A sokoldalú mobil por- és forgácselszívó

Az ETALON Highline táblafelosztó gép hatékony és problémamentes működéséhez elengedhetetlen a nagy teljesítményű por- és forgácselszívás. Tökéletes megoldás erre a műhelybe vagy azon kívül telepített központi elszívó rendszer. Azonban a gépek értékesítése folyamán az a tapasztalatunk, hogy az ügyfeleink nagy százalékának nincs ilyen elszívó rendszere. Ezért, hogy ügyfeleinknek teljes körű támogatást tudjunk nyújtani, kifejlesztettük saját elszívó berendezésünket, melyben megpróbáltuk ötvözni a központi és a mobil elszívók előnyeit.

Az ETALON Hurricane tökéletes kiegészítője egy faipari műhelynek. A nagy ventilátorteljesítmény és a nagy szűrőfelület a biztosítéka a tiszta műhelynek és a tiszta levegőnek. A faipari berendezések többségénél előírás a porelszívó egység használata, így az ETALON fűrészgépek használatához is szükség van elszívó berendezésre. A berendezés legfontosabb előnyei:

  • A megszűrt levegő poremis - szió-értéke 0,2 mg/m3.
  • Zsákonként több mint 0,25 m3-es forgács- vagy portárolási kapacitás.
  • Egyszerű és gyors összeszerelés, valamint karbantartás.
  • A szűrőzsákok egyszerűen tisztíthatóak.
  • Beltérbe telepíthető.
  • Kompakt kialakítás, az elszívó ventilátor a gép belsejében.
  • Az ár magáért beszél.

Az elszívók kiválasztásánál a ventilátor teljesítménye és a szállított légmennyiség természetesen nagyon fontos szempont, de amit gyakran nem vesznek figyelembe a vásárlók, az a szűrőfelület nagysága. Lehet egy ventilátor nagy teljesítményű, de ha a szűrőfelület nagysága nem elegendően nagy, akkor a működés nem lesz hatékony.

Lássunk erre egy példát, melynél vegyük alapul az ETALON Hurricane elszívót. A tervezés kezdeti fázisában két irányba indulhatunk: három nagy szűrőzsákot helyezünk el az elszívó tetején vagy több kis zsákot. Egy 500 milliméter átmérőjű, 1500 mm magas zsák felülete 2,55 m2 , ebből három fér el az elszívón, tehát az összes szűrőfelület 7,65 m2. Ha viszont kisebb (150 mm átmérőjű) zsákokat helyezünk el az elszívó tetején, abból összesen 30 darab fér el. Egy ilyen kisebb átmérőjű, de ugyanolyan magas zsák szűrőfelülete 0,725 m2. 30 zsák esetében viszont az összes szűrőfelület közel 22 m2 . Ez pedig már közel háromszoros érték. Miért is fontos ez? A szűrőfelület feladata, hogy megszűrje az elszívott levegőben található finomport. Ezek az apró szemcsék lassan, de eltömítik a zsákot és a szűrőfelület folyamatosan csökken. S bár az elszívó ventilátor képes lenne nagyobb levegőmennyiséget szállítani, az eltömődött zsákok miatt képtelen lesz arra. A teljesítmény visszaesik, ami problémát okozhat magában az elszívóban és a fűrészgépben is.

Viszont minél nagyobb a szűrőfelület, ez annál később következik be. Növelhető a takarítások között eltelt idő és az élettartam is

Többször kerestek fel ügyfeleink azzal kapcsolatban, hogy meglévő elszívójuk teljesítménye nem megfelelő. Itt több hiba is lehetséges, mint például a nem megfelelően kialakított elszívó csatorna. De a legáltalánosabb hiba a szűrőfelület nagysága. Azonban van lehetőség a javításra. Például, ha van egy elszívónk, melyen 500 mm átmérőjű szűrőzsákok vannak, akkor meg kell növelni a magasságát. Ha a példánkat vesszük alapul, akkor a 1,5 méter magas zsákokat 4,5 méter magasra kell cserélni, hogy akkora legyen a szűrőfelület, mint az általunk alkalmazott kis zsákoknál. Furcsán fog kinézni, de működik! Végezetül térjünk vissza a Hurricane elszívóhoz. A berendezést mi magunk terveztük és gyártjuk. De természetesen vannak olyan részegységek, melyeket nem lenne gazdaságos nekünk előállítani. Ilyenkor beszállítókat keresünk. Magyar gyártóként a beszállítókat is igyekszünk úgy megválogatni, hogy a hazai piacot erősítsük. Két részt lehetne kiemelni. Az általunk alkalmazott szűrőfelület az EU-normáknak megfelelő PES 400 g/m2 antisztatikus tűfilc, melyet egy profi magyar vállalatnál varrnak a részünkre. Az elszívó rendszer csőhálózati elemeinek kivitelezésében is magyar vállalat van az ETALON és az ügyfeleink segítségére. Így büszkén mondhatjuk, hogy a berendezés magyar gyártású – és ahol csak tudunk, szintén magyar gyártású építőelemeket alkalmazunk.

Az ETALON Hurricane tehát tökéletesen ötvözi a mobil porelszívók és a központi rendszerek előnyeit. Telepítése gyors és egyszerű, nem igényli a gyártó segítségét, s azonnal használatba vehető. Az egyszerű konstrukciójának köszönhetően a karbantartáshoz nincs szükség szakszerviz igénybevételére.

Bár a rendszert az ETALON Highline táblafelosztó géphez fejlesztettük, manapság előszeretettel alkalmazzák ügyfeleink a műhelyük egyéb berendezéseinek elszívásához is a nagy teljesítménye miatt – így például gyakran használják élzáró gépek mellett is.

Fontos említést tenni arról is, hogy igyekeztünk csökkenteni a környezetre gyakorolt hatását is. Olyan szövetet alkalmaztunk, amely a legfinomabb szemcséket is kiszűri. Továbbá, a táblafelosztó géppel összhangban működve csak akkor kapcsol be, amikor az elszívásra ténylegesen szükség van, s nem kell a gépkezelőnek ki-be kapcsolgatnia. Ezzel lényegesen csökken a rendszer energiafelvétele és a műhely zajszennyezése is.


Kapcsolódó dokumentum:


a-sokoldalu-mobil-por-es-forgacselszivo


Tetszett a cikk?