Világítsuk meg a ruhákat is

A LED-ekkel kapcsolatban már azt hittük, hogy mindent láttunk és hallottunk, de mindenkit meg kell nyugtassak, hogy valahol ez a terület is olyan, mint egy útvesztő. Amikor azt gondolnánk, hogy nincs tovább, jön egy újabb ajtó, egy újabb ösvény, amin elindulva újabbnál újabb kalandok várnak ránk.

A LooxLED-rendszerről már írtunk nemrégiben, de akkor inkább a konyhák vonatkozásában tettük ezt. A gardróbszekrények világa is megköveteli azonban a mai kortól, hogy egy olyan világítási rendszerrel vértezzük fel, amely mind megjelenésében, mind funkcióit tekintve egyszerre szolgálja az ügyfél kedvét és az asztalosok érdekeit.

Olyan játszótere ez a fantáziának és a tervezésnek, ahol folyamatosan tanuljuk a rendszerben rejlő lehetőségeket, s igazából gyermeki lelkesedéssel várjuk az újabb kihívásokat.

Ez az infantilisnek tűnő kijelentés véresen komoly, de csak azok élik meg, akik egyszersmind nyugdíjazzák a forrasztópisztolyt, a szigetelőszalagot, a zsugorcsövet, a WAGO-kat és átadják magukat a LED-szerelés azon új dimenziójának, amit a Häfele LooxLED nyújt.

A GARDRÓBVILÁGÍTÁS MÁS PÁLYA

Minden bútornak megvan a maga funkciója és karaktere. A gardróbszekrény olyan tárolórészekből összeszervezett komplex egység, amit az asztalos vagy lakberendező az ügyfél igényeire szab. Ez a LED-világítás szempontjából is fontos.

A világítás feladata legtöbbször kettős. Hangulatot áraszt és funkciót lát el. Ezt lehet kettéválasztani, de lehet egységbe is szervezni. A Häfelének van már multi fehér – funkciótól és hangulattól függően változtatható színhőmérsékletű (2700–5000 K) – LED-szalagja. Így egyetlen profilba integrálva „keverhetjük” ki az ízlésünknek legmegfelelőbb színhőmérsékletet (833.74.370). A fények hangulatot teremtenek és ennek óriási szerepe van az otthonunkban is.


Oldalvilágítás retinasercegés-mentesen (833.74.845)

A GARDRÓB FÉNYTÉRKÉPE

Főfény Egy általános tolóajtós gardróbszekrény kihívás tud lenni fénytechnikailag is. Mivel egyszerre használhatjuk nappal és este, kell egy alap megvilágítás, ami két részből tevődik össze. Az egyik egy főfény, ami jellemzően a plafonon van elhelyezve és 5000–5500 kelvines színhőmérséklettel világítja be azt a teret, ahol az ügyfél a viselt ruházatot felpróbálja, és a tükörben ellenőrzi az összhatást. Az enteriőrtől függően két megoldás működhet jó ár-érték arányban. Az egyik a LED-panelok alkalmazása a plafonon. Ugyan direkt fényről beszélünk, azonban a LED-technológia által biztosított minimum 120°-os vetítési szög szépen elteríti a fényt, s nem fog erős árnyékokat okozni. A másik megoldás az indirekt, vagy szórt fény alkalmazása. Ennek lényege, hogy a falfelületekről és/ vagy a mennyezetről verődik vissza a fényforrás fénye. Előnye, hogy mindent beborít, nincs kifejezetten iránya, plasztikusan veszi körbe a tárgyakat, ezért árnyékot sem kapunk. Hátránya, hogy a visszaverődés következtében csökken az erőssége, valamint színes falakról visszaverődve változik a színhőmérséklete.


833.72.790

Helyzet adja az alkalmazást. Nem is a mi dolgunk igazából ezt létrehozni, de nem árt, ha hozzá tudunk szólni a témához egy egyeztetés során. Jellemzően a gardrób beszerelésekor is még egy normál 60 wattos izzó lóg a mennyezetről és ez okozhat később anomáliákat.

Irányfény, hangulatfény

A tolóajtós szekrények esetében (a harmonikaajtóra is igaz ez) kicsit meg van kötve a kezünk. Ha tükrös ajtó is van, akkor a koronába már nem ajánlott világítást szerelni, mivel az ügyfélnek lehet így egy látható aurája… Igazából nem is szokás gardróbszekrényre koronát szerelni, de láttam már – igaz, a mai napig vannak kétségeim, hogy kellett-e az oda?

