytől védve történjen. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a védőfólia elválhat a felülettől, ami magával vonhatja a későbbi sérülések kockázatát. A fólia alá szennyeződés kerülhet, ami megkarcolhatja a felületet, vagy a megmunkálás során eltarthatja a lemezt az alátámasztástól.

Az élek védelmére ne használjunk PVC-ből, PUR-habokból, készült anyagokat. Természetesen a homokszemcsék és a fémszikrák sem tesznek jót a plexinek.

A plexi feldolgozásakor keletkező forgácsdarabokat, porszemcséket el kell távolítani. Egyes gyártók különleges szűrőket kínálnak. Ezek speciális bevonattal vannak ellátva és földelhetők, így ellensúlyozzák a statikus feltöltődést, ami nagyon kellemetlen tud lenni a feldolgozás során.

Fűréleszés és vágás

Akár merülőfűrésszel, lapszabász körfűrésszel vagy kézi körfűrésszel, dolgozunk, ne használjunk olyan fűrészlapot, amit faalapú anyagoknál szoktunk. Léteznek kifejezetten műanyagok számára fejlesztett körfűrészlapok. A vágás során kerülni kell a plexi „csapkodását”, mert elrepedhet, sőt bizonyos esetekben szilánkok válhatnak le nagy sebességgel. A 3-5 mm anyagvastagságú plexit fűrészelés közben hűteni kell. Mivel sok körfűrészgép nem rendelkezik hűtőfolyadék-ellátással, ilyenkor célszerű sűrített levegővel megoldani a hűtést.  

A Leuco a 193109 számú fűrészlapját ajánlja erre a célra (303 x 3, 2 x 30, Z = 84). 

A Leitz BrillianceCut technológiája, már 2017- ben Visionary Award díjat kapott. A szerszám használatával PMMA, PC alapanyagok szabásakor a konfekcionálást követően azonnal végezhetjük a polírozást és nem kell beiktatnunk a marási folyamatot. Ez vitathatatlanul nagy előny és egyben roppant gazdaságos megoldás.

A Freud LU4A szerszáma negatív homlokszögű, trapéz egyenes lapkákkal dolgozik. Két típusa szerezhető be: 250 mm átmérővel és 80 foggal, valamint 300 mm-es, 96 fogas. Mindkét lap 2,8 mm-es vágásrést produkál.

A fűrészelést 8-10 mm-es fűrészlap-kiemelkedéssel ajánlott végezni, de az anyag lebegését a védősisakkal minimalizálni kell.

Forrás:
dds-online.de
leitz.hu
freud.it


Tetszett a cikk?