Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének a helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?

Az alábbi fejezetben rövid áttekintést nyújtunk egy fontos, levegőminőséget meghatározó készülékcsaládról, mely fontos a bútorok állagmegóvása szempontjából is. Szeretnénk bemutatni a választási lehetőségeket, röviden áttekinteni a műszaki tartalmukat – s ezzel rávilágítani a sokszor lényegtelennek tűnő, de gyakorlati szempontból lényeges különbségekre, valamint hasznos tanácsokat nyújtani az igényeiknek legmegfelelőbb készülék kiválasztásához és hosszan tartó használatához!

MIT VEGYÜNK? PÁRA- VAGY SZAGELSZÍVÓT?

Teljesen mindegy, ugyanis ideális esetben ugyanarról beszélünk, mivel a jól kiválasztott, helyesen beüzemelt készülék mindkét feladatot képes hatékonyan ellátni. A pára- és szagelszívó feladata a főzés során keletkező párás zsír és szagmolekulákkal telített levegő eltávolítása a helyiségből, vagy annak a megfelelő tisztítás utáni visszajuttatása a konyhába. Az elszívóknak meg kell akadályozniuk a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Ezzel nemcsak kellemes levegőt biztosítanak, hanem védik a konyhabútort is a túlzott mértékű (meleg) pára negatív hatásaitól! Gondoljunk csak arra, milyen kellemetlen az égett olajszag, vagy milyen bosszantó, mikor a drága konyhabútor idő előtt tönkremegy, ha túl sok pára éri. A fenti készülékek nem a lakás (konyha) szellőztetésére szolgálnak, erről más berendezések, szellőztető/ hővisszanyerős szellőztető ventilátorok hivatottak gondoskodni.

A PÁRAELSZÍVÓK FŐBB (FORMAI) KATEGÓRIÁI

A STANDARD / HAGYOMÁNYOS konyhai páraelszívók a legegyszerűbb és legolcsóbb páraelszívók. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél az ár és a kis helyigény a döntő szempont. 50–60 cm széles változatokban is elérhetőek, legelterjedtebb típusai a fehér, fekete és inox változatok.

A TELESZKÓPOS konyhai páraelszívók kedvező áron egyesítik a relatív magas teljesítményt a kis helyigénnyel. Ezeket a típusokat egyszerűen a konyhaszekrénybe lehet szerelni, így a bútorban fennmaradó részt hasznos tárolóként ki lehet használni, míg a páraelszívóból csak az előlapja látható, mely (néhány kivételtől eltekintve) lecserélhető a bútor anyagára is – így homogén felületet kapunk! Méreteit tekintve: 50–60–70–90 cm-es változatok is elérhetőek.

A KÜRTŐBE ÉPÍTHETŐ készülékek az egyedi igények megvalósítását szolgálják. Ez a fajta készülék akár egyedileg épített kürtőbe, illetve a konyha felső szekrényébe is szerelhető. Az ilyen készülékek széles méret- és teljesítményválasztékban kaphatóak.

A KÜRTŐS/SÁTRAS készülékek a talán leggyakrabban előforduló típusok, megjelenésükre, az elnevezésük is utal, de azon belül számtalan stílusban, formában találkozhatunk ezekkel a készülékekkel. Létezik teljesen egyszerű, de különleges, modern formatervű vagy akár rusztikus változat is. Színeiben is változatos, kapható fehér, fekete, inox, néhány típus bizonyos RAL színekben. Méreteit tekintve, a skála az 50 cm-es változattól a 180 cm széles készülékekig terjed.

Az általánostól eltérő konyhatervezés során számos esetben lehet szükség SAROK páraelszívóra, melyek formavilágukban a kürtősökhöz állnak közel, de speciális konyhaszekrények által meghatározott helyhez igazodó méretekkel! Formavilágukat illetően lehet modern, vagy lehet rusztikus, attól függően, hogy melyik illik jobban a konyhába.

A SZIGET páraelszívókat egy adott konyhai főzősziget vagy félsziget fölé lehet elhelyezni, illetve olyan konyhabútorokba, ahol a hagyományos (fali) páraelszívókat valamilyen oknál fogva nem lehet felszerelni (pl. ablak elé lett elhelyezve a főzőlap és csak egy kisebb méretű sziget elszívót lehet úgymond „belógatni” a főzőlap fölé). Mind formailag, mind méretekben is egészen változatosak. Megtalálható az egészen egyszerű formától a rusztikuson keresztül a designer stílusig szinte minden. Méretüket tekintve, egészen a 35 cm szélességtől a 180 cm szélességig, többféle méretben léteznek. Ezeknek a páraelszívóknak különösen harmonizálniuk kell a környezetükkel, mivel térben igen látványos helyen vannak elhelyezve, s mivel körüljárhatók, ezért minden oldalról megszemlélhetők. A sziget elszívók speciális változatai a pultba, illetve az álmennyezetbe építhető készülékek.