Mi marad? A lábazat területe egy kiaknázatlan aranybánya. Megfelelő visszaállás esetében egy normál LED-profilt előre bemarhatunk, akár elemenként is. Ez lefelé világítva nem direkt fényt fog adni. Nagyon világos sem lesz tőle a helyiség és a többi fényünkbe sem fog beleszólni. Tehát teljesül az alcím. Ha RGB-technológiát alkalmazunk, megkapjuk a fejlesztett hangulatvilágítást. De nyugodtan használhatunk 4000 kelvines LED-szalagot is.

Amennyiben a szekrény kitölti a falnyílást, azt célszerű egy-egy passzléccel lezárni. Ha a passzlécet a korpusz síkjától visszább engedjük (ennek több praktikuma is van, mint tudjuk), akkor a szekrény oldala újfent fogadhat egy LED-profilt. Így U alakúra szervezett hangulat- és irányfényt kapunk, ami diszkrét, mégis ad annyi fényt, hogy tájékozódjunk a sötétben.

SZEKRÉNYFŐFÉNY

Ritkán alkalmazzuk, mert a szekrény mélységéből helyet vesz el. Amennyiben mód van rá, akkor viszont meghálálja a tulajdonos. A felső sín mögött kell profiltól függően 20–25 mm-es luftot hagyni a korpusz függőleges síkja előtt. Ide bemarva a profilt, egy kellemes, enyhén direkt fényt kapunk, ami nem jut a szembe, mivel a sín csodálatosan kitakarja. A tolóajtók zárt állapotban kitakarják a fényt, ezért ajánlatos időrelével ellátott mozgásérzékelőt alkalmazni a kapcsolásra.

Két legyet ütünk egy csapásra. Mivel a fény a szekrény belsejéből „támad”, ezért az ajtók előtti részt kevésbé világítja be, tehát nem zavaró. Ez minden napszakra érvényes. A másik, hogy a szekrény tetejéről érkezik a megvilágítás, ezért egy fényfátyolt kapunk, ami a kihúzott rekeszeket, kosarakat, fiókokat is megvilágítja kihúzott állapotban.


15°-os megvilágítás látható profillal (833.71.931)

AKASZTÓS FÉNYEK

Az akasztós szekrények nevükből eredően egy mándlirudat tartalmaznak (a kihúzható vállfatartó nem a legszerencsésebb megoldás, de néhol van létjogosultsága). Mára ezek a rudak sem kerülhették el a LED-esítést, de sajnos a tapasztalat az, hogy kevésbé világítják meg a vállfán sorakozó ruhákat. Az egyik legjobb megoldás, ha ezt a szekciót vegyesen világítjuk meg.


Nem csak akasztós elemeknél alkalmazható az aláépíthető 833.74.898-as cikkszámú profil

Az akasztós szekrények számára kombinált fényforrás javasolt. A mándlirúdon túl a korpusz egyik, vagy mindkét oldalába süllyeszthetünk speciális profilt. Lényege, hogy nem világít a szemünkbe, hanem a kialakítása révén 25°-ban a ruhákat hosszában teríti be fénnyel. Ezáltal a színük, fazonjuk, mintájuk megfelelő rivaldafénybe kerül – és ez megkönnyíti a választást.

Amennyiben a süllyesztés nem kivitelezhető, vagy más terveink vannak, úgy egy 15°-os külső profilt is választhatunk. Ezt a profilt főleg az akasztórúd feletti lap elülső felébe ajánlott beépíteni. Kellően megvilágítja a ruhákat.

Amennyiben a szögletes formákat nem preferálja az ügyfél, mód van egy lágyabb esésű profil alkalmazására. Ez 45°-ban szórja a fényt. Ezzel is kiváló megvilágítást nyerünk.

PAKOLÓS ELEMEK

A hajtogatott ruhák fölé a különböző aláépíthető lámpákkal tudjuk a megfelelő világítást létrehozni. Több méret, szín és alakzat is segít a választásban. Ezek 6 mm vastagságúak, ami nagyon kedvező, mivel szinte észrevétlenek (leszámítva, hogy világítanak).

A Häfele kínálatában egyetlen fényforrással tudjuk megvalósítani az alá- és beépítést is. A lámpatest azonos, csupán megfelelő vastagságú keretet kell hozzá vásárolni. Beépítés esetén 2,6, míg aláépítésnél 16 millimétert fog a síkból kibújni a lámpa.

Van egy nagyobb felülettel rendelkező alternatíva is. Ez a 833.77.120 (meleg fehér), vagy a 833.77.121 (hideg fehér). Ezekből létezik besüllyeszthető változat is. Mindegyik konstrukció extra lapos is egyben. Illetve ugyanezek vannak kör alakúban is: 833.77.130, 833.77.131, valamint 833.75.100 és 833.75.101. Mindegyik lámpatest 24 voltos rendszerű.


