Freud spirálmaró

A felsőmarókkal végezhető műveletek szinte korlátlan felhasználást tesznek lehetővé. Legyen szó profilozásról, vagy pontos fészkek kimunkálásáról. A Freud 77-20912P spirálmarója 12 milliméteres átmérőjével és nagy munkahosszával, sok tekintetben Jolly Jokerként alkalmazható. A szerszám tömör TiCoTM nagy sűrűségű ötvözetből készült. Ez a Freud által kifejlesztett és gyártott, speciálisan formulázott, kompakt titán-kobalt keményfém. A spirálkés 2+2 élt kapott 42 milliméteres munkahosszal. Az alsó két él felfelé „terel” (15 mm hosszúságban), míg a felsők lefelé. Ebből kifolyólag akár 41 mm vastag tömör, vagy furnérozott (MDF és forgácslap esetében nem javaslom) anyagok élmegmunkálására is alkalmas. Ami nagyszerű, hogy lényegesen nagyobb fogásvétellel, vagy a megszokott egyenes élű HM lapkás szerszámoktól eltérően nagyobb előtolási sebességgel dolgozhatunk. A keletkező forgácsból jól kivehető, hogy az anyagleválasztás sokkal kevesebb porral és sokkal szebb, egyenletesebb méretű melléktermékkel párosul.

Mivel a szerszámanyag kisebb élszöget és kevésbé legömbölyített élszalagot tesz lehetővé, mint a forrasztott lapkás szerszámok, a felület minősége is szebb. Az esetleges szálfordulások és fahibák nem jelentik azt, hogy kiszakadásokkal kell majd számolni. Ezt az egyenletes forgácsleválasztás és az említett élkialakítás garantálja.

A munkahossz kiterjeszthető, ha több lépcsőben végezzük a műveletet és amennyiben rendelkezünk hosszúlöketű felsőmaróval (például: Festool OF 2200), akkor ez 73 millimétert jelent. A marószerszám teljes hossza 100 mm. A másológyűrűk alkalmazásával természetes fa, vagy rétegelt lemez alkatrészek is gyorsan, pontosan munkálhatók meg. CNC megmunkáló központban is alkalmazható.

A marókést a Szerker 2006 Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. 

A cikk a Magyar Asztalos 2021. áprilisi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


hirforgacsok


Tetszett a cikk?