Kompakt méret, szerteágazó tudás

A Bosch jelenleg több olyan innovációval igyekszik a felhasználók kedvében járni, melyeket eddig csak a kifejezetten prémium kategóriás és ezzel együtt borsos áraikról híres gyártók mondhattak, vagy éppen nem mondhattak magukénak. Jelen esetben egy igen kezes jószággal akadtunk össze. Nézzük is meg tüzetesebben, milyen előnyöket rejt. A Bosch Professional mérőműszer divíziója teljes megújuláson esik át, ami több mérőműszert is érint. Mindezt egy nagyon impozáns és ez idáig hiánypótló komplex kiadvánnyal is alátámasztják. Amolyan műszeres almanach, ami kellően informatív – és az egész palettát lefedi.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A BOSCH GLM 50-27 C üde színfolt a lézeres távolságmérők között. Egy igazi színes egyéniség, ami már a kijelzőben is testet ölt. Emlékszem az első színes kijelzős telefon megjelenésére az ezredforduló elején, s hogy az mekkora szenzáció volt. Jelentem, a Bosch meglépte azt, amire senki sem számított.


Nagy, színes és informatív


A fedélnyitó mellett kapott helyet a negyedcolos állványmenet

Egy kifejezetten szép, jó felbontású, nagy kijelzőt építettek az amúgy nagyon letisztult formavilágú készülékbe. A leolvasás megkönnyítése érdekében a kijelző 90 fokonként automatikusan elfordul. Tetézve mindezt, IP 65-ös védettséget is kapott, ami azt jelenti, hogy nem kell kétségbeesni, ha olykor leesik, vagy ha poros, nedves környezetben használjuk.

A BOSCH GLM 50-27 C üde színfolt a lézeres távolságmérők között. Egy igazi színes egyéniség, ami már a kijelzőben is testet ölt.

A gyöngyvászon tok itt is alaptartozéka a műszernek. Két darab AA elem szolgáltatja a működéshez szükséges energiát. Az elemtartó fedele masszív. Lehetőség van a normál ceruzaelemek kiváltására. A „BA 3.7V 1.0 Ah” Li-Ion elem egy olyan adapter, melyet csak a készülékbe kell helyezni és máris hosszú ideig méricskélhetünk. Ha lemerülne, bármilyen USB C kábellel tölthetjük hálózati, vagy autós adapterről, akkubankról. Töltés közben sem kell megszakítani a munkát, mivel akkor is működtethető a készülék. A műanyag készülékház több helyen is kényelmes gumiborítást kapott. A sík oldalak a szintezéshez szükséges stabil alapot biztosítják. A gombok kiosztása elsőre ugyan kicsit zavarba ejtő, de nem kell kétségbeesni. A készülék magyar nyelvre is beállítható, akár már az első beüzemelés során.A gomboknak több funkciója van és a menü animált módon beprogramozott, ami nemcsak látványos, de az ikonok is egyértelműek.


Külön adapter tartalmazza a Li-Ion akkut. Ez kiküszöböli az elemcsere szükségességét és csökkenti a használt elemek problémáját, ezáltal hozzájárul az ökológiai fenntarthatósághoz.

MENÜBEN TÖRTÉNŐ NAVIGÁLÁS

A GLM 50-27 C komplex menürendszert tudhat magáénak. A dobozban egy kis kihajtogatható infógrafikákkal megspékelt használati utasítást találunk, melynek segítségével hamar összebarátkozhatunk a menürendszerrel. A készülék a felső és az alsó gombbal is bekapcsolható és az indulás is nagyon gyors. A kis fogaskerék piktogrammal tudjuk behívni a főbb beállításokat. A háromféle vonatkoztatási pont a szokásos opciókat követi, vagyis első, hátsó és állványmenet. A kiválasztást a +/- gombokkal tehetjük meg és vagy a mérésindítás, vagy a „Func” gombbal aktiválhatjuk. Viszszalépés az alsó „vissza” gombbal lehetséges. A menüben találunk még hangjelzés-, rezgés-, háromféle fényerő-, energiatakarékos üzemmód és mértékegység-választást. A hetedik menüpont további almenüket takar. 30 nyelv közül választhatunk. Kalibrálhatjuk a szintezőképességet (lejtésmérés), és a memória tartalmát is itt törölhetjük.


