Gardrób pillanatok alatt

A német Häfele sokunk vágyát teljesítette azzal, hogy a 2019-es kölni Interzum kiállításon bemutatta a DressCode elnevezésű moduláris gardróbrendszerét és a hozzá tartozó online tervezőszoftvert. A DressCode Konfigurátor segítségével akár táblagépen vagy laptopon is, már a helyszíni felmérés során képesek leszünk látványtervet „rittyenteni” az ügyfélnek. Mindezt gyakorlatilag pár perc alatt. Több változatot is készíthetünk, melyeket ezután az ügyfél és családja véleményezhet. Természetesen a 3 dimenziós megjelenítés egyúttal lehetőséget ad az egyeztetés során felmerülő kérdések megválaszolására – és a kért módosításokat is azonnal szemléltethetjük, magyarázhatjuk az ügyfél otthonában.


Ugyanaz a térelosztás, de eltérő megjelenés

Ez főleg azokban az esetekben jelent óriási előnyt a számunkra, amikor az ügyfélnek sem tapasztalata, sem konkrét elképzelése sincs a gardróbok területén. Ilyen esetekben ez a fajta vizuális megjelenítés és gyors módosítási lehetőség egyfajta tanulási folyamatot, teljes személyre szabottságot szavatol – és sokkalta könnyebbé válik a tervezés, valamint a kalkuláció. Egyébiránt a program kigyűjti a cikkszámokat, így már egy kész cikkszámlistával lehet megrendelni a termékeket! A program természetesen minden szükséges alkatrészt (pl. a megfelelő mennyiségű rögzítőfület és a gyorscsatlakozókat is) szerepeltet a cikkszámlistán.

A RENDSZER SOKSZÍNŰSÉGE

A DressCode lehetőséget kínál a hagyományos korpuszszerkezetű szekrények és a lassan, de biztosan teret hódító gardróbszobák nyitott keretszerkezetű bútorzatainak tervezésére és megvalósítására. Véleményem szerint ez utóbbit a lakberendezők fogják a leginkább értékelni, mivel olyan lehetőséget kapnak a kezükbe, mellyel csodálatos enteriőrt tudnak tervezni – kompromisszumok nélkül. Mindkét lehetőségben leginkább a gyorsaság, a precizitás, az utólagos módosítási lehetőségek (egyes elemek cserélhetők, más elembe helyezhetők), valamint a funkcionális vasalatok fogtak meg.

Hagyományos gardróbszekrényeket készíteni komplex vasalatrendszerrel eddig nem volt egyszerű, mivel sok vasa- latot innen-onnan kellett összeválogatni. Nem azt állítom, hogy lehetetlen, hanem azt, hogy sok tapasztalat kell hozzá. A gardróbok és a konyhaszekrények más „műfajt” jelentenek, de van bennük két közös momentum. Az egyik a hosszú életciklus, hiszen nem cserélgetjük őket túl gyakran. A másik az ergonómia és a funkcionalitás, melyek a majdani külcsínt fogják megkoronázni. Mert nem elég, ha valami szép kívülről, de a belbecsbe csempészett praktikum és funkcionalitás lesz, ami elvarázsolja azonnal – vagy idővel – az ügyfelet.

A DressCode Konfigurátor lehetőséget ad a tanulásra, ez is nagyon fontos része a rendszernek. Kötelezettség nélkül tervezhetünk szekrénybelsőket, megismerhetjük a különböző praktikus tárolókat, lifteket, fiókokat, akasztókat. A program kicsit még a kezünket is fogja abból a szempontból, hogy például kihúzható fiókot nem enged szemmagasság fölé elhelyezni.

A KERETRENDSZER TULAJDONSÁGAI

Kezdjük a sort az alumínium keretrendszerrel. A keretek és a kiegészítő elemek is fehér és antracit szürke színben is megrendelhetők, így a letisztult formavilágának köszönhetően illik minden berendezési stílushoz.

Akár a keretszerkezetű változatot vagy a korpuszba építhető megoldást választjuk, alkalmazható a szerszám nélküli szerelési lehetőség a Häfele összehúzószett (cikkszám: 803.17.997) segítségével. A raszterbe helyezés után az emelőnyelv elfordításával rögzíthető a beépítendő elem. A keretrendszer elemei az álló és a fekvő profilok. Az így összeépíthető keretek 566 milliméter mélységet tesznek lehetővé, ami vállfa és más ruhadarabok, kiegészítők számára ideális. A kereteket különböző szélességben szerelhetjük össze. A legkeskenyebb szekrényünk 420 milliméter, a legszélesebb 920 milliméter. A kettő között 520, 720 és 820 mm is szerepel. Ezek a méretek teszik lehetővé a különböző belső vasalatok fogadását. A programban azt is látjuk, hogy mekkora az a maradék hely, amit például az agglomerált lap alkalmazásakor el kell takarnunk. A keretek 19 mm vastagok, szintezhetők és egy kis L vasalattal ki is rögzíthetők a falazathoz.