SPECIÁLIS KÉSZÜLÉKEK
Pultból kiemelkedő

Prémium kategóriájú gyártók innovatív termékei. Egy különleges megoldással a készülék a megszokottól eltérően nem a falon (mennyezeten) kap helyet, hanem a konyhapultban, közvetlenül a főzőlap mellett, így a páraelszívás iránya is meglepő – a főzőszinttől akár vízszintesen vagy lefelé indul el. További különlegessége a készülékeknek, hogy kikapcsolt állapotban a konyhapultba süllyed, így gyakorlatilag szinte láthatatlan. Ez a készülék kiváló megoldás lehet akár az ablak elé építve, amikor nincs lehetőség a páraelszívó főzőfelület fölé (a falra) történő rögzítésére, de a minimalista konyhatervezési trendekbe is kiválóan illik.

Légtisztítóval kombinált
Ez az innovatív s egyedülálló készülékcsalád, melynél a keringetéses üzemmód egy speciális változata működik. A készülék nemcsak a hagyományos módon szűri a rajta áthaladó levegőt, hanem tisztítja is azt az ionizáció segítségével, valamint a speciális Carbon.Zeo® szűrő segítségével képes a főzés során keletkező pára és szagok jelentős mértékű megkötésére. Különösen alkalmasak passzív házakba, de akár a lakás egyéb helyiségei (pl. nappali) levegőminőségének javítására is. A készülékben légszennyezettség-mérő is található, így akár indokolt esetben automatikusan is bekapcsolódik, s biztosítja a lakótér kellemes, tiszta levegőjét.

Álmennyezetbe építhető elszívók
A szigetkészülékek egy speciális csoportja, melyek exkluzív megjelenés mellett megőrzik az egybenyitott nagy terek koncepcióját, köszönhetően a főzőlaptól mért 150 cm-es beépítési magasságának. További előnyei a változatos motorelhelyezési lehetőségek, valamint akár keringetésre is használható változataik speciális (Carbon.Zeo®) szűrőkkel kiegészítve!

DESIGN páraelszívók
A fenti kategóriák szinte mindegyikében megtalálhatóak a különleges megjelenésű készülékek – legyen szó akár minimalista, akár más formabontó, rusztikus stb. designról. Ezen készülékek egyesítik magukban az enteriőrbe illeszkedő különleges megjelenés képességét a magas szintű funkcionalitással. Így az elszívó nemcsak a konyha meghatározó dísze lesz, hanem egy hasznos konyhai készülék is.

Félipari elszívók
Ahogy az elnevezése is mutatja, a háztartási és ipari készülékek ötvözéséből létrejött termékkategória. Főbb különbségek: kiemelkedő teljesítmény és különleges, úgynevezett „labirintus zsírfilter” alkalmazása. Olyan háztartásokba ajánljuk, ahol kifejezetten sokat főznek, és így fokozott elvárásokat támasztanak a készülékkel kapcsolatban.

Ipari, nagykonyhai elszívók
Ezek a készülékek egyedileg méretezettek a „nagyüzemi” konyhák igényeihez igazítva, folyamatos nagy teljesítményű üzemre tervezve. Ezeknél az elszívóknál a speciális zsírszűrők már nemcsak kiszűrik a zsírmolekulákat a levegőből, hanem egy csőrendszeren keresztül össze is gyűjtik, mely tisztításkor leereszthető a készülékből. Ebben a kategóriában a magas igénybevételnek való megfelelés az elsődleges, míg a megjelenés elhanyagolható.

PÁRAELSZÍVÓK FŐBB KATEGÓRIÁI (A MOTOR ELHELYEZKEDÉSE SZERINT)