Egyéb beállítások

FUNKCIÓK KÖZT TALLÓZVA

A funkció gomb kilenc almenüt és némelyikhez grafikus segítséget is tartalmaz. Ez utóbbi lehetőségről a kijelző jobb alsó sarkában tájékoztat egy ikon. A beállítások gombbal érhetjük el ezt a felületet. A jól megszokott területmeghatározás és térfogatszámítás mellett „közvetett mérésre” is van lehetőség. Ez az ókori Püthagorasz-tételt alkalmazza, többféle mérést lehetővé téve. Főleg magasságok meghatározására alkalmazható gyorsan és nagy pontossággal. Tereptárgyak magasságát is tudjuk ezekkel a mérési módokkal meghatározni anélkül, hogy közel kelljen menjünk.


A mérési módok egész kavalkádja áll rendelkezésre

KITŰZÉS, KIJELÖLÉS

A kijelölési funkció voltaképpen a kitűzést jelenti. Ezt olyan esetekben tudjuk alkalmazni, amikor azonos távolságokra kell tárgyakat elhelyezni. Legyen szó szlalomverseny bójáinak a kihelyezéséről, netán gipszkarton profilok beállításáról. Nagyon hasznos funkció.

SZINTEZŐ

A készülék egy teljes értékű szintezőt is tartalmaz. A műszer házán elhelyezett felfekvési pontokkal kiválóan lehet tárgyakat függőlegesbe, vagy vízszintbe állítani, továbbá hajlásszögeket mérni.

TARTÓS MÉRÉS

Az egyik leginnovatívabb grafikus megoldást a folyamatos mérés területén találjuk. A funkció aktiválása után egy imitált mérőszalagot kapunk, amely a készülék forgatásával mindig felénk ábrázolja a mérőszalagot. Ez első hallásra nem tűnik nagy kunsztnak, pedig komoly pszichológiája van. A digitálisan megjelenített számrengeteg már rövid távon is problémát okoz az agynak, hogy felidézze. Ezért van az, hogy a karóra leolvasását követően akár már pár perc múlva újra rá kell néznünk az időre. A klasszikus analóg óra számlapja azonban gyakorlatilag beleég a memóriába. Itt is erről van szó. A menüben egyébként még két mérési módot találunk. A mérőszalagos mellett digitálisan megjelenített folyamatos mérést és minimum, maximum mérést is, ami egy adott felületen mérhető eltérésekről ad folyamatos tájékoztatást.


A grafikus segítség nemcsak hasznos, de szép is

BLUETOOTH-KAPCSOLAT, MEASUREON ALKALMAZÁS

A készülékkel az okostelefonunk vagy tabletünk segítségével is tudunk kapcsolatot létrehozni. Az alkalmazással komplett tervrajzot lehet készíteni, méretezni. Gyakorlatilag egy digitális skiccről van szó, amivel egyértelmű tájékoztatást lehet adni a későbbi tervezéshez, kivitelezéshez. Gyakori probléma, hogy a felmérést nem követi azonnal tervezés és bizonyos információk elvesznek. Az alkalmazáson belül, helyszínfotókkal is támogatható az adott projekt.

TAPASZTALATOK


A „digitális mérőszalag”

A műszer használata egyszerű és gyors. A menürendszernek és az infógrafikáknak köszönhetően, lépésről lépésre vezet minket a szoftver. Ez különösen ritkán alkalmazott mérési módok esetében, vagy egy tapasztalatlanabb munkatárs mélyvízbe dobása esetén hasznos. A gombok kialakítása tökéletesen kézre áll. A mérési módok közti váltás gyors és a navigáció is kényelmes. Harminc mért érték raktározására van lehetőség. A tárhely ürítése folyamatos, de új méréssorozat megkezdése előtt mód van a teljes törlésre. Így kerülhető el a téves adatok felvétele. A kijelző nyílt terepen is jól olvasható, szép kontrasztos képe van. Folyamatos tájékoztatást kapunk a vízszinteshez való viszonyunkról is. Amikor e sorokat írom, akkor kerül forgalomba a BOSCH GLM 50-27 CG típus, mely már „zöld” lézerrel dolgozik, ami négyszer jobban látható, mint vörös társa.

A Boschnak sikerült egy komplex, jól kezelhető, felhasználóbarát mindentudó lézeres távolságmérőt a piacra dobnia, mely 50 méteres távolságig kiválóan és nagy pontossággal működik. Normál körülmények között a mért értékek megegyeztek a referenciaértékekkel.Rossz megvilágítás esetén, illetve fényes, vagy matt felületen is ±1–1,5 milliméter pontosságot tapasztaltam. A méréseket 7,1 méteres távon próbáltam. (A mérési pontosság ±1,5 mm gyárilag, illetve a versenytársak is 1,5 mm-es pontosságúak.)

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


kompakt-meret-szerteagazo-tudas


Tetszett a cikk?