Nestro közbenső szűrőberendezés

A Kiss G.-Faforg Kft., más néven FALCO DEPO UDVAR 1994-ben alakult bútoripari vállalkozás az évek során folyamatos fejlődésen ment keresztül, azonban a géppark gyarapodásának következtében kényelmetlenné vált a sok helyi elszívó alkalmazása. A debreceni kisvállalkozás azzal az igénnyel kereste meg a Nestro Hungária Kft.-t, hogy faipari lapmegmunkáló üzemébe egy nagyobb tárolókapacitással rendelkező, ám korlátozott magasságú elszívórendszert telepítsen. A NESTRO kombinálható és egyedi igényekhez igazodni képes porelszívó rendszere ez alkalommal egy napi tartállyal kiegészített, közbenső szűrőberendezéssel lett kialakítva. A cég üzemcsarnokában nyolc olyan gép dolgozik, amely fűrészport vagy forgácsot termel. Az elszívott porral terhelt szennyezett levegőt a szűrőházba vezetik, ahol megtörténik a por és a forgács leválasztása. A szűrőház alján kialakított gyűjtőtölcsérben összegyűlő port a beépített anyagtovábbító csiga a szűrő végébe hordja, ahonnan egy forgócellás adagolón át távozik transzportvezetéken keresztül a tárolósilóba. Innen aztán forgócellás adagolón és egy zsákolóidomon át „Big-Bag” zsákba tölthető. A zsáktöltést a siló lábára felszerelt kapcsolóval vezérelheti a dolgozó. A megszűrt levegőt az évszaktól függően vagy a szabadba engedik, vagy visszavezetik az üzemcsarnokba.

Hat gép teljes egyidejű használatát feltételezve, 29.500 m3/óra elszívott légmennyiségre van szükség az üzemben. Ehhez a NESTRO® két elemből álló 9/9-20 típusú, 30.000 m3 /h teljesítményű tiszta-szívott kialakítású szűrőt használt. Ez a szűrő moduláris felépítésű, ezért az üzem növekedése esetén kibővíthető további szűrőmodulokkal és ventilátorokkal. A szűrőtömlőket az üzemszünetekben rázómotorok portalanítják automatikus vezérléssel. Az egyes megmunkáló gépek csőágaiba épített pneumatikus tolózárak lehetővé teszik a rendszer automatikus vezérlését és nem igényelnek külön odafigyelést a gépkezelőktől. A megvalósított elszívórendszernél az energiahatékonysági és a zajkibocsátási szempontok is fontos szerepet játszottak az ügyfél számára. A frekvenciaváltó lehetővé teszi a ventilátorteljesítmény összehangolását a tényleges elszívásigénnyel, jelentős energiaköltség-megtakarítást eredményezve egy hagyományos vezérléshez képest. Az elszívó ventilátorok a szűrő fölött vannak egy hangszigetelt kamrában.

Kiss Gábor úr elégedetten javasolja a NESTRO®-t a faipari légtechnika telepítéséhez, legyen szó kis-, közepes vagy nagy méretű üzemekről.


Kapcsolódó dokumentum:


nestro-kozbenso-szuroberendezes-kozepes-meretu-uzem-por-es-forgacselszivasahoz


Tetszett a cikk?