Egyszerű, bevált megoldás a szekrény kirögzítéséhez

A keretrendszer alkalmazásával a beszerelési idő drasztikusan lecsökken – és utólagos kényelmi beállítások, esetleges elemek felcserélésére is van mód! A másik előnye ezen rendszernek az alkatrészek helyszínre történő szállítása és a helyiségbe „cipelése”. Mindenki találkozott már szűk lépcsőházakkal, tagolt belső terekkel, ahol a hagyományos korpuszokat lényegében úgy kell bejuttatni, hogy bármelyik pillanatban egy rosszul összehangolt mozdulat miatt sarkok sérülnek, tárgyak törnek. Mivel ennél a konstrukciónál alkatrészenként vihetjük a helyiségbe a terméket, nem történhet rongálódás. A szerelés közbeni porképződés is csupán a kirögzítésnél keletkezik.

Ha Häfele, akkor a Loox LED-rendszer sem maradhat el. A keretrendszerű megoldásnál az alukeretben is kialakították a helyet a LED-világításnak, ahol a LED-szalag helye opáltakaróval ellátott. Ebbe a profilba 8 mm-es LED-szalag helyezhető el.


A szélességi méretek utólag is módosíthatók, ahogyan a vasalatok sorrendje és pozíciója

DRESSCODE INTEGRÁLÁSA HAGYOMÁNYOS KORPUSZSZERKEZETBE

A hagyományos korpuszos megoldás esetében a kereteket és a fémpolcokat felváltja a laminált forgácslap, vagy egyéb faalapú alapanyag. Innentől kezdve majdnem minden a szokásos protokollok szerint történik. A lábazat megtervezése és a frontok nyitásirányának kigondolása után pár apróságot figyelembe kell vennünk.

Mivel a rendszer minden gardróbnál használható vasalattal rendelkezik, így letisztult, rendezett megjelenést tudunk biztosítani. Az elemek adott méretben és szettben is rendelkezésre állnak, de a kiegészítők önmagukban is hozzáférhetők különböző méretekben. A kihúzható keretekhez – melyek mind teljesen kihúzhatók, önbehúzással csillapítással ellátottak – rendelhetők pl. dobozok, cipőtartók, szennyestartók, bélelt ékszertartók. 500–1000 mmes korpuszszélességhez 16 mm, 19 mm (a bűvös szám, ami hazánkban csak egy kellemes emlék…) és 25 mm oldalfalvastagsághoz.

A rendszer tolóajtóhoz és nyíló ajtóhoz is használható, ezért a kihúzható keretekhez rendelhető távtartó, melynek segítségével nem okoz gondot a tolóajtó mögötti fiók kihúzása sem. Szintén teljes kihúzásúak, csillapított önbehúzással ellátottak a nadrágtartók is, melyek 500–1000 mm-es korpuszszélességhez – különböző oldalfalvastagsághoz – kaphatók. Az 500 mm-es 5 nadrág, a 600 mm-es 7 nadrág, a 800 mm-es 11 nadrág, az 1000 mm-es 15 nadrág elhelyezésére ad lehetőséget.


A DressCode Konfigurátort könnyű kezelhetőség jellemzi, minimális nyelvtudás mellett. Lényegében egy varázslót kell követnünk a tervezéshez.

A rendszer eleme még a kihúzható nyakkendőtartó, melyre elhelyezhető még egy kiegészítő tároló, melybe apró tárgyak helyezhetők el.

A rendszerhez tartozó gardróbliftet 440–610 mm vagy 600–1000 mm-es korpuszszélességhez lehet beépíteni. Akasztós rendszernél a szögletes mándlirúdban kialakították a LED-szalag helyét is, így kön - nyedén telepíthető a szekrénybe a világítás is.

Ha ajtó (akár nyíló, akár tolóajtó) kerül a gardróbszekrényre, akkor javasolt a nyitásérzékelős kapcsoló elhelyezése, így már az ajtó nyitásakor felkapcsol a szekrényben a világítás.


A fiók méretét a külméretből számítjuk


Ugyanaz a gardróblift kétféle szerkezetbe is beépíthető

Akár az alumíniumkeretes megoldást, akár a fa (laminált) korpuszos megoldást választjuk, azonos alkatrészek azonos szereléssel kerülnek beépítésre.

Az alukeretes konstrukció első ránézésre nem tűnik pénztárcabarát megoldásnak. Azonban, ha a gyors tervezhetőséget, a rendszer utólagos módosíthatóságát, bővíthetőségét és rendkívül gyors összeszerelését vesszük alapul (a megjelenésről már nem is szólva), akkor elmondható, hogy sokkalta kevesebb ráfordított idővel tudunk hatékonyan az ügyfelek kedvében járni.

Ami a korpuszos vasalatokat illeti, itt is elmondható, hogy a DressCode Konfigurátor segítségével megalkotott struktúra már az első percekben el fogja kápráztatni az ügyfelet, illetve a vasalatok sokszínűsége, funkcionalitása és praktikussága ötvöződik a gyors és egyszerű beépíthetőséggel.

 

Forrás:
haefele.de
www.jafholz.hu
Fehér Csilla
JAF HOLZ Ungarn Kft.
termékcsoport-támogató, belső értékesítő (kiegészítő termékek)


Kapcsolódó dokumentum:


gardrob-pillanatok-alatt


Tetszett a cikk?