Funkcionalitás, könnyű szerelhetőség és elegancia (833.74.031,833.74.041)


A 833.75.090 és a 833.75.091 5 mm mély süllyesztést igényelnek

KIHÚZHATÓ TÁROLÓK

A fiókok, kosarak esetében másféle fényforrást kell alkalmazni. A klasszikus megoldás itt is, hogy a fiók feletti lapba helyezzük az aluprofilt. Hátránya, hogy több fiók esetén minimum egy hevederrel el kell választani a fiókokat, ami pluszmunka. A jellemzően közézáródó csukódás miatt az esztétikum is sérülhet, bár a színekkel lehet kicsit ügyeskedni. Akár utólag is beépíthető a 833.87.020 cikkszámú, USB-ről tölthető, kis energiafelhasználású Häfele fényforrás. Automatikusan kapcsol fel és 15 másodperc elteltével kikapcsolja magát. A fiókok ideális világítását teszi lehetővé, minimális munkaráfordítással.


Felső lapba helyezett világítás


Mobil fényforrás, kis fogyasztással

KAPCSOLÓK, ÉRZÉKELŐK

A Häfelének sikerült olyan komplex, de mégis könnyen szerelhető rendszert megalkotnia, ahol sem a feszültségrendszerek, sem az áramerősségek nem jelentenek akadályt. A fényforrások kapcsolására is megannyi lehetőség kínálkozik. A teljesen automatizált megoldástól a kifejezetten mozgásra, közelségre reagálókon túl, az egyszerűbb manuális kapcsolásig. A különböző igényekre rengeteg megoldási lehetőség kínálkozik. Például akár 2–3 ajtós (lehet toló- vagy nyíló ajtós) szekrény esetén bármely ajtó nyitásakor felkapcsol a világítás.

PROFILOK BEÉPÍTÉSE

A profilok nagy része süllyesztést igényel. Ezt felsőmaróval éppúgy el tudjuk végezni, mint CNC-vel. Mindkét esetben célszerű „lefelé terelő” gyémántlapkás szerszám alkalmazása.

VEZETÉKEZÉS

A vezetékek karcsúak és kialakításukból adódóan egy 8 mm átmérőjű furaton átvezethetők. Ehhez egy komplett fúrószett áll rendelkezésre.

A Häfele Loox világítási rendszerhez szükség volt egy viszonylag egyszerű megoldásra a vezetékek elvezetéséhez. A leggyorsabb és legköltséghatékonyabb eljárás a fúrás. A szerszám karbantartása töredéke a marószerszámokénak, s az alapgép se kerül sokba. Bőven elegendő egy 30 Nm körüli 1200 1/perc fordulatszámmal működő akkumulátoros fúrógép. A Häfele sablonja leveszi a vállunkról a merőleges fúrás kézből történő nyavalyáit.

ALKALMAZÁSTECHNIKA

A sablon egy alaptestből és egy merőlegesen felszerelhető ütközőből áll. Erre az ütközőre lehet feltekerni a „hangtompítónak” kinéző, három különböző méretű fúróvezető hüvelyt.

Az alaptest különböző vastagságú lapokhoz készült: 16, 19, 25 mm. A 19 senkit se tévesszen meg, jó lesz a mi 18-as laminált lapunkhoz is. A test közepére is felhajthatjuk a hüvelyeket, amikor lapba kell furatokat készíteni.

A hüvelyek is három méretben érhetőek el: 8, 10, 12 mm. Ennek megfelelően fúrószárak is rendelhetők. Ø 8/460 mm, Ø 10/460 mm, Ø 12 mm/250 mm. Ezek a fúrók teszik lehetővé a rendszerhez szükséges összes furat elkészítését. A használat végtelenül egyszerű. A vezetékek és csatlakozók számára a 8-as (esetleg a 10-es) hüvelyt kell a lapvastagságnak megfelelő oldalra rögzíteni, majd a jelölt helyen fúrni. Javasolt fúrás közben többször kijáratni a forgácsot.

Nemcsak a vezetékeknek fúrhatunk, hanem a szenzorok, kapcsolók számára is. A készletben ezért van a 12-es fúró. Ehhez a 12-es hüvelyt az alaptest lapjába tekerjük (bár van olyan szenzor, amit élbe kell fúrni). Itt célszerű mélységhatárolót használni. A végeredmény egy komplex termék lesz, ahol a vasalatok adta szabad mozgás, funkcionalitás az élethez szükséges fénnyel párosul. 

 

Forrás:
www.haefele.de
www.jafholz.hu


Kapcsolódó dokumentum:


vilagitsuk-meg-a-ruhakat-is


Tetszett a cikk?