Gondolatok a ragasztókról

A modern kor kihívásai, a designerek egyedi ötletei, eddig kevésbé használt alapanyagok és a környezetvédelmi előírások szigorodása a nyílászárógyártókat a gyártási technológiák folyamatos fejlesztésére kényszerítik. Emiatt a gyártás egyik alapját képező PVAc-ragasztók (ún. „fehér ragasztók”) sem maradhatnak a régiek.

A PVAc-k a faipar számos munkaterületén egyeduralkodók. Jelenleg pont ezek a ragasztók azok, amelyek a világpiacon tapasztalható alapanyaghiány, illetve annak drágulása miatt a legtöbb feszültséget okozzák az ezzel dolgozó vállalkozásoknak. Tehát kiemelten fontos, hogy az elérhető legjobb, legtisztább ragasztókkal tudjunk dolgozni, amelyek a takarékos felhasználás mellett a maximális minőséget biztosítják. Ott, ahol tudjuk mérni az egy legyártott termékre elhasznált ragasztó mennyiségét, általában 5–15% anyag-megtakarítást tapasztaltunk a WOODMAX-család használatakor. Ez a ragasztók fizikai és kémiai tulajdonságainak, a technológia szerinti előkészítésnek és alkalmazásnak köszönhető.

PVAc-ragasztóink a lengyel SYNTHOS üzemeiből származnak. Ez a cég nemcsak Lengyelország, hanem Európa egyik vezető vegyipari óriása. A WOODMAX ragasztócsalád tisztaságát, folyamatosan ellenőrzött minőségét az biztosítja, hogy a vállalat saját maga állít elő alapanyagot és készterméket. Számos vezető európai PVAc-ragasztó-gyártó használja alapanyagként az itt megalkotott bázist. A nevük – a SYNTHOS – két görög eredetű szóból állt össze – synthesis (kombináció) és orthos (megfelelő). A név a vállalat küldetését tükrözi, amely további feldolgozásra szánt vegyipari termékek gyártása és kifejlesztése, elsősorban az ügyfelek igényei szerint. A környezet védelme érdekében a cég számos pro-ökológiai kezdeményezést vállalt fel. A ragasztók a jelenleg érvényben lévő károsanyag-kibocsátási határértékek alatt vannak (10% a formaldehid-kibocsátás a megengedetthez képest). Ez biztosítja például, hogy a legszigorúbb egyedi előírással rendelkező IKEA fő beszállítója lehet. Magyarországi partnereink között számos olyan felhasználó van, aki ragasztóink ezen tulajdonságnak köszönhetően tudott stabil piacot szerezni, sőt ebben a nehéz helyzetben megtartani azt.

Az ajtó- és ablakgyártás számára a D3 és D4 besorolású ragasztókat javasoljuk. Egyedülálló módon a D3 osztályú ragasztó is minősítve van a hőállóságot igazoló WATT91 rendszerben. Magasan meghaladja több piaci szereplő termékeinek paramétereit. Használják idompréselt rétegeltlemez-gyártásnál, ahol 230 °C-on dolgoznak. A WOODMAX ragasztók rendelkeznek az IFT (Rosenheim) – Institut für Fenstertechnik – minősítéseivel is. Szinte kivétel nélkül kiválóan alkalmasak meleg- és nagyfrekvenciás présekben való használatra is.

A D3 vízállósági osztályú ragasztók a legrugalmasabb PVAc-ragasztók, amelyeket a faiparban használnak. A csoport kiemelkedő terméke a WR13.50 jelzésű. Gyakorlatilag a faipar bármely területén megállja a helyét. Néhány példa:

  • Méhsejtszerkezetes rendszernél igen alacsony anyagfelhasználás (100–120 g/m2 ) és rövid présidővel (15 perc szobahőmérsékleten) optimális eredmény érhető el.

  • Hossztoldás-fésűkötés során a WOODMAX-ragasztókkal készült kötés átlagos szilárdsága 15 kPa. Több esetben sikerült kétkomponensű mérgező ragasztókat kiváltani.

  • Ragasztott kötések tömörfa lapoknál (táblásítás, tömbösítés, rétegragasztás, csapragasztás).