  • Hagyományos belső motoros készülékek (készülékházon belül a ventilátor)
  • ezen belül az EXTRA csendes változatok (NRS®, Brushless)
  • Elsődleges előnyei: sokkal csendesebb működés a hasonló légszállítású hagyományos készülékekhez képest, nagyon alacsony zajszint: akár 80–85*%-kal csendesebb működés (60–64 dB(A) helyett 52–55 dB(A))!
  • Az extra csendes megoldások megvalósításának módjai:
  • Új technológiájú – proces - szorvezérelt motorok alkalmazása (pl. Brushless – ásványi anyagok alkalmazása rezgéscsillapításra, jobb motorfelfüggesztés, a szénkefék elhagyása és így a súrlódás nagy részének kiküszöbölése, így ezzel együtt csökken a zajszint stb.).
  • Rezgéscsillapítás (pl. NRS®). Zaj- és rezgéselnyelő környezetbe ágyazott ventilátorok használata, káros turbulenciák kiküszöbölése (turbulencia = zajkeltő és hatásfokrontó).
  • Külső motoros megoldás: a ventilátor a készüléken kívül, de épületen belül vagy épületen kívül helyezkedik el, így az egyik fő zajforrást távol helyezzük el a belső tértől, csak a légáramlás során keletkeznek zajok. Ennél a megoldásnál fontos, hogy a motor minimum 3 m távolságra legyen telepítve a belső kürtőtől! A tervezéssel és telepítéssel kapcsolatban javasolt szakemberhez fordulni!

A PÁRAELSZÍVÓK FŐBB KATEGÓRIÁI (ÜZEMELTETÉS SZERINT)

A páraelszívóknál kétféle bekötési módra van lehetőségünk. Az egyik a keringetéses üzemmód, a másik a kivezetett üzemmód.

Kivezetett üzemmód
Ebben az üzemmódban az elszívott levegő – a zsírszűrő filteren áthaladva – egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy az erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe kerül. Fontos, hogy ennél a változatnál biztosítsuk a megfelelő kivezetést (lehetőleg a gyári kivezető csonk keresztmetszetével megegyező csövek, csatornák alkalmazása, a lehető legegyszerűbb és legrövidebb csőrendszerek használata). Kerülni kell a felesleges könyököket, idomokat, valamint a friss levegő beáramlásáról is gondoskodni kell (megvalósulhat nyílászárókon keresztül, illetve telepített légbeeresztő elemek segítségével), mert csak így működnek megfelelő hatékonysággal a készülékek, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlása is fontos.

Keringetési üzemmód
Ebben az üzemmódban az elszívott levegő a zsírszűrőkön áthaladva, egy aktívszén-filteren is keresztülhalad, mely megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított, de párás levegő visszakerül a konyha légterébe. Ebben az esetben az elszívási kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódás) függően kb. 60–80%-ra csökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs mód, mivel a levegő szűrése (ellentétben a kivezetéssel) nem 100%-os mértékben történik meg. Az aktívszén-filtereket a főzés intenzitásától, gyakoriságától függően javasolt 3, de legkésőbb 6 havonta cserélni!

Speciális készülékek (pl. légtisztítóval kombinált)
Itt a keringetéses üzemmód egy speciális változata működik, melynél a készülék nemcsak a hagyományos módon szűri a rajta áthaladó levegőt, hanem tisztítja is az ionizáció segítségével, illetve a speciális Carbon.Zeo® szűrő segítségével a főzés során keletkező pára és szagok jelentős mértékű megkötésére is képes! Ezek a speciális szűrők a nagyobb hatékonyság mellett hosszabb élettartammal (akár 3 év) bírnak, illetve regenerálhatók (konyhai sütőben 200 fok 2 óra)!

A KIVÁLASZTÁS FŐBB SZEMPONTJAI
Miért fontos a megfelelő légszállítás?

A páraelszívók légszállítására vonatkozó adatokat általában a szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre vonatkozóan adják meg a gyártók. A páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát egy erre vonatkozó EU-szabvány, azUNE EN 61591 tárgyalja részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően ös - szehasonlíthassuk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel-e a készülék. Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hivatottak gondoskodni (pl. szellőztető ventilátorok). A páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben.Gondoljunk csak arra, milyen kellemetlen az égett olajszag.A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150–300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet. Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre? A páraelszívó által „legyőzendő” légáramlás (huzathatás) függ a helyiségek méretétől, a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5–1 m) légtechnikai kivezetés. A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600 m3 /h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum, ill. a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva, megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet előnyt.

A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembevétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helyiség méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is ajánlatos egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!

ÖTLETEK ÉS TANÁCSOK A PÁRAELSZÍVÓK SZAKSZERŰ ÜZEMBE HELYEZÉSÉRE

A páraelszívók elhelyezése egyaránt fontos ergonómiai, esztétikai, érintésvédelmi, tűzbiztonsági és garanciális szempontból, valamint ez az elszívás hatékonyságát is befolyásolja. Nyilván a túl alacsonyan elhelyezett készülék rontja a tűzhelyhez való hozzáférést, valamint csökkenti a készülék élettartamát. A páraelszívó készülékek megfelelő elhelyezési magassága általában elektromos főzőfelület esetén minimum 65 cm-t, gázfőzőlap esetén 75 cm-t jelent a főzőlap felületétől mérve. A gyártók általában ezeket az értékeket adják meg a termékeik leírásában. Az ettől eltérő lehetőségeket (extra alacsony / extra magas felszerelési lehetőség) a gyártók az egyes típusoknál jelzik.