  • Furnérozás, laminálás dekorfóliákkal (MDF, forgácslap, HDF hordozó) és lemezborítás (HPL, CPL) – A dekorfóliáknál és a furnérozásnál meleg préselési eljárást alkalmazunk igen alacsony anyagfelhasználással (35 g/m2, ill. 80 g/m2 – 70 °C-on 90 mp) az optimális eredmény eléréséhez. Természetesen akár szobahőmérsékleten is alkalmazhatóak, néhány kivételtől eltekintve.

A nyílászárók gyártásában egyre újabb fejlesztések történnek. Különböző anyagok, borítások kerülnek felhasználásra. Elengedhetetlen, hogy egy környezetbarát, magas műszaki tartalommal bíró ipari ragasztó álljon rendelkezésre!

álljon rendelkezésre! Felmerülhet a kérdés, hogy a D3 osztály alatti besorolású ragasztókat miért nem favorizáljuk. Erre a választ az előállítási költségek adják meg. Egy, a valóban iparban megfelelő D2 ragasztó előállítása megközelítőleg annyiba kerül, mint egy D3 osztályúé. De érthető módon a megkötés után biztosabban megállja a használat során a helyét egy D3-mal készült termék. Természetesen tudunk biztosítani D2-es és D1-es ragasztókat is, amelyek akár nagyfrekvenciás présekben is működnek (pl. SW12.47) vagy speciálisan a tiplizőgépekhez kifejlesztettet (pl. WK2).

A D4 osztályban egy- és kétkomponensű PVAc-ragasztókat hozunk forgalomba. A tapasztalatok alapján a piac az egykomponensű (OC14.50) mellett tette le a voksát. Lassan megdőlni látszik az a korábban fenntartott elmélet, hogy ha egy alap D3-ba belekeverünk egy edzőt, akkor az egy ideig más tulajdonságokkal működik D4-ként, majd az edző anyag lebomlása után visszatér az eredeti D3 állapotába. A SYNTHOS a kétkomponensű (TC24.50) termékét nem is javasolja külön komponensenként felhasználni.

Az OC14.50 kimondottan extrém körülmények között is nagyszerűen működik. Bizonyos fémeket nagy biztonsággal ragasztottunk össze fával és szigetelőanyagokkal.

Az OC14.50 kimondottan extrém körülmények között is nagyszerűen működik. Bizonyos fémeket nagy biztonsággal ragasztottunk össze fával és szigetelőanyagokkal. Jellemzően minden újdonságot tesztelünk, kipróbálunk és a szükségesnél jobban terhelünk. Így biztos ötletekkel és megoldásokkal állhatunk partnereink rendelkezésére. A WOODMAX OC14.50 egykomponensű D4-es ragasztó nagy kihívása volt néhány éve, hogy mahagóniból kellett az izlandi tengerpartra nyílászárókat és kültéri faelemeket gyártani. A tesztek során a valóságosnál sósabb, hidegebb és vizesebb környezetet modelleztünk még felületkezelés nélküli ragasztott elemeken. Többhetes nyúzás után bizton állíthattuk, hogy a ragasztás bírni fogja!... És az élet bizonyított! …Bírja! Persze most már MILESI felületkezeléssel ellátva! Egy kép a meggyötört mahagóniról. Itt éppen többórás főzés után napokat töltött fagyasztóban, komoly sós hatásnak kitéve:

A nyílászárók gyártásában külön fejezet a PUR-ragasztók és az újjáéledésüket élő gyanták lehetséges használata. Az M.L.S Magyarország Kft. ezekben a termékcsoportokban is kielégítő kínálattal bír. PUR-ragasztókból 6-féle különböző tulajdonsággal bírót biztosíthatunk a fafajtához, a módszerhez és a feladathoz mérten. Ismét újabb rész az üveg és a nyílászáró összeszerelése. Létezik már olyan rendszer, ahol magával az üvegragasztással a helyére illesztve erősebb, tartósabb, biztosabb elemet ad!

Az M.L.S. Magyarország Kft. az általa képviselt termékeket rendszerben is kínálja partnereinek. Hiszen a csiszolás fontos előkészítési folyamat. A fa hibáinak javítása gyakran elengedhetetlen. A ragasztó összetart. A felületkezelés megszépít és megvéd... És ha szükséges, még gépeket is adunk a gyártáshoz!


Kapcsolódó dokumentum:


gondolatok-a-ragasztokrol


Tetszett a cikk?