VÁLASZOL A SZAKEMBER I.

Konyhasziget esetén a gépészetet hogyan célszerű megoldani meglévő és átalakításra váró konyhánál? S hogyan, amikor még tervezési fázis van egy új építésű helyiségnél, ha kivezetéses elszívást szeretne az ügyfél?

Gépésztervezőnek a feladata a légtechnikai tervezés, méretezés (kivezetés iránya, csövek, idomok meghatározása, légbeeresztő meglétének ellenőrzése). De a gyakorlat azt mutatja, hogy ezt a munkát sok esetben a konyhabútor készítője végzi el. Szerencsés esetben szakemberrel konzultált előtte (pl. velünk). Bútoros jelöli ki, hol legyen a kivezetés, és a vevő vagy annak kivitelezője végzi el például a falfúrást. De nem vagyunk egyformák. Tudok olyan konyhastúdiót, amely maga végzi el ezt a munkát. Természetesen ez egy pluszszolgáltatás, ezért nem ingyenes. De olyan is van, aki ajánl kivitelező csapatot, s olyan is, aki nem foglalkozik ezzel. Cégünk ezért is kezdett el kivitelezéssel is foglalkozni, mert van olyan ügyfél, aki komplett szolgáltatást szeretne, a kivitelezéssel együtt.


VÁLASZOL A SZAKEMBER II.

A visszatáplálást, vagy levegőpótlást sokan elhanyagolják, miközben a 2000-es évek közepének vége felé sok szén-monoxidos mérgezés erre vezethető vissza (a korszerű ablakcserékkel karöltve). Ezt miképpen kell kivitelezni, kinek a feladata?

A légbeeresztés nem újdonság. Már a ’70-es években a lakótelepi lakásokba is beépítették a légbeeresztést. A konyha falán akkor még kerámiából készült rács jelentette ezt. Sok esetben ezt betömték, mert bejött a hideg. Később megjelentek a fokozott légzárású nyílászárók. Sokan az energia-megtakarítás jegyében kicserélték a régi nyílászáróikat. Ezáltal megjelent a lakásokban a párásodás és a penészesedés, illetve a hagyományos gázkészülékeink biztonságos üzemeltetéseinek kérdései.

Fontos, hogy más a helyzet, ha elektromos készülékeim vannak, s más, ha gázkészülékek. Egy biztos: légbeeresztés nélkül nem tud hatékonyan működni a páraelszívó. Sőt. Akkor beszélünk PÁRAelszívóról, ha ki van vezetve. Ha kivezetés nélküli, akkor SZAGelszívóról beszélünk. A két fogalom különbözik, pedig látszatra a készülékek között nincs különbség. Páraelszívó esetében a képlet egyszerű. A konyha egyik felében van egy faláttörés a falon, ahol kimegy a „szennyezett” levegő. A másik felében kell egy légbeeresztés, ahol pedig bejön a tiszta levegő.

2007 óta, fokozott légzárású nyílászáró cseréjekor, ha a lakótérben található nyílt égésterű gázkészülék (gáztűzhely, vízmelegítő, kazán), akkor egy gáztervet kell készíteni. A gáztervet egy épületgépész mérnök készíti, aki méretezést készít a gázkészülékek biztonságos üzeméhez. A jelenlegi szabályozás gáztűzhely esetén, s fokozott légzárású ablakok esetére:

10 kW-nál nem nagyobb gázkészülék esetén a helyiség mérete 15 m3-nél nagyobb, és van rajta 1 m2 nyitható felület, akkor a helyiség szellőzése megfelelőnek tekinthető. Ezen szabályozás csak a nyílt égésterű gázkészülékekre vonatkozik. Itt is elsősorban a gáztűzhelyekre van kihegyezve. Mivel ha más, kéményes régi gázkészülékem van, akkor gépi elszívást tilos alkalmazni!

Levegő-utánpótlás biztosításához a faláttörés kialakítása elsősorban a gépész kivitelező feladata (falfúrás miatt). A légbeeresztést úgy is meg tudom oldani, hogy légbeeresztővel ellátott ablakot, nyílászárót választok nyílászárócsere esetén. Szén-monoxidos balesetek nyílt égésterű kéménybe kötött gázkészülékek (pl. vízmelegítő, kazán) esetében fordultak elő – gépi elszívás használata mellett.


Kapcsolódó dokumentum:


munkapultok-asztallapok-es-konyhai-kiegeszitok-a-falco-kinalataban


Tetszett a cikk?